Veilig drinkwater in het hotel

11 november 2020 | Redactie

Drinkwaterhygiëne is één van de terreinen waar Viega over een schat aan kennis en ervaring beschikt. De uitgebreide kennis wordt gecombineerd met verschillende systeemoplossingen die installateurs en eindgebruikers ondersteunen bij het realiseren van een veilige en volkomen hygiënische drinkwatervoorziening.

Een tekort aan water? Als je onze aarde van een afstandje bekijkt, lijkt er geen tekort aan water te zijn. Maar van al dat water is slechts een heel klein deel dat kan worden gebruikt door mensen, dieren en planten. En drinkwater – waar we voor ons dagelijks leven volledig van afhankelijk zijn – os nóg schaarser. Slechts 0,014% van het water op aarde kan gebruikt worden als drinkwater. Een bescheiden hoeveelheid dus voor een wereldbevolking die alsmaar groeit. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leeft tegen 2025 de helft (!) van de wereldbevolking in gebieden met permanente waterschaarste. Reden te meer om in een samenleving die gezonder wil leven eisen te stellen aan de kwaliteit van het drinkwater. Drinkwater is per slot van rekening een eerste levensbehoefte – waar je ook woont en wat je ook doet: zonder drinkwater is er geen leven mogelijk. 

Meer weten? Download de Whitepaper dan hier.

Een onberispelijke drinkwaterkwaliteit en het behoud daarvan begint met een drinkwaterinstallatie die is afgestemd op het gebruik. Dat is het geval wanneer minstens iedere drie dagen al het water in de leidingen is ververst. Verder mag de temperatuur in de koudwaterleidingen niet boven de 25 °C komen terwijl de temperatuur van het warmtapwater in een woninginstallatie zonder circulatie bij gebruik conform de ontwerpcondities ten minste 55 °C moet zijn. Aan die voorwaarden kan niet zomaar en altijd worden voldaan. Het ontwerp van de installatie is de eerste stap op weg naar kwaliteit.

Gouden driehoek

Vervolgens zijn het de gezamenlijke inspanningen van ontwerpers, installateurs en beheerders die tot het beste resultaat leiden. Wie de drinkwaterkwaliteit daarbij wil behouden, doet er goed aan de zogeheten ‘gouden driehoek’ als uitgangspunt te nemen. Deze bestaat uit drie aspecten die bepalend zijn voor de drinkwaterkwaliteit:

Waterverversing

Temperatuurbeheersing

Doorstroming

Dat drinkwaterkwaliteit geen vanzelfsprekendheid is blijkt wel uit het feit dat er met veel verschillende aspecten, normen en regelgeving rekening moet worden gehouden. Dat moet ook naar de praktijk worden vertaald waarbij gebruik kan worden gemaakt van de praktische aanwijzingen die in de Whitepaper Drinkwaterkwaliteit worden gegeven voor de installateur en gebouweigenaar. Hierbij wordt onder meer stilgestaan bij leidingen en leidingmaterialen, waterverversing, doorstromend installeren en warmwatercirculatiesystemen.

Gebruiksonderbreking per kamer

Ook wordt aandacht gegeven aan hotels en andere hospitality instellingen. Hier worden zeer hoge hygiëne-eisen en moet stagnatie in het drinkwater worden voorkomen. Door leegstand van enkele kamers, kan het drinkwater in grote delen van de installatie gevaarlijke stilstaan. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor andere kamers of wooneenheden die in gebruik zijn. Vooral in openbare gebouwen en voorzieningen, is het behoud van de waterkwaliteit prioriteit. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor adviesbureaus, installateurs én beheerders en eigenaren van de gebouwen.

In hotels kan in elke kamer een inbouwreservoir worden geïnstalleerd met intelligente vraag-en volume-gestuurde elektronica. Deze zorgt er automatisch voor dat het water periodiek wordt ververst wanneer de ruimte niet wordt gebruikt. Zo wordt niet alleen de drinkwaterkwaliteit gewaarborgd maar ook de drink-en afvalwaterkosten tot een minimum beperkt. Als alternatief kan ook worden gekozen voor spoelstations die naast de koudwater- ook de warmwaterleiding veilig stellen.

Whitepaper Drinkwaterhygiëne

Dat het behoud van drinkwaterkwaliteit een kwestie van kennisdelen is, weet Viega als geen ander. Daarom ook biedt het bedrijf een schat aan informatie in de vorm van een overzichtelijke Whitepaper Drinkwaterhygiëne. Met feiten en cijfers over het belang van drinkwaterhygiëne, informatie over het behoud van drinkwaterkwaliteit en tal van toepassingsvoorbeelden uit de praktijk.

De Whitepaper is te vinden op de speciale website portal rondom het thema Drinkwater. Hier worden drinkwater en drinkwaterkwaliteit stap voor stap voor u uiteen gezet en passeren verschillende systeemoplossingen de revue. Daarbij wordt onder meer stil gestaan bij het belang van doordacht ontwerpen, het gebruik van hoogwaardige materialen en het belang van een goede balans tussen waterverversing, temperatuurbeheersing en doorstroming.

Meer weten? Download de Whitepaper dan hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden
Jonge Honden: Mark Welbers kijkt vooruit met Banks Mansion Amsterdam

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Mark Welbers (34) general manager van het Banks Mansion in Amsterdam. Een m ...

Jantiene Berg
Column Jantiene Berg: Een leven lang leren

Sinds ik zes maanden geleden het decor van de hotellerie verruild heb voor het podium van het mbo-onderwijs is ‘een leven lang leren’ mijn nieuwe mantra. In mijn vroegere rol als gastvrouw en eigenaresse van een urban boutique hotel wist ik exact welke beleving ik onze gasten mee wilde g ...

Achtergronden
Stelling van de maand april: de uitslag

De hele maand april stond de stelling van de maand op de website van Hospitality Management. De stelling luidde: 2022 wordt noguitdagender dan 2021. Daar was 69,9 procent het mee eens. 31,1 procent gaf aan het niet eens te zijn met de stelling De nieuwe stelling van de maand luidt: De overheid lo ...

Hotel Exploitatiemodellen uitgelegd

Rob van Ginneken (Breda University of applied sciences) verzorgde een update van zijn in 2018 door Hospitality Management gepubliceerde Whitepaper ‘Hotel Exploitatiemodellen’. De belangrijkste ontwikkeling sindsdien: niet alleen hotelconcepten, maar steeds vaker ook de achterliggende exp ...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, Eindhoven

De Nederlandse hotel- en congresketen Postillion Hotels, ontwikkelaar Lingotto en initiatiefnemer The Mountains Corporation werken samen aan de realisatie van een Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, dat eind 2025 opent in Eindhoven. The Dutch Mountains wordt een prestigieus en duur ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: