Veilig drinkwater in het hotel

11 november 2020 | Redactie

Drinkwaterhygiëne is één van de terreinen waar Viega over een schat aan kennis en ervaring beschikt. De uitgebreide kennis wordt gecombineerd met verschillende systeemoplossingen die installateurs en eindgebruikers ondersteunen bij het realiseren van een veilige en volkomen hygiënische drinkwatervoorziening.

Een tekort aan water? Als je onze aarde van een afstandje bekijkt, lijkt er geen tekort aan water te zijn. Maar van al dat water is slechts een heel klein deel dat kan worden gebruikt door mensen, dieren en planten. En drinkwater – waar we voor ons dagelijks leven volledig van afhankelijk zijn – os nóg schaarser. Slechts 0,014% van het water op aarde kan gebruikt worden als drinkwater. Een bescheiden hoeveelheid dus voor een wereldbevolking die alsmaar groeit. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leeft tegen 2025 de helft (!) van de wereldbevolking in gebieden met permanente waterschaarste. Reden te meer om in een samenleving die gezonder wil leven eisen te stellen aan de kwaliteit van het drinkwater. Drinkwater is per slot van rekening een eerste levensbehoefte – waar je ook woont en wat je ook doet: zonder drinkwater is er geen leven mogelijk. 

Meer weten? Download de Whitepaper dan hier.

Een onberispelijke drinkwaterkwaliteit en het behoud daarvan begint met een drinkwaterinstallatie die is afgestemd op het gebruik. Dat is het geval wanneer minstens iedere drie dagen al het water in de leidingen is ververst. Verder mag de temperatuur in de koudwaterleidingen niet boven de 25 °C komen terwijl de temperatuur van het warmtapwater in een woninginstallatie zonder circulatie bij gebruik conform de ontwerpcondities ten minste 55 °C moet zijn. Aan die voorwaarden kan niet zomaar en altijd worden voldaan. Het ontwerp van de installatie is de eerste stap op weg naar kwaliteit.

Gouden driehoek

Vervolgens zijn het de gezamenlijke inspanningen van ontwerpers, installateurs en beheerders die tot het beste resultaat leiden. Wie de drinkwaterkwaliteit daarbij wil behouden, doet er goed aan de zogeheten ‘gouden driehoek’ als uitgangspunt te nemen. Deze bestaat uit drie aspecten die bepalend zijn voor de drinkwaterkwaliteit:

Waterverversing

Temperatuurbeheersing

Doorstroming

Dat drinkwaterkwaliteit geen vanzelfsprekendheid is blijkt wel uit het feit dat er met veel verschillende aspecten, normen en regelgeving rekening moet worden gehouden. Dat moet ook naar de praktijk worden vertaald waarbij gebruik kan worden gemaakt van de praktische aanwijzingen die in de Whitepaper Drinkwaterkwaliteit worden gegeven voor de installateur en gebouweigenaar. Hierbij wordt onder meer stilgestaan bij leidingen en leidingmaterialen, waterverversing, doorstromend installeren en warmwatercirculatiesystemen.

Gebruiksonderbreking per kamer

Ook wordt aandacht gegeven aan hotels en andere hospitality instellingen. Hier worden zeer hoge hygiëne-eisen en moet stagnatie in het drinkwater worden voorkomen. Door leegstand van enkele kamers, kan het drinkwater in grote delen van de installatie gevaarlijke stilstaan. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor andere kamers of wooneenheden die in gebruik zijn. Vooral in openbare gebouwen en voorzieningen, is het behoud van de waterkwaliteit prioriteit. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor adviesbureaus, installateurs én beheerders en eigenaren van de gebouwen.

In hotels kan in elke kamer een inbouwreservoir worden geïnstalleerd met intelligente vraag-en volume-gestuurde elektronica. Deze zorgt er automatisch voor dat het water periodiek wordt ververst wanneer de ruimte niet wordt gebruikt. Zo wordt niet alleen de drinkwaterkwaliteit gewaarborgd maar ook de drink-en afvalwaterkosten tot een minimum beperkt. Als alternatief kan ook worden gekozen voor spoelstations die naast de koudwater- ook de warmwaterleiding veilig stellen.

Whitepaper Drinkwaterhygiëne

Dat het behoud van drinkwaterkwaliteit een kwestie van kennisdelen is, weet Viega als geen ander. Daarom ook biedt het bedrijf een schat aan informatie in de vorm van een overzichtelijke Whitepaper Drinkwaterhygiëne. Met feiten en cijfers over het belang van drinkwaterhygiëne, informatie over het behoud van drinkwaterkwaliteit en tal van toepassingsvoorbeelden uit de praktijk.

De Whitepaper is te vinden op de speciale website portal rondom het thema Drinkwater. Hier worden drinkwater en drinkwaterkwaliteit stap voor stap voor u uiteen gezet en passeren verschillende systeemoplossingen de revue. Daarbij wordt onder meer stil gestaan bij het belang van doordacht ontwerpen, het gebruik van hoogwaardige materialen en het belang van een goede balans tussen waterverversing, temperatuurbeheersing en doorstroming.

Meer weten? Download de Whitepaper dan hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Hotelketens Achtergronden
Escape room geopend in Hampshire Hotel

Sir Paul McCartney verlaat halsoverkop zijn hotelkamer na een onrustige nacht. In zijn haast is hij een gigantische koffer vergeten. De inhoud hiervan is raadselachtig. Vrijwel meteen na zijn vertrek contacteert zijn management het hotel. Zij verzoeken nadrukkelijk de koffer te bewaken en deze niet ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Start van bouw Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Op donderdag 26 november heeft Wethouder John de Jonge, doormiddel van het onthullen van het bouwbord, de bouw van Hotel De Timmerfabriek officieel ingeluid. In het rijksmonumentale pand uit 1914 worden naast maar liefst 68 luxe loft (hotel)appartementen een restaurant, brasserie met chefs table, ba ...

Hotelketens Culinair
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: