Hotelclassificatiesysteem Zwitserland

10 april 1998 | Redactie
Hotelclassificatiesysteem Zwitserland<

De Schweizer Hotelier Verein (SHV) is een organisatie die vergelijkbaar is met Koninklijk Horeca Nederland. In 1979 heeft de SHV als eerste ter wereld een privaat (’privatwirtschaftlich’) systeem voor hotelclassificatie  ingevoerd.

De inspecties en het daaruit volgende classificatiesysteem voorzien de consumenten van informatie over alle logiesverstrekkende bedrijven met minimaal vijf kamers. De classificatie kent één, twee, drie, vier en vijf sterren. Voor Hotel garni (met kleine kaart) geldt dat maximaal vier sterren behaald kunnen worden. Hotel U (zeer kleinschalig), appartementenhotel en ’Landgasthof’ worden niet beoordeeld met sterren, maar kunnen wel het SHV?teken voeren. Er worden uitsluitend objectieve criteria gehanteerd, zoals kamerinrichting en het aanbod aan diensten. De kwaliteit van de service wordt dus niet in het oordeel meegewogen.

Vrijstelling

Binnen het Zwitserse systeem kent men negentien normen, de zogenaamde “Allgemeine Normen”. De toename van het aantal sterren leidt tot verdere aanscherping. Deze normen zijn: grootte van de accommodatie;

parkeergelegenheid; indruk van de buitenkant; inrichting van de kamers en badkamers; geboden diensten; kwaliteit en onderhoud van de kamers; kwaliteit en onderhoud van de badkamers, inclusief openbare toiletten; kwaliteit en onderhoud van openbare ruimten, inclusief restaurant; de servicelift; de gastenlift; telefoonaansluitingen als percentage van het aantal kamers; telefax; restaurant; suites/juniorsuites; ontspanningsruimten; vermaak voor kinderen; vermaak voor overige gasten; personeelsbeleid; bijzondere kenmerken. Er wordt apart op gewezen dat de kwaliteit van de keuken niet beoordeeld wordt.

Voor iedere norm kan een minimaal en een maximaal aantal punten behaald worden. Ieder sterrenniveau kent een minimaal aantal punten per categorie. Het is mogelijk om voor maximaal één categorie vrijstelling te krijgen. Dat is echter wel beperkt tot bepaalde categorieën.

Kritische collega's

Alle bedrijven die lid worden van de Schweizer Hotelier Verein zijn verplicht aan de classificatie mee te doen. Toekenning van het aantal sterren volgt na controle van het door de hôtelier ingevulde aanmeldingsformulier. De classificatie is vijf jaar geldig, tenzij er een directiewisseling plaatsvindt of er klachten binnenkomen. Opmerkelijk is dat controles worden uitgevoerd door een commissie bestaande uit vijf collega?hôteliers  van een andere regio.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor
Halfjaarcijfers Accor: 1,5 miljard verlies en 1000 banen weg

Accor draaide over het eerste halfjaar van 2020 een verlies van 1,5 miljard euro. Daarnaast vreest het Franse concern afscheid te moeten nemen van 1000 banen. Bij Accor werken ongeveer 18.000 mensen. De coronapandemie hakt er flink in bij het Franse bedrijf, waar hotelketens Novotel, Mercure en Ibis...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download: corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Column David Bakker
Column: Het onzichtbare leed

Er zijn weinig hoteliers die geen mening over Booking.com hebben. Aan het begin van deze coronacrisis verweet menig hotelier dat de boekingsgigant zich niet als partner van de hotellerie opstelde. Alle boekingen konden kosteloos worden geannuleerd, de hotels bleven leeg en van enige correspondentie ...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: