Column Ewout Hoogendoorn: Het meest duurzame hotel?

31 oktober 2018 | Ewout Hoogendoorn

Duurzaamheid wordt steeds meer gemeengoed in hotels. Als je als hotel niet op zijn minst een Green Key score hebt tel je eigenlijk niet meer mee. De meeste hotels gaan inmiddels ook voor Green Key Gold, minder kan eigenlijk ook niet. Daarmee heeft Green Key zijn functie bijna gehad zou je kunnen zeggen. Bij nieuwe hotels gaat steeds meer aandacht naar andere certificaten. Daar zijn er inmiddels aardig wat van. Green Globe (goed voor bestaande hotels), Breeam (voor nieuwbouw), LEED, WELL Building Standard (gezonde leefomgeving), etc.  De één heeft meer aandacht voor het verminderen van bijvoorbeeld afval en energiegebruik in het hotel, de ander legt de focus op materiaal (her) gebruik, de volgende weer op een zo gezond mogelijke omgeving. Vanuit iedere invalshoek is er dan wel een hotel dat ‘het meest duurzame hotel’ is. Breeam combineert een aantal invalshoeken:  gezondheid, transport, afval, watergebruik en materialen. Vorig jaar was het Van der Valk Nijmegen – Lent het eerste Breeam Excellent gecertificeerde hotel, hoewel ook Motel One Amsterdam deze claim neerlegt. Daarop volgde het ook vorig jaar geopende Hyatt Regency Amsterdam en dit jaar het Hotel Jakarta op het Java-eiland Amsterdam.

Na het sluiten van de gasbel in Groningen was het Conscious Hotel Westergasterrein ‘het eerste volledig elektrische hotel’ in Nederland. Die claim had ook kunnen worden gelegd door het al langer bestaande The Albus Hotel in de Vijzelstraat, maar dat mocht van de gemeente niet van het gas worden afgekoppeld. Zo haalt de praktijk inmiddels de regelgeving in!

Het in april dit jaar geopende QO Hotel in het Amstelkwartier lijkt voorlopig de kroon te spannen als ‘meest duurzame hotel van Europa’ met de hoogste LEED certificering. Gebouwd van gerecyclede  materialen, een intelligente gevel die koeling en verwarming in samenwerking met de omgeving optimaliseert, een eigen groentetuin op het dak en een minimaal energieverbruik. Op stapel staan nog het Nhow aan de Zuidas met een Breeam Excellent certificaat. Ook de bouw van het duurzame Yotel in Amsterdam Noord is gestart. Amsterdam is daarmee het meest zichtbaar bezig, maar door het land heen zijn inmiddels veel initiatieven gerealiseerd. De verscheidenheid aan certificaten moet niet worden gezien als ‘te veel bomen in het bos’ maar juist als een enorme rijkdom die iedereen stimuleert om vanuit zijn of haar invalshoek bij te dragen aan duurzaamheid. De hotellerie loopt zowaar eens behoorlijk voorop in een nieuwe ontwikkeling!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: