Column Ewout Hoogendoorn: Het meest duurzame hotel?

31 oktober 2018 | Ewout Hoogendoorn

Duurzaamheid wordt steeds meer gemeengoed in hotels. Als je als hotel niet op zijn minst een Green Key score hebt tel je eigenlijk niet meer mee. De meeste hotels gaan inmiddels ook voor Green Key Gold, minder kan eigenlijk ook niet. Daarmee heeft Green Key zijn functie bijna gehad zou je kunnen zeggen. Bij nieuwe hotels gaat steeds meer aandacht naar andere certificaten. Daar zijn er inmiddels aardig wat van. Green Globe (goed voor bestaande hotels), Breeam (voor nieuwbouw), LEED, WELL Building Standard (gezonde leefomgeving), etc.  De één heeft meer aandacht voor het verminderen van bijvoorbeeld afval en energiegebruik in het hotel, de ander legt de focus op materiaal (her) gebruik, de volgende weer op een zo gezond mogelijke omgeving. Vanuit iedere invalshoek is er dan wel een hotel dat ‘het meest duurzame hotel’ is. Breeam combineert een aantal invalshoeken:  gezondheid, transport, afval, watergebruik en materialen. Vorig jaar was het Van der Valk Nijmegen – Lent het eerste Breeam Excellent gecertificeerde hotel, hoewel ook Motel One Amsterdam deze claim neerlegt. Daarop volgde het ook vorig jaar geopende Hyatt Regency Amsterdam en dit jaar het Hotel Jakarta op het Java-eiland Amsterdam.

Na het sluiten van de gasbel in Groningen was het Conscious Hotel Westergasterrein ‘het eerste volledig elektrische hotel’ in Nederland. Die claim had ook kunnen worden gelegd door het al langer bestaande The Albus Hotel in de Vijzelstraat, maar dat mocht van de gemeente niet van het gas worden afgekoppeld. Zo haalt de praktijk inmiddels de regelgeving in!

Het in april dit jaar geopende QO Hotel in het Amstelkwartier lijkt voorlopig de kroon te spannen als ‘meest duurzame hotel van Europa’ met de hoogste LEED certificering. Gebouwd van gerecyclede  materialen, een intelligente gevel die koeling en verwarming in samenwerking met de omgeving optimaliseert, een eigen groentetuin op het dak en een minimaal energieverbruik. Op stapel staan nog het Nhow aan de Zuidas met een Breeam Excellent certificaat. Ook de bouw van het duurzame Yotel in Amsterdam Noord is gestart. Amsterdam is daarmee het meest zichtbaar bezig, maar door het land heen zijn inmiddels veel initiatieven gerealiseerd. De verscheidenheid aan certificaten moet niet worden gezien als ‘te veel bomen in het bos’ maar juist als een enorme rijkdom die iedereen stimuleert om vanuit zijn of haar invalshoek bij te dragen aan duurzaamheid. De hotellerie loopt zowaar eens behoorlijk voorop in een nieuwe ontwikkeling!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel drie: PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Interview
"De hotellerie en de zorg verschillen niet veel van elkaar"

De coronacrisis laat diepe wonden achter in de hotellerie. Omzetten kelderen en gasten blijven weg. Veel hotelondernemingen hebben noodgedwongen een groot deel van hun medewerkers moeten laten gaan. De angst heerst dat op het moment dat de hotellerie weer aantrekt en de toeristen ons land weer w ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Hotel & Recht
Creatief gebruik van je hotel tijdens Corona

Door de coronacrisis is het aantal luchtvaartpassagiers van en naar Nederland in 2020 met meer dan 70% gedaald. Dit heeft logischerwijs een direct weerslag op de bezettingsgraad van hotels, die ook met meer dan 70% is gedaald, zo viel te lezen in dit magazine. Het is dan ook niet verwonderlijk dat c ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

21 jaar geleden in Hospitality Management: Sander Allegro

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week een column van Sander Allegro uit het jaar 2000. Met de titel 'Groen' duidt Al ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: