HOSTA 2019 rapport: Nederlandse hotelmarkt bereikt piek

11 september 2019 | Thijs Jacobs

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar een absolute piek bereikt, zo blijkt uit onderzoek van Horwath HTL. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn hoger dan ooit tevoren. Een omslagpunt lijkt echter bereikt. Hoteliers verwachten niet dat de hoge groei de komende jaren nog aanhoudt.

Hoogste resultaten ooit

De gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse hotels is gestegen van 77,2% in 2017 naar 77,7% in 2018. Daarmee evenaren de hotels het record van 1998. De bezettingsgraad is de afgelopen jaren sterk hersteld. Na de meest recente crisis was de bezettingsgraad in 2012 gedaald tot 66,7%.

De gemiddelde kamerprijs is vorig jaar gestegen van € 112 naar € 120, een stijging van ruim 7%. Het is het vijfde jaar op rij dat de kamerprijzen stijgen. In totaal is de gemiddelde kamerpijs in deze vijf jaar gestegen met 26%. De gemiddelde kamerprijs is op aboluut recordniveau, sinds het begin van de metingen in 1978. Voor het eerst het niveau van 2002 gepasseerd, toen de vorige recordprijs van € 114 werd gerealiseerd.

Als gevolg van de hoge bezettingsgraden en kamerprijzen heeft de omzet per hotelkamer eveneens een record gevestigd. Gemiddeld door het jaar heen levert een Nederlandse hotelkamer in 2018 € 93 per dag op aan kamerhuur. Dit is 7% meer dan in 2017, en 40% meer dan in 2013.

Hoteliers verwachten afname groei

Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de Nederlandse hoteliers de komende jaren geen sterke groei meer verwachten. De toenoemende onzekerheid over de wereldeconomie, onder invloed van onder meer de Chinees-Amerikaanse handelsconflicten en de aanhoudende Brexit-perikelen, leidt ook tot zorgen bij de hoteliers.

Van de ruim 400 ondervraagde hoteliers verwacht minder dan de helft, 49%, dat de bezettinsgraad in 2019 nog verder zal stijgen. Circa 10% verwacht een stabiele bezetting te kunnen realiseren, terwijl 41% rekening houdt met een daling. Desondanks zullen de kamerprijzen naar verwachting nog wel blijven stijgen: 65% van de hoteliers verwacht een prijsstijging, 6% een stabilisatie en 29% een daling.

Hotelmarkt Amsterdam lijkt piek voorbij

De hotelmarkt in de regio Amsterdam & Schiphol lijkt de piek al te zijn gepasseerd. De bezettingsgraad in de hoofdstedelijke regio steeg in 2018 niet, maar stabiliseerde op 85%. De gemiddelde kamerprijs steeg nog wel sterk: van € 139 naar € 151. Gemiddeld zijn de gemiddelde kamerprijzen in Amsterdam & Schiphol nu bijna 60% hoger dan die in de rest van Nederland. Hoteliers in de regio zijn dan ook pessimistischer over de toekomst. Slechts 38% van de hoteliers verwacht dit jaar een hogere bezettingsgraad te halen, terwijl 47% rekent op een daling. Ook de projecties voor de gemiddelde kamerprijs zijn duidelijk minder positief: hoewel 50% een stijging denkt te kunnen realiseren, verwacht 44% een daling.

De resultaten over het eerste halfjaar van 2019 lijken het Amsterdamse pessimisme te bevestigen: zowel de bezettingsgraden al de gemiddelde kamerprijzen zijn met circa 1% gedaald. Naast de dreigende teruggang van de wereldeconomie lijkt ook het Amsterdamse beleid hierop van invloed te zijn geweest. De gemeente Amsterdam heeft in 2019 onder meer de toeristenbelasting opnieuw verhoogd, en de marketingactiviteiten teruggebracht, met als doel het massa-toerisme naar de stad onder controle te krijgen. Door de hotelstop in Amsterdam, waardoor geen nieuwe hotelontwikkelingen worden ondersteund, blijven de bezettingsgraden en kamerprijzen naar verwachting echter ook de komende jaren op een hoog niveau.

HOSTA 2019

Het HOSTA 2019 rapport is een publicatie van adviesbureau Horwath HTL. Het rapport geeft de resultaten weer van de hotellerie in Nederland, België en Luxemburg. Aan het onderzoek hebben 500 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in de Benelux meegewerkt.

Presentatie

Het HOSTA 2019 rapport wordt gepresenteerd tijdens het Horwath HTL Hotel Event, dat dinsdag 10 september a.s. vanaf 14.30 uur plaatsvindt in het Circl Paviljoen van ABN AMRO.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: