Smullen met een schitterend uitzicht

22 maart 2002 | Redactie

Vaals mag dan het hoogste punt van Nederland binnen haar grenzen rekenen, Epen beschikt beslist over het mooiste pano­rama van ons land. Immers, het hoogteverschil tussen de top van de Eperberg (311 meter boven N.A.P.) en het diepste punt van het Geuldal is gigantisch. Dat hoogteverschil bepaalt het uitzicht. Geen wonder dus dat velen graag op dit punt de benen strekken. Net op die top ligt hotel-restaurant Gerar­dushoeve.

Een hotel-restaurant had ‘Opa Bloemen’ zeker niet in  gedachten, toen hij er zijn grote boerenhoeve bouw­de. Op een onpraktische plek nog wel, want de routes van de door paar­den getrokken melkwagens reikten aanvanke­lijk niet tot de op één na hoogste heuvel­top van Ne­derland.

Verbouwde stallen

Eugène Vaessen, kleinzoon van opa Bloemen: ‘Onze fa­milie runt al sinds de 13e eeuw grote boerenbedrijven in deze regio. Mijn opa kwam van de Dorpshof in Epen, maar bouw­de, na de verdeling van het land, zijn eigen boerderij op een plek waar al een schuur stond. Toeristen moesten in die tijd de bekoring van de heu­vels nog ontdekken. Een enkele wandelaar kon voor een glas dagverse melk met vlaai, een maaltijd en een overnach­ting terecht bij de overburen: de familie Bessems dreef er sinds 1931 een boerderij met restaurantpension onder de naam Ons Krijtland.’ - Ook hier heeft de boerderijfunctie inmiddels volledig plaats gemaakt voor gast­vrijheid; nog eerder dan bij de Gerardus­hoeve.

28 Jaar geleden stapte de tweede generatie, het echtpaar Gerard en Mia Bloemen, in de boerderij. Eugè­ne: ‘Mijn ouders hadden zo’n ouderwetse kruidenierszaak in Treebeek. Maar om in een fatsoen­lijk inkomen te voor­zien werkte mijn vader ‘s avonds in bakkerij Mare­bos in Brunssum. Het was hard werken voor weinig geld, dus mijn vader besloot zich te laten omscholen tot stukadoor, samen met collega-kruidenier Pierre Boels. Ze zouden geen van tweeën gaan pleisteren: Pierre Boels ontdekte dat het interessanter was om schilder- en bouwmaterialen te verhuren (hij legde de basis voor Europa’s grootste verhuurbedrijf); de familie Vaessen ging in de horeca.’

Opa Bloemen wilde op een gegeven moment de boerderij verkopen. De ouders van Eugène hadden wel interesse in het pand, maar niet in het boerenbe­drijf. ‘Aanvankelijk wilden ze er een camping ves­tigen’, vertelt Eugène, ‘maar het werd een pension. Mijn vader verbouwde de stallen eigenhandig tot twaalf kamers en opende het pension in 1974. Niet veel later raadde iemand mijn ouders aan om er een restaurant bij te bouwen. Mijn moeder kookte voor de pensiongasten en dat viel erg in de smaak. Logisch: op de boerenhoeven in Limburg wordt van oudsher goed gekookt.’ - Het restaurant kwam er; in 1977.

Monschau in het vizier

Hoewel niet afkomstig uit de horeca, voel­de de familie Vaessen de branche goed aan. In de jaren zeventig nam het toerisme een grote vlucht en de accommodatie werd regelmatig uit­ge­breid. Eugène: ‘Het pension was geo­pend van april tot oktober. De wintermaanden gebruik­te mijn vader om het pand verder op te knappen en uit te breiden; en om de pension­kamers van het nieuwste comfort te voorzien. De medewerkers die ‘s zomers in het hotel en het restaurant werkten, verbouwden ‘s winters mee. Dat was een voor­waarde om bij ons te mogen werken. Daar stond tegen­over dat het personeel het hele jaar in dienst bleef.’

Uit deze periode dateert zelfs een technische dienst: de familieleden en vrienden die destijds hielpen, staan nog steeds elke winter klaar om een volgende uitdaging aan te gaan. Opmerkelijk veel gasten komen eveneens elk jaar terug. Ze komen om te genieten van de gezellige avonden samen in het pension, de goede keu­ken en uiter­aard ook het uitzicht. Mede dankzij de ligging aan de zeer populaire Mergellandroute mag de Gerardushoeve ‘sowieso’ een groot aantal dagjesmensen verwelkomen. Op een mooie en zonni­ge dag kunnen Duits­land en België worden aanschouwd. Dan ligt zelfs Monschau - in de Eifel, op 60 kilome­ter van Epen - in het vizier.

Vooral voor die dagjesmensen kwam er een groot terras. Maar daarbij bleef het niet. In 1979 werd een tweede (restaurant)zaal toegevoegd, wat ten koste ging van zes hotelkamers. De zes overgebleven hotelkamers wer­den gerenoveerd en gemoderniseerd. Ook konden de gas­ten verblijven in de tot appartementen verbouwde oude pastorie in de dorps­kern van Epen. Een jaar eerder was er al een kleinere bovenzaal gereali­seerd voor verga­deringen en groepsdiners.

In 1982 werd een carréboerderij op het vlakbij gele­gen Plateau van Heyenrath aangekocht, opnieuw met een weids uitzicht. Aanvankelijk wer­den hierin acht appartementen gevestigd. Eugène: ‘In 1993 hebben we het pand uitgebreid met tien hotelsuites, elk met een oppervlakte van ruim 32 m²; vaak met een apar­te woonkamer en een bad- en slaapkamer een etage hoger. De appar­temen­ten zijn voorzien van onder andere internet­aan­slui­ting, een water­koker, een koffie­zetter en balkon of terras. En er is een geza­menlijke ont­bijtruimte. Het dineren ge­beurt in Epen.’

De zes kamers in de oorspronkelijke Gerardushoeve zijn vervallen. ‘Voor de nieuwe brandveiligheidswetten moesten we de houten constructie vervangen door me­taal, waardoor de oppervlakte van de kamers ons inziens te klein werd.’

Peter Pannenkoek

Eugène Vaessen werkt al 14 jaar in het bedrijf mee. ‘We zijn in 1974 begonnen met één kamerhulp,’ vertelt hij. ‘Mijn moeder in de keuken en mijn vader ach­ter de tap. Nu staan 47 medewerkers op de loon­lijst. We doen alles samen, helpen elkaar en zor­gen er­voor dat we altijd samen klaar zijn.’

Anno 2002 beschikt de Gerardushoeve over 240 restaurant­plaatsen en 260 terrasplaatsen. Het terras is een publiekstrekker en werd daarom voorzien van een sprookjesachtige verlichting, maar ook van een gigantische be­weegbare overkap­ping die bestand is tegen de zwaarste stor­men. Op zo’n hoog punt vang je immers erg veel wind. In 2000 werd het bedrijf getrakteerd op een hevige wervelwind die zelfs serviesgoed en parasols meenam. Soons Rollui­ken uit Maas­tricht maakte een grote overkap­ping, een zoge­naam­de ‘Breme­n-constructie’, die elektrisch open en dicht kan wor­den ge­schoven en het prachtige uitzicht niet belem­mert. Die overkap­ping kan ook ingezet worden tegen regen; op een natte zomer­avond kunnen artiesten eronder optreden.

De keuken van de Gerardushoe­ve is dagelijks geo­pend van 12 tot 20 uur; het res­taurant zelf van 10.00 tot 23.00 uur. Van belang zijn verder de 225 eigen parkeerplaat­sen,

volledig aan- en ingepast in het land­schap; terras­vormig aangelegd tegen de heuvel. Die parkeerplaa­ten zijn gratis. Eugène: ‘Veel mensen maken van hieruit een wande­ling, maar meestal gebruiken ze daarna wel iets op ons terras.’

Dagjesmensen genieten van koffie en vlaai, maar vooral ook van pannenkoeken. Eugène: ‘Eigenlijk lust iedereen pannenkoeken. Ze zijn ook erg populair bij buitenlanders. Pannenkoe­ken zijn een typisch Nederlands product waar vooral Engelsen dol op zijn. Ze vormen een goede aanvulling op onze kaart. Voor kinderen hebben we de ‘Peter Pannenkoek’ die je aanlacht; met ogen, oren, een neus en een echte koksmuts. Daar hoort ook een kleurplaat-placemat bij met vijf kin­der­vriendelijke kleurpot­loodjes. Jonge kunstenaars, tot en met 12 jaar oud, kunnen hun kleurplaten afgeven, of later opsturen, en leuke prijzen win­nen.

Hotel

Heyenrath als overnachtinglocatie biedt nieuwe moge­lijkheden voor de Gerardushoeve. Eugène: ‘Tot april 2001 had het een eigen naam: Lutsberg. We hebben het nu echter definitief bij de Gerardushoeve gevoegd en omgedoopt tot Hotel Gerardushoeve. We hebben er twaalf hotelsuites bijgebouwd en het pand beschikt verder over een eigen receptie, bar, lounge en wintertuin. De zes kamers bij het restaurant hebben we verbouwd tot een vergader­zaal met een capa­ci­teit van 120 mensen. We hebben meteen maar alle relevante apparatuur aangeschaft. De “beamer” kunnen we ook ge­bruiken om voetbalwedstrijden op tv groot weer te geven op het terras. En in de zaal kun­nen we ook the­ma-avonden organiseren, zoals wijnproeverijen.’

Eugène stort zich met hart en ziel in het horecavak en streeft ernaar in alles de beste te zijn; bijvoor­beeld in de verkoop van speciaalbieren. De Brand bier­brouwe­rij loofde een reeks van jaren een bokaal uit voor de kraan waar­uit in het seizoen de grootste hoeveelheid Dubbel­bock is getapt. Vaak ging die bokaal naar de Gerardushoeve, die daarmee zelfs alle Limburg­se bruine cafés achter zich liet. Eugène: ‘Dat vond ik gewoon een uitdaging. Ik organi­seer dan gewoon een hele reeks Dubbelbock-festi­vitei­ten. Wie koffie drinkt kan rekenen op een bokkenpootje, terwijl we in de zaak Bokkenrijdermuziek draaien. Maar het populairst zijn de wandelarrangementen, uit­ge­zet in de sporen van diezelfde Bokkenrijders, in combinatie met een bokkenrijdergerecht en een of twee glazen Dubbelbock. We voeren in het vroege voorjaar en in het najaar campagnes met wandelarrangementen om de restaurantomzet hoog te houden. En je krijgt nieuwe mensen binnen, die doorgaans blijven komen.’ - De wande­lingen leiden vaak langs de locatie Heyenrath, waar gepauzeerd kan worden.

Collega-brouwer Gulpen presenteerde enkele jaren ge­leden het Gerardus kloosterbier dat onmiddellijk - vanwe­ge de naam uiteraard - een voorkeursbehandeling kreeg in de Gerardushoeve. Eugène: ‘De winst op het bier wordt gebruikt om renovaties aan het Gerardusklooster in Wittem te bekostigen; een idee dat ik samen met de overste van het klooster heb bedacht en uitgewerkt.’

Heuvelland hotels

Eugène Vaessen voelde nooit iets voor hotelsamen­wer­kingsverbanden: ‘Mijn vader trouwens ook niet. We moeten het zelf redden.’ - Toch is hij nu lid van Heuvelland Hotels, een samen­werkingsverband van negen drie- en viersterrenfamil­iehotels in het heuvelland. ‘Vroeger ontmoetten we elkaar tijdens vergaderingen van VVV Heuvelland’, verklaart hij, ‘maar die is nu opgegaan in VVV Zuid-Limburg. De afstand is daar­door groter geworden en er zijn geen streekvergaderingen meer. We profileren ons samen, werken samen en kopen samen in.’

27 hotelsuites en 8 appartementen

1 vergaderzaal

2 restaurants

hotelsuite met ontbijt: vanaf € 40,-

Arrangementen met ontbijt:

maandag-vrijdag € 170,-

vrijdag-maandag € 130,-

Arrangementen met ontbijt en diner:

maandag-vrijdag € 230,-

vrijdag-maandag € 185,-

HM302002

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel drie: PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Interview
"De hotellerie en de zorg verschillen niet veel van elkaar"

De coronacrisis laat diepe wonden achter in de hotellerie. Omzetten kelderen en gasten blijven weg. Veel hotelondernemingen hebben noodgedwongen een groot deel van hun medewerkers moeten laten gaan. De angst heerst dat op het moment dat de hotellerie weer aantrekt en de toeristen ons land weer w ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Hotel & Recht
Creatief gebruik van je hotel tijdens Corona

Door de coronacrisis is het aantal luchtvaartpassagiers van en naar Nederland in 2020 met meer dan 70% gedaald. Dit heeft logischerwijs een direct weerslag op de bezettingsgraad van hotels, die ook met meer dan 70% is gedaald, zo viel te lezen in dit magazine. Het is dan ook niet verwonderlijk dat c ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

21 jaar geleden in Hospitality Management: Sander Allegro

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week een column van Sander Allegro uit het jaar 2000. Met de titel 'Groen' duidt Al ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: