PPHE Hotel Group ontvangt 132,6 miljoen euro via een joint venture met Clal Insurance

Auteur: redactie
Economie Internationaal 29 juni 2021
PPHE Hotel Group ontvangt 132,6 miljoen euro via een joint venture met Clal Insurance

Het van origine Nederlandse PPHE Hotel Group (in Nederland bekend van o.a. art’otel amsterdam en Park Plaza Victoria Amsterdam), heeft een minderheidsbelang van 49 procent verkocht in twee hotels in Londen aan Clal Insurance ('Clal'), één van de grootste verzekeringsmaatschappijen in Israël.

Door het aangaan van deze joint venture ontvangt de Groep 113,7 miljoen Britse Pond (132,6 miljoen euro) in contanten die grotendeels zullen worden gebruikt om de verdere groei van de groep te realiseren.

De twee hotels betreffen Park Plaza London Riverbank en het art'otel london hoxton project. Park Plaza London Riverbank is met 646 kamers één van de grootste conferentiehotels in Londen, gelegen aan de Theems met uitzicht op het parlementsgebouw en de Big Ben. art'otel london hoxton is een nieuwbouwproject dat in het eerste kwartaal van 2024 wordt opgeleverd. Dit 27 verdiepingen tellende unieke lifestyle hotel, gelegen in het hippe Shoreditch, zal bestaan uit 343 kamers en suites. Daarnaast zal het hotel beschikken over ongeveer 5.000 m2 kantoorruimte en verschillende restaurants en bars. De transactie waardeert de beide hotels (voor aftrek van bankleningen en de resterende bouwkosten) op 542,3 miljoen Britse Pond (632,8 miljoen euro). 

Boris Ivesha, President & CEO van PPHE Hotel Group, zegt hierover:

“De investering van Clal is een bevestiging van ons wederzijds vertrouwen in de kracht van de Londense hotelvastgoedmarkt. Londen is één van 's werelds meest veerkrachtige hotel- en vastgoedmarkten en herstelt zich doorgaans snel na een recessie, grotendeels dankzij de grote aantrekkingskracht op zowel toeristen als zakenreizigers De opbrengst zal ons in staat stellen om verdere groei te verwezenlijken. De transactie komt op een uitstekend moment nu we ons herstel hebben ingezet, mede dankzij de grote investeringen die we hebben gedaan in onze portefeuille vlak voor de pandemie."

Details van de transactie

Met deze transactie heeft Clal een minderheidsbelang verworven van 49 procent van de aandelen in een holding die indirect het onroerend goed en de activiteiten bezit van zowel Riverbank als Hoxton, waarvan de laatste in 2024 wordt geopend. De groep blijft meerderheidsaandeelhouder van de hotels door een 51 procent-belang in de holding te behouden en heeft daarnaast een 20-jarige managementovereenkomst afgesloten voor beide hotels.         

Voor dit minderheidsbelang betaalt Clal 113,7 miljoen Britse Pond in contanten; verder storten ze  een bedrag van 12,1 miljoen Britse Pond ter financiering van hun deel in de bouwkosten van het art'otel london hoxton.

Clal zal ook 5 miljoen zogenaamde 'share appreciation rights' ('SAR') in PPHE Hotel Group toegekend krijgen die een waarde vertegenwoordigen bij het stijgen van de koersen van het aandeel van de groep. Deze SAR heeft een looptijd van 7 jaar met een uitoefenprijs van16 Britse Pond per aandeel en een maximum waardestijging van 5 tot 21 Britse Pond per aandeel.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws