Column Ewout Hoogendoorn: Wolven in Amsterdam

Auteur: Ewout Hoogendoorn
Columns Ewout Hoogendoorn 24 februari 2023
Column Ewout Hoogendoorn: Wolven in Amsterdam

De overheid, dat zijn wij zelf. Althans dat is toch het basisidee. Waarom betaal je belasting? Om het leven voor ons allemaal, inclusief jezelf dus, makkelijker te maken door allerhande infrastructuur aan te leggen en te onderhouden en prachtige systemen te laten bestaan zoals wetten, ambtenaren en politiek om in de gaten te houden hoe ‘wij’ dat willen.

Toch heb ik vaak moeite om me te identificeren met die ‘wij’. Hoe kan het dat die ‘wij-overheid’ toch telkens zulke onzalige ideeën en constructies de wereld inslingert waar ieder weldenkend mens van weet ‘dat wordt toch niks’. De wolven bijvoorbeeld. De wolf leefde ooit in vrijwel heel Europa.

Ook in Nederland hoorde de wolf van oudsher in onze natuur thuis. De laatste wolf in Nederland werd waarschijnlijk in 1868 bij Schinveld gedood. Natuurmonumenten en consorten zijn dolblij dat er na 150 jaar weer van die beesten in ons land lopen, want ‘ze horen in onze natuur’. Daarbij vergeten ze even dat ze de natuur van Nederland bedoelen van een paar eeuwen geleden, toen er dus ook nog maar 5,5 miljoen mensen in de hele Benelux woonden. Nu zijn dat er 30 miljoen en zijn er minstens zoveel koeien, varkens en schapen. Kortom, er is veel veranderd en dat geldt ook voor de habitat van de wolf.

Er wordt oeverloos veel tijd en geld besteed aan hoe we het de wolf hier naar de zin kunnen maken zonder hem een strobreed in de weg te leggen en toch voorkomen dat ‘ie duizenden dieren blijft doodbijten, zomaar voor de lol. Spoiler: dat gaat niet lukken! Nu moet de veestapel in Nederland wel halveren, maar dat gaat met de wolf niet lukken. Er moet dus een echt zinnig kader komen waarmee het bestand wolven in een juiste verhouding blijft met de huidige natuur. 

Een vergelijkbaar vraagteken verschijnt om mijn voorhoofd als het gaat om het reguleren van het aantal toeristen in Amsterdam. Veel tijd, aandacht en regeltjes worden besteed aan het niet laten groeien van het aantal hotelkamers, kennelijk met het idee dat dat minder toeristen oplevert. Terwijl ieder weldenkend mens toch ziet dat dat niet werkt. Gevolg is juist nog meer hotels net buiten Amsterdam, waardoor nog veel meer verkeersstromen met toeristen Amsterdam in komen.  Spreiden is het idee, maar door alleen te focussen op hotels, gaat dat nooit werken. Wolven en toeristen horen erbij in ons land, maar we moeten er wel op de juiste manier kaders voor creëren. 

Meer Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws