Booking.com betaalt NOW-steun terug

Auteur: David Bakker
OTA's 4 juni 2021
Booking.com betaalt NOW-steun terug

Booking.com gaat de 65 miljoen ontvangen steun aan NOW-gelden terugbetalen. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Er was de afgelopen week ophef ontstaan nadat bekend was gemaakt dat het van origine Nederlandse bedrijf 28 miljoen euro aan bonussen gaat uitkeren.

De Tweede Kamer reageerde woedend op het bericht van het techbedrijf. Veel politieke partijen vonden het onnacceptabel om bonussen aan uit te keren, terwijl er vorig jaar nog 65 miljoen euro aan steun werd ontvangen.

Geen NOW-2

Juridisch gezien had de politiek geen poot om op te staan. De overheid had bij de eerste ronde van de loonsteun nog niet bepaald dat bonussen uitkeren niet mocht. Pas vanaf NOW 2 is het voor bedrijven niet toegestaan bonussen en dividend uit te keren. Booking.com heeft geen gebruik gemaakt van de NOW 2-regeling. Hoe en wanneer de OTA het bedrag terug gaan betalen is nog niet bekend. 

Reactie Booking.com

Desgevraagd laat Booking.com het volgende schriftelijk aan Hospitality Management weten: "We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus, en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp. Tijdens de pandemie hebben we de beschikbare opties om Booking.com door de crisis heen te loodsen en werkgelegenheid te behouden zo goed mogelijk ingezet, inclusief een beroep op de NOW-regeling."

"De vraag of we de NOW-subsidie zouden terugbetalen heeft altijd op tafel gelegen, maar was voor Booking.com een afweging voor wanneer we financieel in stabieler vaarwater zouden komen. Met de maatschappelijke vraag die ons nu gesteld wordt, en terwijl we op weg zijn naar herstel, halen we deze beslissing naar voren en hebben we besloten de NOW-subsidie terug te betalen."

"We zijn de Nederlandse overheid dankbaar voor de steun om ons te helpen zo lang mogelijk banen te behouden en kijken ernaar uit om te blijven samenwerken met de overheid en al onze andere stakeholders. We zullen de praktische details in overleg met het ministerie verder invullen."

Overig nieuws