Hotellerie gaat C02-uitstoot compenseren

Auteur: Redactie
Duurzaamheid 1 juli 2021
Hotellerie gaat C02-uitstoot compenseren

De hotellerie is verantwoordelijk voor meer dan 1 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. En ondanks dat de branche sinds een aantal jaar de verduurzaming heeft omarmd, is dit volgens Floris Licht – initiatiefnemer van Hotels for Trees - nog onvoldoende. Samen met Country Manager Linde Borger en de aangesloten hotelpartners gaat hij aan de slag om een deel van de CO2-uitstoot van de branche te compenseren. Floris: “Ons doel is vanaf 2025 minstens 1 miljoen bomen per jaar te kunnen planten.”

Het initiatief werkt als volgt: gasten die een meerdaags verblijf boeken bij een aangesloten hotel kunnen door middel van een hanger aan de deur aangeven of ze de kamer die dag schoongemaakt willen hebben. Housekeeping slaat de kamers met een hanger over en het hotel rapporteert het aantal niet schoongemaakte kamers op de website van Hotels for Trees.

Zodra deze getallen zijn ingevoerd is de door de gast mogelijk gemaakte boom samen met alle andere bomen op de resultatenpagina op de website terug te vinden. Dit gebeurt per hotel en per dag. Hotels for Trees rekent op basis van deze aantallen af met de hotels en zorgt er met hulp van de Stichting Trees for All voor dat het gedoneerde bedrag geïnvesteerd wordt in bebossingsprojecten in binnen- en buitenland. Hotels for Trees heeft bij de start projecten lopen in Overijssel, Limburg en Ghana.

Transparant

Tien hotels in Nederland en er buiten hebben zich inmiddels aangesloten (zie lijst onder). Linde: “Samen met bebossingspartner Trees for All maken we alles inzichtelijk. Voor zowel de gast als het hotel. De donaties van de hotels zijn gekoppeld aan een certificaat waarop precies te zien is naar welk project en welke boom het geld is gegaan. De kosten die bespaard worden op de schoonmaak van de kamer komen ten goede van het hotel, waarbij vijf euro gedoneerd wordt voor het planten van een boom. Die kosten zijn belasting aftrekbaar waardoor de kosten netto eerder richting de vier euro gaan.”

Sinds een aantal jaar borrelt bij Licht de behoefte om op grote schaal de CO2-uitstoot die de hotellerie produceert (deels) te compenseren. “Het verbaast mij dat we thuis een keer in de paar weken schoonmaken maar het in een hotel heel normaal vinden dat men vier dagen op rij een doekje over onze wastafel haalt. Natuurlijk is het een stuk comfort en onderdeel van de ervaring, maar we merken dat gasten het op prijs stellen als ze hierin een keuze krijgen. Om dit concreter te maken hebben we vorige maand onderzoek gedaan naar de bereidheid van hotelgasten om ten behoeven van het planten van een boom de kamer niet schoon te laten maken. Ruim tachtig procent stond daarachter.”

Startschot

Op 1 juli luidt het startschot voor Hotels for Trees. De tien aangesloten hotels hebben de hangers inmiddels ontvangen en verschillende andere hotels hebben toegezegd in de komende maanden aan te willen gaan haken. Onder de deelnemende hotels zit zelfs al een hotel op Curaçao. In de zoektocht naar meer hotels maakt Hotels for Trees geen onderscheid in grootte en volume. “Ieder hotel dat aan wil sluiten is winst. Uiteraard willen we groeien waarbij we zeer binnenkort al in Europa uit zullen gaan breiden. Om ons doel van minstens 1 miljoen bomen per jaar te gaan halen verwachten we rond de 25.000 aangesloten hotelkamers nodig te hebben. Afgaand op de reacties tot nu toe denken we dat dit goed haalbaar moet zijn!”, besluit Licht.

De tien aangesloten hotels:

Banks Mansion - Amsterdam

Dolphin Suites - Curacao

Grand Hotel Huis ter Duin - Noordwijk aan Zee

Hotel Finch - Deventer

ibis Styles Amsterdam Airport

Kontakt der Kontinenten - Soesterberg

Novotel Amsterdam Schiphol Airport

Palace Hotel - Noordwijk aan Zee

The Anthony Hotel - Utrecht

The Florian Hotel - Schiphol Airport

Overig nieuws