Blog Gijs Hendrikx, Theaterhotel Venlo: vertrouwen in anderen!

5 december 2016 | Gijs Hendrikx

Voor die opportunistische enkeling die nog denkt dat je 'even' een hotel begint, heb ik slecht nieuws. Het enthousiaste idee is er sneller dan de voortvarende concretisering ervan. Geloof me! De wet- en regelgeving omtrent de bouw en exploitatie van een hotel in een historische binnenstad is bepaald geen sinecure. Relaties en een goed netwerk bepalen dan voor een groot gedeelte de voortgang. Dat klinkt wellicht een ietsiepietsie dubieus, maar zo bedoel ik het absoluut niet. Wat ik wel bedoel is dat ik mijn netwerk, en daar horen inmiddels zeker ook de verantwoordelijke gemeenteambtenaren bij, erg dankbaar ben dat ze samen met mij proberen de vele hindernissen en obstakels uit de weg te ruimen. Dat was me alleen echt niet gelukt.  Samen met mijn relaties en zakelijke partners ga ik dus op weg naar een schitterend Theaterhotel, midden in de oude binnenstad van het mooie Venlo. Nog drie maanden voor de opening. Het schiet dus op!

Het schiet dus op

Bestemmingsplan, omgevingsvergunning, brandveiligheidseisen, milieuregels, bouwvergunning, exploitatievergunning, registratie levensmiddelenbedrijf NVWA, HACCP-plan, hygiënecode, drank- en horecavergunning, risico-inventarisatie en –evaluatie. KvK, belastingdienst... Een willekeurige, en zeer incomplete, opsomming van gedane zaken; vergunningen, licenties en goedkeuringen die ik de afgelopen maanden bij elkaar heb aangevraagd, verzameld, ingevuld en uiteindelijk heb ontvangen. Een hotel starten doe je écht niet zomaar. Nee, daar moet je wel wat voor doen. En als dat uiteindelijk door goede samenwerking lukt, dan is het al dat rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en opstaan wel waard geweest. Dan kun je doorgaan naar de volgende stap. Ik kom steeds dichter bij het einddoel. Bitter is het geduld, maar haar vrucht is zoet. Ik ben een dankbaar mens. Nog drie maanden voor de opening. Het schiet dus op!

Eigenlijk zou ik de rode draad van deze blog kunnen samenvatten in één woord: vertrouwen! Het onbezorgd kunnen leunen op anderen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat goede samenwerking de basis vormt voor alles waar ik al maanden mee bezig ben. Ik heb constant geprobeerd alle zaken vooraf goed te inventariseren. Waar moet ik aan voldoen? Wat zijn de eisen? Dat heb ik samen met de architect, de projectleider, leveranciers, mede-ondernemers en ambtenaren besproken en dat schepte visie, duidelijkheid, rust en vertrouwen. Ach, het heeft ook echt wel eens een diepe zucht of een horizon zonder eindzicht opgeleverd, maar samenwerking, vertrouwen en transparantie hebben uiteindelijk mijn plannen verwezenlijkt en niets anders. En die streep kwam toch telkens weer in zicht! Steeds dichterbij. Net zoals de opening. Nog drie maanden. Spannend!

Niet blind van vertrouwen

Ik ben echt niet blind van vertrouwen. Ik ben dit avontuur ook echt niet aangegaan met de utopische gedachte dat mijn indirecte omgeving gratis en voor niets 24/7 voor mij klaar zou staan. Ik weet nu, ruim drie maanden voor de opening, wel beter. Ik heb mijn enthousiasme echt niet onder stoelen of banken gestoken en ze stonden wél voor mij klaar. Een goede, eerlijke en transparante coöperatie van andere partijen doet wonderen en maakt het ‘onmogelijke’ toch sneller mogelijk dan in eerste instantie gedacht. Alles staat of valt met de mate waarin men bereid is samen te werken, eigen belangen ondergeschikt te maken aan het grotere belang en open en transparant informatie met elkaar te delen. Aan het grotere belang verdienen wij uiteindelijk allemaal straks een boterham. Niet alleen ik! Dus scoren op lange termijn en niet op de korte. Dat is mijn levensles geweest. Investeren in mensen en in vertrouwen, want alleen zo komen nieuwe initiatieven van de grond, zo worden losstaande partijen met elkaar verbonden en zo bereik ik mijn doel. Ik heb goed geluisterd naar mijn omgeving die mij bevestigde dat het beeld en de visie die ik van mijn hotel heb goed was. Wat niet klopte, heb ik heroverwogen en eventueel aangepast. Ik heb geloof in mijn eigen concept en dat heb ik naar buiten uitgedragen. Relaties hebben dit opgepakt en uitgevoerd met mijn enthousiasme. Ik ben een dankbaar mens. Er moet nog heel veel gebeuren maar als ik terugkijk, ben ik tevreden over de toekomst. Nog drie maanden voor de opening. Het schiet dus op! 

Gijs Hendrikx
Directeur Theaterhotel Venlo

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor
Halfjaarcijfers Accor: 1,5 miljard verlies en 1000 banen weg

Accor draaide over het eerste halfjaar van 2020 een verlies van 1,5 miljard euro. Daarnaast vreest het Franse concern afscheid te moeten nemen van 1000 banen. Bij Accor werken ongeveer 18.000 mensen. De coronapandemie hakt er flink in bij het Franse bedrijf, waar hotelketens Novotel, Mercure en Ibis...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download: corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Column David Bakker
Column: Het onzichtbare leed

Er zijn weinig hoteliers die geen mening over Booking.com hebben. Aan het begin van deze coronacrisis verweet menig hotelier dat de boekingsgigant zich niet als partner van de hotellerie opstelde. Alle boekingen konden kosteloos worden geannuleerd, de hotels bleven leeg en van enige correspondentie ...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: