The Social Hub Eindhoven stelt hotelkamers beschikbaar voor economisch daklozen

Auteur: Redactie
Mensen 19 april 2023
The Social Hub Eindhoven stelt hotelkamers beschikbaar voor economisch daklozen

Hybride business hotel The Social Hub Eindhoven (voorheen The Student Hotel) heeft zich aangesloten bij GiveMe5: een programma van stichting The Present Movement, waarbij hotels worden uitgenodigd om kamers beschikbaar te stellen aan economisch daklozen. Tijdens hun verblijf in The Social Hub worden deelnemers structureel ondersteund. De uitbreiding naar Eindhoven komt voort uit een krachtenbundeling met Start Foundation, die sinds dit jaar financiële support biedt voor zowel de expansie van GiveMe5 naar de tien grootste gemeenten (de G10) als om deelnemers van het project te begeleiden naar een baan.

GiveMe5 is opgezet door The Present Movement, een stichting die als doel heeft om sociaal ondernemen tot norm te maken door ondernemers met maatschappelijke initiatieven te verbinden. Daarbij ligt de focus op het bevorderen van gelijkwaardigheid en menswaardigheid. Voor GiveMe5 moedigen zij specifiek de hotelbranche aan om per hotel vijf kamers of 1% van hun totale bezetting beschikbaar te stellen aan economisch daklozen, die door een samenloop van omstandigheden (faillissement, scheiding, verlies van baan) hun huis hebben verloren en op straat belandden.

De komende twee jaar ontvangt GiveMe5 support van Start Foundation om het initiatief uit te breiden naar de G10 en deelnemers te ondersteunen in hun banenzoektocht. Hierdoor worden naar verwachting een extra tweehonderd mensen van de straat gehaald. Als onderdeel van de geografische uitbreiding heeft hybride business hotel The Social Hub Eindhoven zich aangesloten bij het sociaal maatschappelijke initiatief. De krachtenbundeling sluit naadloos aan op de missie van The Social Hub om mensen te verbinden en zo een betere samenleving te creëren. Tijdens het verblijf in The Social Hub worden de deelnemers begeleid door stichting Springplank. Sonny Biesmans, General Manager bij The Social Hub Eindhoven: “Samen met The Present Movement en ondersteunende hulp van Springplank hopen we bij te kunnen dragen aan het terugdringen van de daklozenproblematiek. Hotels kunnen hier een cruciale positieve rol in spelen. Door onze hotelkamers beschikbaar te stellen voor een tijdelijk verblijf kunnen economisch daklozen herstellen van het leven op straat en verder met hun zoektocht naar huizing en werk.”

Klein gebaar, grote impact

Het GiveMe5 programma is ontstaan na een spontane actie van Marnix Geus, oprichter van The Present Movement, die de, toen nog dakloze Amsterdammer, Paul een hotelovernachting aanbood tijdens een bar winterweekend in 2021. Geus vroeg zijn netwerk vervolgens om hulp via een Linkedin-post, die viraal ging. “Op straat is het leven keihard,” zegt Geus. “Je leeft en overleeft per dag waardoor er geen ruimte is om over de toekomst na te kunnen denken. Door een veilige slaapplek voor jezelf te hebben, komt de rust weer terug en daarmee ook de moed en hoop om weer te kunnen dromen over het eigen bestaan. De hoteliers noemen het een klein gebaar, voor de dakloze is het life changing.” 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws