Veiligheid

22 december 2002 | Redactie

Onlangs kwam de overheid met de kwartaalrapportage over criminaliteit. Opvallend in dit stuk is de sterke stijging van het aantal overvallen in hotels. Tot en met september zijn er 38 overvallen geweest, terwijl in heel 2001 in totaal 32 overvallen geregistreerd zijn. Tevens opmerkelijk is, dat de overval meestal gepleegd werd door één persoon. Dit zou kunnen betekenen dat een intensivering van preventieve maatregelen - vooral de instructies voor nachtportiers - deze ongunstige ontwikkeling zou kunnen keren.

Die instructies moeten ter harte genomen worden. Een overval kan voor een medewerker traumatische gevolgen hebben. Het is dus van groot belang dat we dit soort zaken voorkomen.
Sinds een aantal jaren bestaat de zogenaamde Veiligheidsscan Horeca. De Veiligheidsscan Horeca is een middel om een bedrijf te toetsen op veiligheid. Het is een simpele en doeltreffende methode waarmee de beveiliging als aandachtspunt in de bedrijfsvoering opgenomen kan worden. De Veiligheidsscan vergroot de veiligheid voor de medewerkers. Het is een praktische en eenvoudige methode om criminaliteit terug te dringen.
Het gaat hierbij om de volgende vormen van criminaliteit: inbraak, diefstal, overvallen, fraude, bedrog en vandalisme. Vervolgens levert deze Veiligheidsscan een advies op maat. De uitwerking en de toepassing geschieden in samenwerking met de plaatselijke politie.

Hoe werkt de veiligheidsscan?

U kunt de Veiligheidsscan Horeca aanschaffen bij het Bedrijfschap Horeca en Catering. Ook kunt u direct naar de plaatselijke politie gaan en daar een afspraak maken voor de scanning. De politie bezoekt onaangekondigd uw bedrijf. U wordt beoordeeld aan de hand van ongeveer 150 aspecten. Terug op het bureau analyseert een computerprogramma de gegevens. De eindrapportage - met daarin een waardeoordeel en een maatadvies - wordt door de politie aangeleverd.

U gaat als hôtelier aan de slag met de adviezen en voert verbeteringen door. U kunt binnen een jaar de politie nogmaals onaangekondigd verwachten. Vervolgens zal een tweede rapportage inzicht geven in de effecten van uw inspanningen om criminaliteit te voorkomen.
Veiligheid zal ook het hoofdonderwerp van gesprek zijn tijdens een themamiddag van de Sector Hotels. Dan gaat het niet alleen over inbraak- en overvalpreventie, maar zeker ook over brandveiligheid, voedselveiligheid en technische veiligheid. We zullen u de datum zo snel mogelijk laten weten.
Graag wijzen wij u ook nog op onze eerste themadag van 2003: het ‘Hoteldebat’ tijdens de Horecava. Onderwerp van dit debat is Holland Promotie; wat gaat er goed en wat gaat er minder goed? Voor leden van Koninklijk Horeca Nederland geldt een special tarief van € 65,-. Voor vragen: h.vanderkooij@horeca.org; fax (0348) 48 94 96. Hans van der Kooij

HM302002

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel
Hotelpersoneel in trek binnen andere sectoren

Alhoewel onze branche in last is, zijn mensen met een hospitality-achtergrond in trek binnen andere sectoren. Niet alleen de zorg zit verlegen om mensen met een sterke dienstverlenende achtergrond, maar ook de uitvaartverzorging is een sector waar deze professionals welkom zijn. Tegelijkertijd zien ...

David Bakker
Column: lang leve Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, samen met Valletta (Malta), de Culturele Hoofdstad van Europa. De hotels puilden uit, bedden waren niet meer te boeken en provincie Friesland profiteerde mee. Eindstand: 5,4 miljoen bezoekers voor Friesland in 2018. In het bidbook werd uitgegaan van 4 miljoen bezoeken aan ...

Internationaal
a&o breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 juli heet a&o Hostels haar gasten ook in Edinburgh welkom. Het eerste hostel in het Verenigd Koninkrijk van Europa’s grootste budget hostelketen biedt 131 kamers en 610 bedden. Het is centraal gelegen in de oude binnenstad van de Schotse hoofdstad. Voor oprichter en CEO Oliver Wint ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Achtergronden Interview
12 jaar geleden in Hospitality Management: Caro van Eekelen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2009. In de zomer van 2009 werd Caro van Eekelen aangesteld als managi ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: