Minimumloon in 2022 met 1,41 procent omhoog

Auteur: Redactie
Personeel Financieel 27 oktober 2021
Minimumloon in 2022 met 1,41 procent omhoog

Het wettelijk minimumloon (WML) stijgt per 1 januari 2022 met 1,41 procent. Dat heeft het Ministere van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend gemaakt.

Dat betekent dat iemand van 21 jaar of ouder vanaf 1 januari 2022 minimaal 1725 euro bruto per maand moet verdienen. Per week is dat bedrag 398,10 euro en per dag 79,62 euro. (Zie volledig tabel onderaan bericht.)

Het minimumloon betalen is een plicht voor alle werkgevers in Nederland. Werknemers met een flexibel contract, zoals een nulurencontract of min-maxcontract, hebben ook recht op het wettelijk minimumloon. Het niet betalen van het WML wordt gezien als onderbetaling of uitbuiting. Het niet uitbetalen van het WML kan leiden tot boetes. De Inspectie SZW kijkt toe op het naleven van het WML.

BBL in de horeca

De nieuwe lonen gelden vanaf het begin van volgend jaar ook voor de uurlonen van BBL-leerlingen in de horeca. In de horecabranche gelden geen alternatieven staffels meer voor BBL’ers.

Uitgangspunt van de WML is dat de algemene welvaartsontwikkeling zo mogelijk ook tot uitdrukking moet komen in de inkomens van werknemers met een minimumloon en uitkeringsgerechtigden. Ieder halfjaar wordt het WML aangepast.

Overig nieuws