Column Ewout Hoogendoorn: Het meest duurzame hotel?

31 oktober 2018 | Ewout Hoogendoorn

Duurzaamheid wordt steeds meer gemeengoed in hotels. Als je als hotel niet op zijn minst een Green Key score hebt tel je eigenlijk niet meer mee. De meeste hotels gaan inmiddels ook voor Green Key Gold, minder kan eigenlijk ook niet. Daarmee heeft Green Key zijn functie bijna gehad zou je kunnen zeggen. Bij nieuwe hotels gaat steeds meer aandacht naar andere certificaten. Daar zijn er inmiddels aardig wat van. Green Globe (goed voor bestaande hotels), Breeam (voor nieuwbouw), LEED, WELL Building Standard (gezonde leefomgeving), etc.  De één heeft meer aandacht voor het verminderen van bijvoorbeeld afval en energiegebruik in het hotel, de ander legt de focus op materiaal (her) gebruik, de volgende weer op een zo gezond mogelijke omgeving. Vanuit iedere invalshoek is er dan wel een hotel dat ‘het meest duurzame hotel’ is. Breeam combineert een aantal invalshoeken:  gezondheid, transport, afval, watergebruik en materialen. Vorig jaar was het Van der Valk Nijmegen – Lent het eerste Breeam Excellent gecertificeerde hotel, hoewel ook Motel One Amsterdam deze claim neerlegt. Daarop volgde het ook vorig jaar geopende Hyatt Regency Amsterdam en dit jaar het Hotel Jakarta op het Java-eiland Amsterdam.

Na het sluiten van de gasbel in Groningen was het Conscious Hotel Westergasterrein ‘het eerste volledig elektrische hotel’ in Nederland. Die claim had ook kunnen worden gelegd door het al langer bestaande The Albus Hotel in de Vijzelstraat, maar dat mocht van de gemeente niet van het gas worden afgekoppeld. Zo haalt de praktijk inmiddels de regelgeving in!

Het in april dit jaar geopende QO Hotel in het Amstelkwartier lijkt voorlopig de kroon te spannen als ‘meest duurzame hotel van Europa’ met de hoogste LEED certificering. Gebouwd van gerecyclede  materialen, een intelligente gevel die koeling en verwarming in samenwerking met de omgeving optimaliseert, een eigen groentetuin op het dak en een minimaal energieverbruik. Op stapel staan nog het Nhow aan de Zuidas met een Breeam Excellent certificaat. Ook de bouw van het duurzame Yotel in Amsterdam Noord is gestart. Amsterdam is daarmee het meest zichtbaar bezig, maar door het land heen zijn inmiddels veel initiatieven gerealiseerd. De verscheidenheid aan certificaten moet niet worden gezien als ‘te veel bomen in het bos’ maar juist als een enorme rijkdom die iedereen stimuleert om vanuit zijn of haar invalshoek bij te dragen aan duurzaamheid. De hotellerie loopt zowaar eens behoorlijk voorop in een nieuwe ontwikkeling!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: