Amsterdammer fel gekant tegen hotelkamers in brugwachtershuisjes

2 november 2016 | Thijs Jacobs

Brugwachtershuisjes ombouwen tot hotelkamers. In principe klinkt dat alleraardigst, maar in Amsterdam zijn er veel tegenstanders. Wat is het geval? 28 brugwachtershuisjes worden niet langer gebruikt en in 2009 zou er door de gemeente een prijsvraag uitgezet worden om de invulling gestalte te geven. De prijsvraag is er nooit gekomen en de gemeente Amsterdam ging op zoek naar de hoogste bieder, en dat terwijl de lokale bevolking liever andere invullingen, zoals kunstateliers of buurtcentra, had gezien voor de huisjes. 

Besluit al genomen

De gemeente koos dus voor de hoogste bieder. In dit geval bleek het idee om het Lloyd Hotel de hotelkamers te laten exploiteren het meest lucratief. Volgens de woordvoerder van wethouder Pieter Litjens is 'het besluit in principe al genomen', zo lazen wij in het Parool. Eerlijk is eerlijk: de plannen stammen nog van voor de hotelstop, maar dat maakt de aversie tegen het plan van de lokale bevolking niet minder. Vooral omdat de handtekeningen die werden verzameld om het de gemeente van inzicht te doen veranderen (er werden 2800 handtekeningen opgehaald) in een grote bureaucratische la verdwenen.

Toerisme boven woongenot

De Amsterdammer moet zich al langs toeristen wurmen om op plaats van bestemming te komen en ziet winkels met kwaliteitsproducten verdwijnen ten faveure van toeristenwinkeltjes gevuld met goedkope prullaria. Voor het Lloyd Hotel en de gemeente is deze invulling winstgevend, maar voor de local is het het zoveelste teken dat de stad toerisme verkiest boven woongenot. De hotellerie kampt met een imagoprobleem in onze hoofdstad en zal hard moeten werken om de goodwill van de lokale terug te krijgen. Dat zal niet lukken wanneer steeds meer monumentale panden door vastgoedinvesteerders worden onttrokken aan Amsterdam en de Amsterdammer om er vervolgens hotels van te maken...

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: