Terrassen per 28 april (beperkt) open

20 april 2021 | David Bakker

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt de avondklok per 28 april losgelaten. Op een terras mogen maximaal 50 mensen plaatsnemen.

Voorafgaand aan het terrasbezoek moeten de gasten reserveren, dat kan ook aan de deur. Om toegang tot het terras te krijgen moeten gasten een ‘checkgesprek’ houden, waarin naar hun gezondheid wordt gevraagd.  Aan een tafel mogen niet meer dan twee personen zitten, behalve als de gasten uit hetzelfde huishouden komen. Er moet anderhalve meter afstand tussen de tafels zitten. Mochten er kuchschermen aanwezig zijn dan mag er ook minder ruimte tussen de tafels zijn.

Meer

Het kabinet kiest voor de beperkte openingstijden om stap voor stap het land weer te openen. Veel horecaondernemers hoopten op meer versoepelingen. “Ik snap dat ze op meer hadden gehoopt”, zei Rutte. “Het is voor hen een ongelooflijk zware tijd en we nemen de problemen met deze eerste kleine stap niet helemaal weg. Maar het is wel een eerste stap.” De demissionair premier benadrukte dat er bij een volgende stap zal worden gekeken naar hoe en wanneer de horeca verder open kan.

Rutte gaf aan niet getwijfeld te hebben aan het door laten gaan van de voorgenomen versoepelingen. “Het is geen gok”, zei hij daarover. “Gemiddeld genomen is er een stabilisatie van de ziekenhuisopnames, en in de modellen van het RIVM wordt een daling verwacht. Dat is een modellering, maar we besluiten het toch nu al te doen.” 

Versoepelingen

Naast het openen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok schaft het kabinet ook het winkelen op afspraak af. Winkeliers mogen weer meerdere klanten ontvangen, wel geldt een maximum voor het aantal klanten binnen. Hogescholen en universiteiten gaan voorzichtig open. Studenten krijgen een dag per week fysiek les. Op begrafenissen zijn 100 in plaats van 50 mensen welkom. Het dringende advies om een persoon thuis te ontvangen gaat naar twee. 

Deze versoepelingen passen in het openingsplan dat het kabinet op de vorige persconferentie presenteerde.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel
Hotelpersoneel in trek binnen andere sectoren

Alhoewel onze branche in last is, zijn mensen met een hospitality-achtergrond in trek binnen andere sectoren. Niet alleen de zorg zit verlegen om mensen met een sterke dienstverlenende achtergrond, maar ook de uitvaartverzorging is een sector waar deze professionals welkom zijn. Tegelijkertijd zien ...

David Bakker
Column: lang leve Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, samen met Valletta (Malta), de Culturele Hoofdstad van Europa. De hotels puilden uit, bedden waren niet meer te boeken en provincie Friesland profiteerde mee. Eindstand: 5,4 miljoen bezoekers voor Friesland in 2018. In het bidbook werd uitgegaan van 4 miljoen bezoeken aan ...

Internationaal
a&o breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 juli heet a&o Hostels haar gasten ook in Edinburgh welkom. Het eerste hostel in het Verenigd Koninkrijk van Europa’s grootste budget hostelketen biedt 131 kamers en 610 bedden. Het is centraal gelegen in de oude binnenstad van de Schotse hoofdstad. Voor oprichter en CEO Oliver Wint ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Achtergronden Interview
12 jaar geleden in Hospitality Management: Caro van Eekelen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2009. In de zomer van 2009 werd Caro van Eekelen aangesteld als managi ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: