Vijf hogescholen verenigd in één platform

Onderwijs 3 april 2024
Vijf hogescholen verenigd in één platform

Het lectorenplatform Hospitality, Tourism, Innovation & Technology Experts Network (verder HTIT-EN) heeft een subsidie van 100.000 euro toegekend gekregen van Regieorgaan SIA. HTIT-EN verenigt onderzoekers van vijf hogescholen op het gebied van toerisme en gastvrijheid. Deze unieke samenwerking draagt bij aan technologische innovatie binnen het domein van gastvrijheid en toerisme. Op basis van een gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda werken de onderzoekers samen met lokale, nationale en internationale partners.

Professoren van de Nederlandse hotelscholen, onderzoekers en technologie-experts werken samen aan het ontwikkelen van een gezamenlijke onderzoeksagenda rond de vraag: ‘Hoe kan de Nederlandse gastvrijheidsbranche en toerismesector, die een diepgaande maatschappelijke aanwezigheid heeft en een diverse groep stakeholders omvat, haar alomvattende karakter benutten om uitgebreide maatschappelijke impact te maken door het gebruik van opkomende technologische innovaties?’

Unieke samenwerking

Professoren van de vijf initiërende instellingen bundelen hun krachten met meer dan 30 professoren en onderzoekers van 10 Nederlandse kennisinstellingen binnen dit lectorenplatform. De deelnemers hebben verschillende academische achtergronden, variërend van techniek, disruptieve transformatie, digitale transformatie, design, psychologie en de creatieve industrie. Het lectorenplatform werkt samen met het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en staat in verbinding met meer dan 50 mkb's. Door deze diversiteit verwachten de onderzoekers te laten zien hoe de sector kan veranderen en versnellen op het gebied van technologie gedreven processen en opkomende technologische innovaties.

Dr. Alexander Lennart Schmidt, Professor Technological Innovation, Hotelschool The Hague: "Wij zijn het eerste initiatief dat professoren van alle Nederlandse hotelscholen verenigt met een breed scala aan onderzoekers en industriepartners. Samen zullen we praktijkgericht onderzoek verrichten naar het potentieel van technologische innovatie in gastvrijheid en toerisme. Zo'n opzet is uniek op wereldschaal. We zijn enthousiast om kennis te vergaren over hoe technologie een katalysator kan zijn voor positieve maatschappelijke impact in gastvrijheid- en toerismesector en daarbuiten."

Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), is heel enthousiast over het initiatief: "Het domein van Vrije Tijd, Toerisme en Gastvrijheid vereist een overkoepelende aanpak en implementatie van technologische innovatie, gezien de impact die grote technologische ontwikkelingen op bedrijven en organisaties hebben. Het is geweldig om te zien dat vijf toonaangevende academies in gastvrijheid en toerisme zich samen met CELTH inspannen en expertise op elkaar afstemmen, met blijvende innovatie en duurzame ontwikkeling van het domein als ultiem doel."

"Dit platform is een fundamentele stap voor ons om partners van verschillende hogescholen in Nederland samen te brengen om nieuwe initiatieven te creëren die de technologische ontwikkeling en innovatie in onze industrieën en maatschappij zullen stimuleren," aldus Dr. Dai-In Danny Han, Professor bij het Research Centre Future of Food, Hotelmanagement School Maastricht, Zuyd University.

"Als je denkt dat vandaag gaat over exponentiële verandering in technologie, dan is dit niets vergeleken met morgen. Het nieuwe platform stelt onderzoekers en partners in staat om de toekomst te begrijpen ten behoeve van de verbetering van de industrie en toekomstige innovaties," aldus Dr. Ian Yeoman, Professor Disruption, Innovation & New Phenomena in Hospitality and Tourism, Hotel Management School, NHL Stenden.

Dr. Jessika Weber Sabil, Professor Digital Transformation in Cultural Tourism, Academy for Tourism, Breda University: "Dit platform zal een plek zijn van experimenten en verkenning van digitale gebieden. We brengen niet alleen toonaangevende onderzoekers op dit gebied samen, maar leggen ook verbindingen met de toerisme-, horeca- en creatieve industrieën."

Dr. Steven Dorrestijn, Professor Ethics & Technology, Hospitality Business School, Saxion: “Laten we erkennen dat technologie inherent waarden bevat. De toepassing van technologie, maar ook de technologie zelf kan gastvrij zijn, maar tegelijk ook vijandig en dus ongastvrij. Verantwoord innoveren, met kritische blik op doelen en effecten is wat we nodig hebben om met technologie te zorgen voor positieve impact in de gastvrijheidsindustrie.”

Mocht u als branchepartner geïnteresseerd zijn in samenwerking met HTIT-EN, neem dan contact op met Dr. Alexander Lennart Schmidt via research@hotelschool.nl.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws