Europa koploper in herstel van toerisme

Auteur: redactie
Economie Internationaal 1 september 2021
Europa koploper in herstel van toerisme

Butter, een grote reisagent in het Verenigd Koninkrijk, onthult dat het toerisme na een moeilijk pandemiejaar weer in de lift zit, waarbij Europa en Noord- en Zuid-Amerika profiteren van de sterkste stijging van internationale bezoekers in de afgelopen zes maanden.

Door de COVID-19 pandemie kwam het internationale toerisme tot stilstand. De grenzen werden gesloten, luchtvaartmaatschappijen gingen dicht en velen vreesden een tijd lang dat de sector nooit zou herstellen, zo groot was de financiële schade van de wereldwijde lockdown. Maar uit de laatste gegevens blijkt nu dat voor het overgrote deel van de wereld een zeer moeilijk 2020 is omgeslagen in een veelbelovender 2021, een herstel dat kan worden afgemeten aan het aantal internationale toeristen dat elke maand aankomt.

De pandemische neergang van de sector

In december 2020 verwelkomde Europa iets minder dan 7 miljoen toeristen. In januari 2021 was dit aantal met -11,3% gedaald, toen het continent iets meer dan 6,1 miljoen toeristen zag aankomen. Dit aantal daalde opnieuw in februari 2021, dit keer met -19%, toen het aantal toeristen daalde tot onder de 5 miljoen. Hetzelfde patroon van daling was ook te zien in de Amerika's, waar het Amerikaanse toerisme in februari een dieptepunt bereikte met 3,5 miljoen internationale bezoekers. Een soortgelijk patroon van daling tussen december 2020 en februari 2021 was ook te zien in Azië & de Pacific, Afrika en het Midden-Oosten.

Europa leidt de toerismestrijd

Er zijn echter tekenen die wijzen op een herstel van het toerisme in 2021, als we kijken naar de afgelopen zes maanden als geheel. Tussen februari en maart 2021 is het aantal toeristen in Europa gestegen van minder dan 5 miljoen naar bijna 6 miljoen, een groei van 19,9%. In april steeg dit aantal met nog eens 25,9% om in mei opnieuw te stijgen, dit keer met 60,9%, met meer dan 12,1 miljoen internationale toeristen in de landen van Europa.

Deze recente groei betekent dat het Europese toerisme tussen december 2020 en mei 2021 met 74,7% is gestegen - de grootste wereldwijde bounce back van alle gebieden.

De Amerikaanse toeristische sector heeft sinds december ook een opleving van 14% gekend, terwijl Azië & de Pacific een totale groei van het toerisme van 8,5% hebben gekend en het Midden-Oosten in dezelfde periode een totale groei van 2% heeft gekend. De enige regio waar het toerisme over de hele linie is gedaald, is Afrika. Het toerisme is tussen december 2020 en januari 2021 met maar liefst -38,2% gedaald. Het continent moet zich nog herstellen en blijft met -34,9% onder het toerismeniveau van december.

Timothy Davis, mede-oprichter en CEO van Butter, zegt hierover: "De vooruitzichten voor de wereldwijde reis- en toerismeindustrie zien er al geruime tijd zeer somber uit en sinds het begin van de pandemie hebben landen hun grenzen gesloten en zijn luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus zo hard getroffen dat velen niet in staat zijn geweest om te overleven. Je hoeft maar te kijken naar het niveau van het internationale toerisme in het begin van dit jaar om te zien welke impact de Covid heeft gehad op wat anders een bloeiende bedrijfstak was."

"De laatste zes maanden zijn echter een verhaal van twee helften en de cijfers voor internationaal toerisme zijn sinds maart verbazingwekkend snel gestegen, ondanks de nog steeds geldende beperkingen en de onzekerheid die velen ervan weerhoudt te reizen. Er is nog een lange weg te gaan voordat de normaliteit terugkeert en het is onwaarschijnlijk dat dit nog dit jaar het geval zal zijn, maar de eerste indicatoren geven velen in de mondiale toeristische sector hoop dat 2022 een veel beter jaar zal worden."

Overig nieuws