Gevoelig punt: "Misschien moeten werknemers ook wat inleveren"

2 april 2020 | Thijs Jacobs

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit twaalfde hoofdstuk bespreken we wat er sinds gisteren allemaal is gebeurd en wat de vervolgstappen zijn om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

“Op dit moment zie ik iedereen binnen onze branche worstelen. Wat communiceer je naar je gasten, want wanneer ga je straks weer open? Communiceer je eind april of eind mei, wat is wijsheid? Volgens mij zit iedereen nu te stoeien met de verwachte en beste openingsdatum; welke boekingen gaan er alsnog uit en welke zullen straks blijven. Het blijft afwachten.”

Vakantiedagen, hoe ga je daarmee om?

“Een discussie die nu speelt, is die op het vlak van personeel in hotels en restaurants. Hoe ga je daarmee om? Je moet in principe thuis werken als het kan, maar dat is praktisch onmogelijk binnen deze bedrijfstakken. Wij hadden de eerste twee weken van de maatregelen samen met het personeel besloten dat ze de helft van die tijd als vakantiedagen zouden opnemen, de andere helft was voor de werkgever. Maar nu die periode verlengd is, kun je zoiets niet verwachten van je werknemers, want dan zijn alle vakantiedagen van het jaar op. Anderzijds zit je als werkgever straks met een groot aantal vakantiedagen die na de crisis opgenomen gaan worden, terwijl je die mensen dan hard nodig hebt. Hoe haal je het einde van het jaar dan?”

Wat draagt het personeel bij?

Bart stipt een gevoelig onderwerp aan, wat zou de rol van werknemers in de horeca kunnen zijn? “Het is een beladen onderwerp, dus je brandt er eenvoudig je vingers aan, maar ik denk dat KHN en de vakbonden zeker in discussie moeten treden om dit bespreekbaar te maken. Wij als ondernemers praten met vastgoedeigenaren en leveranciers, de overheid komt ons deels tegemoet met de NOW-regeling… Maar wat kan het personeel bijdragen in deze kwestie? In hotels is thuiswerken in de meeste gevallen namelijk onmogelijk. Als we medio mei bijvoorbeeld weer opengaan, dan hebben zij wel loon gehad en het vakantiegeld komt er ook weer aan, maar kunnen bedrijven dat wel betalen? Ik vermoed dat we naar een situatie gaan, waarin het personeel mogelijkerwijs ook offers moet gaan brengen, alhoewel dat gevoelig ligt. Ik weet dat de cao horeca niet heel goed is, maar het is simpelweg niet te behappen, vanuit werkgeversperspectief bezien.”

Enorm veel faillissementen, nu al

Over de rol van KHN zegt Bart het volgende: “Volgens mij zijn ze prima bezig aan de achterkant van de discussie, met name in gesprekken met verhuurders. Een aantal van hen zijn redelijk welwillend, is mijn perceptie, maar het kan nog alle kanten op. Helaas is onze branche er een waarin de marges vrij dun zijn, dus als je zoals nu in de min komt, binnen welke tijd verdien je dat dan nog terug. Dat kan nog jaren duren, als je het al overleeft. Ik bekijk de faillissementendossiers dagelijks en het is onvoorstelbaar hoeveel faillissementen er nu al zijn. Dat kan meerdere redenen hebben trouwens, want het kan soms goedkoper zijn om de exploitatiemaatschappij ‘te laten klappen’. De huren lopen namelijk wel door; het is een rekensom wat dat betreft. Kijk, een faillissement wordt doorgaans aangevraagd door de Belastingdienst of door het personeel. Deze grootste eisers vragen op dit geen faillissement aan, dus je houdt vastgoedeigenaren en leveranciers over die nu faillissementen aanvragen. Dat geeft te denken.”

Hotellerie zal moeten veranderen

Over denken gesproken; op welke manier kun je nu nadenken over de toekomst? “Rutte verwoordde het gisteren mooi: ‘Degene die denkt dat de wereld van voor de coronacrisis ooit terugkomt, leeft in een illusie’. Die uitspraak vind ik typerend, het is heel heftig eigenlijk. De wereld gaat er straks echt anders uitzien, ook de hospitalitybranche. We zullen met andere ideeën moeten komen en misschien ook wel heel anders te werk gaan. De tijd van het ouderwetse ‘hotelletje spelen’ is er misschien niet meer. Misschien zijn we wat vastgeroest als branche. Maar ja, alles gaat zo snel nu, misschien kijk ik er over een paar weken weer heel anders tegenaaan.”

Hiermee eindigt deel 12 van het dagboek van Bart Reints Bok. Morgen een nieuw hoofdstuk.
LinkedIN: Bart Reints Bok
Lees hier alle hoofdstukken uit het coronadagboek.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: