Hotelclassificatiesysteem Zwitserland

Auteur: Redactie
KHN 10 april 1998
Hotelclassificatiesysteem Zwitserland

De Schweizer Hotelier Verein (SHV) is een organisatie die vergelijkbaar is met Koninklijk Horeca Nederland. In 1979 heeft de SHV als eerste ter wereld een privaat (’privatwirtschaftlich’) systeem voor hotelclassificatie  ingevoerd.

De inspecties en het daaruit volgende classificatiesysteem voorzien de consumenten van informatie over alle logiesverstrekkende bedrijven met minimaal vijf kamers. De classificatie kent één, twee, drie, vier en vijf sterren. Voor Hotel garni (met kleine kaart) geldt dat maximaal vier sterren behaald kunnen worden. Hotel U (zeer kleinschalig), appartementenhotel en ’Landgasthof’ worden niet beoordeeld met sterren, maar kunnen wel het SHV‑teken voeren. Er worden uitsluitend objectieve criteria gehanteerd, zoals kamerinrichting en het aanbod aan diensten. De kwaliteit van de service wordt dus niet in het oordeel meegewogen.

Vrijstelling

Binnen het Zwitserse systeem kent men negentien normen, de zogenaamde “Allgemeine Normen”. De toename van het aantal sterren leidt tot verdere aanscherping. Deze normen zijn: grootte van de accommodatie;

parkeergelegenheid; indruk van de buitenkant; inrichting van de kamers en badkamers; geboden diensten; kwaliteit en onderhoud van de kamers; kwaliteit en onderhoud van de badkamers, inclusief openbare toiletten; kwaliteit en onderhoud van openbare ruimten, inclusief restaurant; de servicelift; de gastenlift; telefoonaansluitingen als percentage van het aantal kamers; telefax; restaurant; suites/juniorsuites; ontspanningsruimten; vermaak voor kinderen; vermaak voor overige gasten; personeelsbeleid; bijzondere kenmerken. Er wordt apart op gewezen dat de kwaliteit van de keuken niet beoordeeld wordt.

Voor iedere norm kan een minimaal en een maximaal aantal punten behaald worden. Ieder sterrenniveau kent een minimaal aantal punten per categorie. Het is mogelijk om voor maximaal één categorie vrijstelling te krijgen. Dat is echter wel beperkt tot bepaalde categorieën.

Kritische collega's

Alle bedrijven die lid worden van de Schweizer Hotelier Verein zijn verplicht aan de classificatie mee te doen. Toekenning van het aantal sterren volgt na controle van het door de hôtelier ingevulde aanmeldingsformulier. De classificatie is vijf jaar geldig, tenzij er een directiewisseling plaatsvindt of er klachten binnenkomen. Opmerkelijk is dat controles worden uitgevoerd door een commissie bestaande uit vijf collega‑hôteliers  van een andere regio.

Overig nieuws