Veilig drinkwater in het hotel

11 november 2020 | Redactie

Drinkwaterhygiëne is één van de terreinen waar Viega over een schat aan kennis en ervaring beschikt. De uitgebreide kennis wordt gecombineerd met verschillende systeemoplossingen die installateurs en eindgebruikers ondersteunen bij het realiseren van een veilige en volkomen hygiënische drinkwatervoorziening.

Een tekort aan water? Als je onze aarde van een afstandje bekijkt, lijkt er geen tekort aan water te zijn. Maar van al dat water is slechts een heel klein deel dat kan worden gebruikt door mensen, dieren en planten. En drinkwater – waar we voor ons dagelijks leven volledig van afhankelijk zijn – os nóg schaarser. Slechts 0,014% van het water op aarde kan gebruikt worden als drinkwater. Een bescheiden hoeveelheid dus voor een wereldbevolking die alsmaar groeit. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leeft tegen 2025 de helft (!) van de wereldbevolking in gebieden met permanente waterschaarste. Reden te meer om in een samenleving die gezonder wil leven eisen te stellen aan de kwaliteit van het drinkwater. Drinkwater is per slot van rekening een eerste levensbehoefte – waar je ook woont en wat je ook doet: zonder drinkwater is er geen leven mogelijk. 

Meer weten? Download de Whitepaper dan hier.

Een onberispelijke drinkwaterkwaliteit en het behoud daarvan begint met een drinkwaterinstallatie die is afgestemd op het gebruik. Dat is het geval wanneer minstens iedere drie dagen al het water in de leidingen is ververst. Verder mag de temperatuur in de koudwaterleidingen niet boven de 25 °C komen terwijl de temperatuur van het warmtapwater in een woninginstallatie zonder circulatie bij gebruik conform de ontwerpcondities ten minste 55 °C moet zijn. Aan die voorwaarden kan niet zomaar en altijd worden voldaan. Het ontwerp van de installatie is de eerste stap op weg naar kwaliteit.

Gouden driehoek

Vervolgens zijn het de gezamenlijke inspanningen van ontwerpers, installateurs en beheerders die tot het beste resultaat leiden. Wie de drinkwaterkwaliteit daarbij wil behouden, doet er goed aan de zogeheten ‘gouden driehoek’ als uitgangspunt te nemen. Deze bestaat uit drie aspecten die bepalend zijn voor de drinkwaterkwaliteit:

Waterverversing

Temperatuurbeheersing

Doorstroming

Dat drinkwaterkwaliteit geen vanzelfsprekendheid is blijkt wel uit het feit dat er met veel verschillende aspecten, normen en regelgeving rekening moet worden gehouden. Dat moet ook naar de praktijk worden vertaald waarbij gebruik kan worden gemaakt van de praktische aanwijzingen die in de Whitepaper Drinkwaterkwaliteit worden gegeven voor de installateur en gebouweigenaar. Hierbij wordt onder meer stilgestaan bij leidingen en leidingmaterialen, waterverversing, doorstromend installeren en warmwatercirculatiesystemen.

Gebruiksonderbreking per kamer

Ook wordt aandacht gegeven aan hotels en andere hospitality instellingen. Hier worden zeer hoge hygiëne-eisen en moet stagnatie in het drinkwater worden voorkomen. Door leegstand van enkele kamers, kan het drinkwater in grote delen van de installatie gevaarlijke stilstaan. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor andere kamers of wooneenheden die in gebruik zijn. Vooral in openbare gebouwen en voorzieningen, is het behoud van de waterkwaliteit prioriteit. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor adviesbureaus, installateurs én beheerders en eigenaren van de gebouwen.

In hotels kan in elke kamer een inbouwreservoir worden geïnstalleerd met intelligente vraag-en volume-gestuurde elektronica. Deze zorgt er automatisch voor dat het water periodiek wordt ververst wanneer de ruimte niet wordt gebruikt. Zo wordt niet alleen de drinkwaterkwaliteit gewaarborgd maar ook de drink-en afvalwaterkosten tot een minimum beperkt. Als alternatief kan ook worden gekozen voor spoelstations die naast de koudwater- ook de warmwaterleiding veilig stellen.

Whitepaper Drinkwaterhygiëne

Dat het behoud van drinkwaterkwaliteit een kwestie van kennisdelen is, weet Viega als geen ander. Daarom ook biedt het bedrijf een schat aan informatie in de vorm van een overzichtelijke Whitepaper Drinkwaterhygiëne. Met feiten en cijfers over het belang van drinkwaterhygiëne, informatie over het behoud van drinkwaterkwaliteit en tal van toepassingsvoorbeelden uit de praktijk.

De Whitepaper is te vinden op de speciale website portal rondom het thema Drinkwater. Hier worden drinkwater en drinkwaterkwaliteit stap voor stap voor u uiteen gezet en passeren verschillende systeemoplossingen de revue. Daarbij wordt onder meer stil gestaan bij het belang van doordacht ontwerpen, het gebruik van hoogwaardige materialen en het belang van een goede balans tussen waterverversing, temperatuurbeheersing en doorstroming.

Meer weten? Download de Whitepaper dan hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Interview Longread
Interview: moeders en dochters in familiehotels

Familiehotels. Je zou ze bijna vergeten tussen al het geweld van de aankondigingen die de grote hotelketens doen. De ene keten introduceert een nieuw merk, terwijl een andere keten zich gaat richten op ‘long stay’ of het aanbieden van werkplekken. Tegelijkertijd zijn familiehotels de dri ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Columns
Leiderschap in onmogelijke tijden

Het is 05.30 uur. Ik zit te werken in een stil huis. Ik kan niet slapen, in mijn brein borrelt iets en dat moet eruit. Buiten is het nog donker, al zie ik de dag wel al voorzichtig duwen. Het zwart van de nacht wordt langzaam maar zeker donkerblauw en dat blauw wordt steeds lichter. Een merel fluit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: