Brood goedkoper, koffie duurder

10 oktober 2016 | Jorien Slager

Het economisch bureau van ABN AMRO voorspelt dat de prijs van brood volgend jaar omlaag gaat, dankzij de tarwevoorraad die de laatste jaren flink is toegenomen. Bij koffiebonen, suiker en cacao is een tegenovergestelde ontwikkeling te zien.

Voor granen, zoals tarwe en mais, worden op de internationale markt inmiddels de laagste prijzen in tien jaar tijd genoteerd. Zo is tarwe in vergelijking met een jaar geleden ongeveer 20 procent goedkoper geworden. Dit alles is een gevolg van gunstige weersomstandigheden, waardoor oogsten telkens beter uitpakten dan voorzien. Natuurlijk bestaat een brood uit meer dan alleen tarwe. ABN-econoom Frank Rijkers voorziet daarom dat de prijs van een brood ongeveer 5 procent omlaag kan.

Bij koffiebonen, suiker en cacao is precies de tegenovergestelde ontwikkeling te zien. Die grondstofprijzen zitten de laatste maanden juist in de lift. Dat betekent dat voor koffie of chocola binnenkort mogelijk extra moeten worden betaald. Hoeveel precies is nog lastig te zeggen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Awards Achtergronden
Award Familiehotel 2020 gaat naar Preston Palace  

Preston Palace is voor de zesde maal op rij uitgeroepen tot 'Familiehotel van het Jaar'. Maar liefst 83% van de stemmers stemde op het Twentse all-inclusive resort. Om haar dankbaarheid te benadrukken doneert Preston Palace aan een goed doel dat zich inzet voor families, krijgen alle medewer...

Booking.com OTA's
Booking.com introduceert een nieuw systeem voor kwaliteitsclassificaties

Booking.com introduceert een nieuw systeem voor kwaliteitsclassificaties voor appartementen, vakantiehuizen en villa's; het nieuwe systeem maakt het makkelijker voor reizigers om de kwaliteit van unieke verblijfsplekken te vergelijken. Reizigers hebben tegenwoordig meer keuze dan ooit als ze...

Personeel
De nieuwste technologische tools voor het koesteren van talent

Waar menselijk talent in de jaren ‘90 werd gezien als een verrijking om te managen onder het concept van talentmanagement, neemt het koesteren van talent een humanistisch standpunt in van de mensen van een organisatie van wie het doel in lijn is met het bedrijf dat talent ontwikkelt en koester...

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Achtergronden Internationaal
Relais & Châteaux verwelkomt negen nieuwe leden

Negen nieuwe leden van over de hele wereld komen de familie Relais & Châteaux verrijken. Dankzij hun uitzonderlijke locaties, de charme van hun architectuur, hun unieke geschiedenis en het talent van hun chef-koks, openen deze huizen nieuwe vensters naar de wereld voor reizigers. Chatha...

Columns
Column Hans van Spronsen: OK Boomer

Wellicht heeft u het de afgelopen weken of maanden online voorbij zien komen, de nieuwe online grap die graag wordt verspreid door millennials en de generaties die daarop volgen; ‘OK Boomer’. Kort gezegd is het een grapje met een serieuze kern, de term werd zelfs al gebruikt in het parle...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: