Stage in hotel lijkt minder haalbaar: nieuwe cao achteruitgang voor stagelopende hbo-student

Auteur: Pascale de Wijs
Stage in hotel lijkt minder haalbaar: nieuwe cao achteruitgang voor stagelopende hbo-student Marco ten Hoor, directeur Hotel Management School Leeuwarden (Fotografie: Ronnie Zeemering, Zeemering Media)

12 procent meer salaris voor het horecapersoneel per 1 januari en stagiairs krijgen een stagevergoeding. Klinkt goed zou u denken maar Marco ten Hoor, directeur Hotel Management School Leeuwarden, denkt daar anders over. En daarom neemt hij het op voor de Hoge Hotelschool-stagiairs die volgens hem met deze nieuwe cao er zeer slecht voorstaan.

De cao-onderhandelingen tussen de horecavakbonden en KHN zijn afgerond en dit heeft geresulteerd in een nieuwe horeca-cao waarbij het horecapersoneel tot 12 procent meer salaris krijgt. Positief punt: voor het eerst worden stagiairs ook genoemd in de cao. Stagiairs krijgen een stagevergoeding. De horecavakbonden en werkgevers van Koninklijke Horeca Nederland geven hierbij aan ‘niet over één nacht ijs te zijn gegaan.’ Maar is dit wel zo?

Noodklok

Marco ten Hoor, directeur van de HMS Leeuwarden en zelf ook ooit Hotelschool-student, luidt de noodklok. “Ik krijg dagelijks te maken met studenten die vanwege bijvoorbeeld de hoge huisvestingskosten niet die stage kunnen kiezen waar zij de meest geschikte kandidaat voor zijn. Of ze wijken uit naar het buitenland, niet alleen vanwege de internationale ervaring maar steeds vaker omdat ze daar een salaris kunnen verdienen. De wisselende diensten en soms lange werkdagen in de hospitality, vragen om een woonplaats in de buurt van de stageplek. Dat is significant anders dan in andere sectoren.” aldus Marco. “Het collegegeld loopt door voor een student tijdens de stage en ook het leven is er zeker voor studenten niet goedkoper op geworden. Ik kan er dan ook echt met mijn verstand niet bij dat de nieuwe cao een bedrag van 350 euro als maandelijkse stagevergoeding noemt”.

Stap terug in de tijd

Voor de mbo-opleidingen, waar nu vaak nog geen stagevergoeding betaald wordt, is deze cao wellicht een stap vooruit maar voor de hbo-opleidingen zetten we met deze cao juist weer een stap terug in de tijd. De gemiddelde vrijwillige stagevergoeding voor stagiairs van de Hoge Hotelschool lag de afgelopen jaren al hoger dan dit bedrag, waardoor je met deze cao een totaal verkeerd signaal aan de branche geeft. Ten Hoor: “Bedrijven kunnen nu denken dat ze te veel geven terwijl het tegenovergestelde waar is. Ik pleit al enige tijd voor een correctie omhoog ten aanzien van stagevergoedingen”.

Verminderen van financiële barrières

Dat de stagevergoeding bij de meeste Hoge Hotelscholen en ook  de bedrijven al lang hoger lag dan het genoemde cao-bedrag, bevestigt ook Caroline Receveur, directeur Maritim Hotel Amsterdam: “De student mag door onkosten eigenlijk niet beperkt worden in de keuze voor een stagebestemming of -functie. Wanneer het voor ons mogelijk blijft, zijn wij zeker voorstander van het mee-verhogen van de stagevergoedingen in de cao. De ongeschreven vergoeding van 500 euro, die door veel plaatsen al vrijwillig betaald werd, zou dan terecht verhoogd kunnen worden in lijn met de inflatie van de afgelopen twee jaren”. Zij geeft hier overigens wel bij aan, dat niet alleen het bedrijfsleven maar ook de overheid een verantwoordelijkheid heeft ervoor te zorgen dat de student een zo breed mogelijke stagekeuze heeft door bijvoorbeeld de lastenverzwaring voor de horeca niet verder te verhogen.

Ook Emmy Stoel, General Manager Sofitel Legend The Grand Amsterdam, bevestigt dit in haar reactie op onze vraag wat zij vindt van de stagevergoeding in de nieuwe horeca-cao.

“In Amsterdam liggen de kosten voor kamerhuur en levensonderhoud natuurlijk hoger dan elders in Nederland. Het is daarom essentieel dat wij studenten de kans bieden om zich volledig te wijden aan hun startende carrière, zonder financiële zorgen. Wij streven ernaar om een werkomgeving te bieden waarin studenten zich kunnen ontwikkelen en dit begint bij het verminderen van financiële barrières”.

Toch over één nacht ijs gegaan

Het lijkt erop dat met het voor de eerste keer opnemen van de stagevergoeding in de horeca- cao, misschien toch te veel ‘over één nacht ijs is gegaan’. Minister Dijkgraaf deed in oktober een oproep dat alle studenten die stage lopen een passende stagevergoeding verdienen. In diezelfde oproep van het ministerie werd een gemiddeld stagebedrag genoemd van 342 euro per maand. Het lijkt er dan ook verdacht veel op dat dit bedrag de leidraad is geweest voor de horeca cao en er verder niet naar het huidige systeem op de Hoge Hotelscholen en in de markt is gekeken. Laat staan naar de inflatie van de afgelopen jaren die ook de student anno 2023 hard heeft geraakt.

The extra mile

“Onze studenten zijn de game changers van morgen voor de hospitality sector en daar moeten we vandaag en ook met elkaar in investeren”, aldus Marco ten Hoor. “En dat doen we niet door dit signaal aan de markt en de studenten geven. Het kan dan ook niet zo zijn dat het horecapersoneel 12 procent verhoging krijgt, de stagiairs daar vervolgens niet bij horen en zij met een schamele 350 euro zich moeten zien te redden. Voor 350 euro slaap je in de randstad één nacht in een hotel, tegenover een volledige maand huur, kosten en boodschappen van hetzelfde bedrag. Dat kan gewoon niet.”

Als opleiding investeert de HMS Leeuwarden veel in hun relaties met de hospitality-sector, zo bieden zij bedrijven een stageperiode van tien maanden aan en steken zij veel effort in het vinden van het juiste talent bij de juiste werkgever. “De kwaliteit van onze opleiding hangt niet alleen van het onderwijs-deel af maar minstens zo belangrijk is de samenwerking met de branche. Dit betekent dus dat wij kritisch naar de kwaliteit van onze stagebedrijven kijken en kritisch naar onszelf en onze studenten. Als we samen willen groeien, dan investeren we in elkaar. Wij staan daarom voor onze getalenteerde studenten en werken vanaf januari met een vaste stagevergoeding van 750 euro. Wij rennen graag ‘the extra mile’ voor onze hospitality partners en hebben alle vertrouwen dat zij dat andersom ook voor onze studenten doen”.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws