Nederlandse hotels herstellen zich goed en gelden als sterke asset klasse

Auteur: redactie
Financieel Economie 16 juni 2023
Nederlandse hotels herstellen zich goed en gelden als sterke asset klasse

De Nederlandse hotellerie is de coronacrisis goed te boven gekomen, zo concludeert Ewout Hoogendoorn. De Managing Director van adviesbureau Horwath HTL sprak woensdag tijdens vastgoedbeurs PROVADA over de stand van zaken in de Nederlandse hotelwereld en hij stelt dat hotels minder nadelige gevolgen ondervinden van de kwakkelende economie dan andere asset klassen.

Hoogendoorn ziet daardoor dat hotelvastgoed zich momenteel presenteert als een stabiele en stevige asset klasse. De bezettingsgraden zijn inmiddels weer op peil en ook de kamerprijzen hebben zich goed hersteld. Vanaf begin 2023 ligt de stijging van de gemiddelde kamerprijs zelfs hoger dan de inflatiecorrectie.

Het volume aan hoteltransacties ligt nog wel een stuk lager dan in de jaren voor de coronacrisis. De daling is echter minder sterk dan bij andere asset klassen en qua transactievolume bleef het eerste kwartaal van 2023 op hetzelfde niveau als in het jaar ervoor. Andere typen commercieel onroerend goed lieten in de eerste maanden van dit jaar juist een flinke daling zien. Het aantal nieuw geopende hotels ligt nog wel flink lager dan in de jaren voor corona, maar vanwege het schaarse aanbod en de stabiele markt heeft hotelvastgoed wel een sterke positie.

De hotelvastgoedmarkt blijft daardoor aantrekkelijk voor institutionele beleggers. Of zij een goed rendement kunnen verkrijgen is volgens Hoogendoorn echter wel afhankelijk van het type contractvorm waarvoor wordt gekozen. Vaste huurcontracten, die veelal door institutionele beleggers werden gebruikt, kennen namelijk wel enig risico. Als er bij de investeerder enige kennis van de hotelmarkt aanwezig is, kan daardoor een hybride of een managementcontract meer opleveren. Hierdoor kan meer invloed op de hotelexploitatie worden uitgeoefend, waardoor er in succesvolle jaren een hoger rendement is weggelegd.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws