Micro hotels: grote gok of klein risico?

5 juli 2017 | Thijs Jacobs

Micro hotels hebben volgens sommigen de toekomst. Zouden de kleine kamertjes een blijvertje zijn of raken de gasten de beperkte leefruimte uiteindelijk zat? Co-founder van BD Hotels, Richard Born, is overtuigd van het bestaansrecht van micro hotels. Hij startte met hotelmerk Pod Hotels en heeft forse uitbreidingsplannen.

Pod Hotels heeft nu twee vestigingen in New York en één in Washington. Het eerste Pod Hotel opende al in 2007. De kamers zijn dan wel klein, maar de gebruikte materialen zijn top. De gast heeft dus wel het idee dat hij ruimte inlevert, maar van het inleveren van kwaliteit is geen sprake. 

Ook in Nederland

Een andere aanbieder van micro hotelkamers is Yotel, dat op Amsterdam Schiphol een vestiging heeft. In het hotel kan de gast ook voor vier uur een kamer boeken of een douche huren voor 15 euro. De gasten slapen er in 'cabins' van verschillende grootte. De eenvoudigste optie is slechts zeven vierkante meter groot, maar biedt voldoende voorzieningen. In 2015 vertelde Sem Schuurkes tijdens het HotelTech event over zijn CityHub hotel, dat ook een soort cabines aanbiedt. 

Micro hotels zijn lucratief

De gemiddelde hotelkamer is de afgelopen veertig jaar inderdaad tussen de tien en vijftien procent kleiner geworden, dus de trend komt niet uit het niets. Tegelijkertijd zijn micro hotels voor investeerders lucratief. Er worden immers tot zo'n dertig procent meer kamers gebouwd in een property, terwijl de kamerprijs slechts vijftien tot twintig procent lager ligt dan in een hotel met kamers van normale afmetingen. Tel uit je winst.

Minder focus op de hotelkamer

Tevens blijkt uit verschillende onderzoeken dat de gast steeds meer tijd buiten de hotelkamer doorbrengt. Ruimtes zoals de lobby worden daardoor steeds belangrijker voor het hotel en de hotelkamers kunnen zonder problemen af met minder voorzieningen. Een bureau is in veel gevallen niet meer nodig. De gast werkt met een laptop op schoot of in de lobby. De hotelkamer is er om in te slapen...

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
Gevoelig punt: “Misschien moeten werknemers ook wat inleveren”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit twaalfde hoofdstuk ...

Tech
Opnieuw grote hack bij Marriott

De Amerikaanse hotelketen Marriott is alweer slachtoffer geworden van een hack. Hackers hebben namelijk toegang gekregen tot de gegevens van 5,2 miljoen gasten, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend op haar website. In 2018 kregen hackers al toegang tot de gegevens van 500 miljoen Marriott-gasten....

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom eigenlijk?

Booking-topman Glenn Fogel reageert gepikeerd op de vraag of hij vanwege de crisis de commissies gaat verlagen. Hij heeft een ander idee: hotels moeten de kamerprijzen verlagen. Wees daar heel voorzichtig mee. Het verlagen van kamerprijzen is echt onwenselijk, ook al kan het helaas wel eens onvermij...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Interview Coronacrisis
Overlevingskansen voor je hotel: "Het glipt nu tussen je vingers door"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit elfde hoofdstuk bes...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: