Kwart hotelkamers in buitenlandse handen

Auteur: Redactie
Economie 11 december 1996
Kwart hotelkamers in buitenlandse handen

Het aantal hotels dat in Nederland is verbonden aan multinationale horecaketens bedraagt 272. Dat is ongeveer 11% van het totale aantal hotels in Nederland. Het aantal kamers bedraagt 28.403, oftewel bijna 38% van het totale aantal kamers. Als gekeken wordt naar het aantal kamers per hotel, en het al dan niet aangesloten zijn bij een multinationale keten, dan blijkt dat vooral de grote en luxe hotels (meer dan 100 kamers) verbonden zijn aan een multinatio­nale keten.

Dat blijkt uit het rapport 'Multinatio­na­le horecaketens in Nederland 1996'. Het rapport brengt onder meer de grootte, het management en de eigendoms­verhoudingen van de multinatio­nale horecake­tens in kaart. Daarnaast is ook de groei en het aantal medewerkers van deze ketens onder­zocht. Het rapport beschrijft multinationale horecaketens als 'elke groep van drie of meer Nederlandse horecabedrijven met vestigingen in het binnen- en buitenland; en buitenlandse horecabedrijven met vestigingen in Nederland. Hiervan opereren de aangesloten ondernemingen onder dezelfde naam, zijn eigendom van, en/of worden geëxploiteerd door één eigenaar/exploi­tant'.

Integratie

Van de hotels verbonden aan een multinational is 50% in handen van een Nederlandse keten en 50% in handen van een buitenlandse keten. De buitenlandse multinationals hebben in Nederland totaal 17.835 kamers in handen, oftewel bijna 24% van het totale kameraanbod. Het gemiddelde aantal kamers van hotels, aangesloten bij een buitenlandse keten, bedraagt 131.

De meest gangbare manier voor multinationale hotelketens om uit te breiden, blijkt de overname en de fusie te zijn. Deze trend tot 'bedrijfsintegratie' zal in de toekomst nog doorzetten. Van groei binnen de hotelketens door nieuwbouw is nog maar in beperkte mate sprake.

De 57 multinationale horecaketens in Nederland zijn onder te verdelen in 33 ketens van hotel/restaurants, 4 recreatieparken, 17 ketens van restaurant/ijssa­lons en 3 ketens van cateringbedrij­ven. Nieuwe ketens vanaf 1996 zijn: Applebee's, Fenice, Kelly's, New York Pizza, Park Plaza, Planet Hollywood, Schlotzsky's, Quick, Settler's en T.G.I. Friday's. De ketens die verdwenen zijn uit het overzicht zijn Arby's, KLM Catering en Nordsee Restaurants. Ruim 75% van de in Nederland gevestigde internationa­le horecake­tens heeft een Neder­lands, Frans, Engels of Amerikaans moederbedrijf (1994: 70%). Bij hotel/restaurantketens komen relatief veel Ameri­kaanse en Franse moederbedrijven voor, bij restaurant(fastfood)ketens komen veel Amerikaanse moederbedrijven voor. Er zijn drie groepen met meerdere ketens in Nederland: Accor, Grand Metropolitan Plc. en PepsiCo.

Relatievorm

In het algemeen is eigendom de meest gebruikte relatievorm. Managementrelaties worden vooral onderhouden bij de bedrijfstypen hotel/restaurant en recreatieparken. Binnen de hotel/restaurant- en restaurantketens wordt relatief veel met franchise-relaties gewerkt. Met name bij de bedrijfstypen hotel/restaurant en restaurant komt het veel voor dat vestigingen aangesloten zijn bij meerdere ketens. Zo kan een vestiging in eigendom zijn van keten A en tegelijkertijd een managementcon­tract met keten B hebben.

Het totale aantal medewerkers in de multinationale horecaketens bedraagt ruim 44.000. Daarvan is 32% (14.461) werkzaam bij multinationale hotel/restaurantketens; 13% (5.650) bij een multinatio­nale recreatiepark-keten; 31% (13.798) is medewerker van een multinati­onale restaurantketen, inclusief de ijssalonketens. De overige 24% (10.500) is werkzaam bij de multinationale cateringketens.

Uit het rapport blijkt dat de multinationale fastfoodketens in Nederland in opmars zijn. Het aantal is gestegen van 11 ketens in 1994 naar 17 ketens in 1996. Met name de Amerikaanse fastfoodketens veroveren Nederland. Van de 17 fastfoodketens zijn er 9 van Amerikaanse bodem. De nieuwe fastfoodketens onderscheiden zich door 'casual dining' met professionele bediening; entertainment en kenmer­kend interieur; en 'ethnic-food' (het in één bedrijf verstrekken van maaltijden uit diverse culturen: zoals Italiaans, Mexicaans en Argentijns).

Van de nieuwe multinationale horecaketens die vanaf 1996 in Nederland actief zijn, zijn er zeven van Amerikaanse origine. Vijf daarvan zijn fastfoodketens. Amerika bepaalt met andere woorden steeds meer de richting waarin de Nederland­se eetcultuur zich ontwikkelt. (Van gastronomie kunnen we uiteraard niet spreken.) Fastfoodketens zullen in de toekomst steeds vaker gaan samenwerken met grote hotelketens en het restaurantgedeelte voor hun rekening gaan nemen. Voorbeelden hiervan in Nederland zijn: Applebee's in het Steigenberger Kurhaus Hotel, en Settler's in het Rotterdamse Hilton Hotel.

Het rapport 'Multinationale Horecaketens in Nederland 1996' kost fl 85,- en is verkrijgbaar via de Informatieservice Horeca van het Bedrijfschap Horeca: 079-368 07 07.

 

Hotels en hotel/restaurants:

Bastion Hotels Nederland BV

Best Western Hotels

Bilderberg Groep

Campanile Benelux

City Hotels

Days Inn Hotels

Dorint Nederland Hotels & Vakantieparken BV *

Fenice Hotels

Formule 1 Hotels Netherlands BV

Forte Hotels Division

Golden Tulip International BV

Hilton International

Holiday Inn

Hotel Manament International (HMI)

Intercontinental Hotels & Forum Hotels

ITT Sheraton

Jolly Hotels Holland NV

Marriott

Mercure International Hotels

Mövenpick Hotels International

Nhere BV

Novotel

Okura Chain Hotels

Park Plaza Hotels

Principal Hotels

Ramada International Hotels & Resorts

Ryan Hotel Group

SAS International Hotels

Sofitel International Hotels

Steigenberger Hotels AG

Swissotel Ltd.

Van der Valk Groep

Westin Demeure

 

Cateringbedrijven:

Eurest Nederland BV

Van Hecke Catering BV

Holland Catering Specialisten BV

 

Restaurants en ijssalons:

AC Restaurants & Hotels BV

Applebee's

Burger King

Delifrance

Gioma Restaurants (Gaucho's, Alfonso's, Tony's)

Häagen-Dazs

Kelly's

Kentucky Fried Chicken

Maredo

McDonald's

New York Pizza

Pizza Hut

Planet Hollywood

Quick

Settler's International BV

Schlotzsky's

TGI Friday's

 

Recreatieparken:

AEGON Recreatie Holding BV

Center Parcs NV

Creatief Vakantieverblijven BV

Gran Dorado Leisure NV

 

HM30JAAR HM301996

Overig nieuws