ING: "Btw-verhoging op logies komt vrijwel volledig voor rekening van hotelgast"

Auteur: redactie
ING: "Btw-verhoging op logies komt vrijwel volledig voor rekening van hotelgast"

Sjuk Akkerman, sector specialist Leisure & Services bij ING Sector Banking, is van mening dat een btw-verhoging voor logies nadelig uit kan pakken voor Nederlandse hotels:

“Het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie stelt een verhoging van het lage btw-tarief voor logies van 9 procent naar 21 procent voor. Door deze voorgenomen btw-verhoging stijgen de prijzen van hotelkamers en vakantiehuisjes met maar liefst 11 procent per 2026. Plaatselijk kunnen de prijsstijgingen nog hoger uitvallen doordat gemeenten bijvoorbeeld de toeristenbelasting verhogen. Zo heeft Amsterdam in 2024 al een hogere toeristenbelasting ingevoerd.”

“Naar verwachting komt de prijsverhoging vrijwel volledig voor rekening van de gast. Maar het voorstel raakt ook de hotelbranche zelf. Het is nog maar de vraag of de hotelsector de voorgestelde btw-verhoging kan dragen. In 2022 lagen de winstmarges van hotels, met een gemiddelde van 9 procent, nog altijd onder het niveau van 2019. Zelfs na de forse prijsverhogingen van 2022.”

“Bij een btw-verhoging hebben hoteliers weinig tot geen ruimte over voor verdere prijsstijgingen om hun winstmarges te verbeteren. Hotelondernemers hebben marge nodig om noodzakelijke investeringen in innovatie en verduurzaming te doen.”

“De btw-maatregel heeft nog een nadelig effect voor de sector, die ook de plaatselijke economie kan raken. Doordat de toeristen en de zakelijke gast meer gaan betalen voor hotelovernachtingen bestaat het risico dat Nederlandse hotels zichzelf uit de markt prijzen en daarmee minder reizigers trekken. Want de btw in de omliggende landen ligt lager dan in Nederland.”

Vooruitzichten blijven goed voor de hotelsector

ING stelt desondanks dat de vooruitzichten voor de Nederlandse hotelsector positief blijven, al zal de groei, net als bij restaurants en cafés, dit jaar gematigder zijn dan in 2023. Vorig jaar was een topjaar voor de hotelbranche, met 14 procent groei in het aantal overnachtingen. De gemiddelde bezettingsgraad was in 2023 – voor het eerst na drie jaar – hoger dan in 2019. Het aantal hotelgasten in Nederland lag in 2023 met 32 miljoen dan ook historisch hoog, 5 procent meer dan in 2019, het vorige topjaar. Ook op de langere termijn zien de vooruitzichten er voor de Nederlandse hotelbranche rooskleurig uit. Als reisbestemming wordt Nederland steeds aantrekkelijker, onder meer vanwege ons klimaat met gematigde temperaturen, een stabiele geopolitieke omgeving en een relatief hoog serviceniveau. In de toekomst komen er naar verwachting dan ook meer reizigers naar Nederland, waardoor de vraag naar kamers verder toeneemt.

Voorstel om lage btw-tarief logies af te schaffen

Een recente uitdaging voor de hotelsector betreft de verhoging van het lage btw-tarief logies van 9 procent naar 21 procent, zoals voorgesteld in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. Hierdoor worden onder meer hotelkamers en huisjes op vakantieparken vanaf 2026 11 procent duurder dan nu het geval is.  Kampeerterreinen zijn van deze regeling uitgezonderd. Naar verwachting komt de prijsverhoging vrijwel volledig voor rekening van de gast. “In hoeverre deze zich hierdoor laat tegenhouden is nog moeilijk te zeggen”, stelt Katinka Jongkind, sector econoom Leisure bij ING Research. “Een hotelovernachting is weliswaar voor de meeste consumenten een luxeproduct, waar eerder op wordt bezuinigd dan op meer essentiële goederen en diensten, zoals voeding en de kapper. Tegelijkertijd lieten hotelgasten zich in de afgelopen twee jaren ook niet tegenhouden door de sterke prijsverhogingen."

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws