Veel websites nog slecht beveiligd

5 februari 2016
Veel websites nog slecht beveiligd

Slechts 32 van de 100 meestbezochte Nederlandse websites maken gebruik van een veilige HTTPS-verbinding. Dit blijkt uit een onderzoek van
"internetvergelijk.nl.":https://www.internetvergelijk.nl/blog/veel-grote-nederlandse-websites-zonder-veilige-verbinding/ Grote publiekswebsites van bijvoorbeeld de NPO, NOS, Booking.com en Media Markt bieden nog geen veilige verbindingen. Ook bij overheidswebsites, zoals het UWV, ontbreekt HTTPS nog. Bij grote hotelketens ontbreekt ook vaak een HTTPS-verbinding, en dat terwijl er boekingen worden gedaan, waarbij creditcardgegevens worden verzonden.

*Wat is HTPPS?*
Een HTTPS-verbinding versleutelt het websiteverkeer, waardoor het voor hackers ingewikkelder wordt om persoonsgegevens te stelen. Het onderzoek toont aan dat het verkeer van slechts 32 van de honderd meestbezochte websites in Nederland is beveiligd via een veilige verbinding.

Ook overheidswebsites, zoals die van het UWV, beschikken niet over een veilige verbinding. De onderzoekers stonden versteld. Uit eerder onderzoek van het Open State Foundation blijkt trouwens, dat slechts vijf procent van alle overheidswebsites beschikt over HTTPS. Een schrikbarend laag percentage.

*SSL-encryptie gemakkelijk in te stellen*
Een SSL-service wordt aangeboden door veel providers. Een website kan vaak met één klik overstappen van HTTP naar HTTPS.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws