De speurtocht naar goedkoop telefoneren

Auteur: Redactie
Economie Technologie 11 februari 1998
De speurtocht naar goedkoop telefoneren

Buitenlanders - met name Amerikanen - staan te kijken van de hoge telefoonrekeningen die wij  Nederlanders moeten betalen. Dat is hopelijk straks voorbij. De liberalisering van de telecommarkt begint in ons land zijn vruchten af te werpen: sinds de komst van andere aanbieders blijkt (internationaal) telefoneren een stuk voordeliger te kunnen. Die aanbieders kopen bij grote internationale firma’s telefoonruimte in tegen gunstige tarieven.

Door het toenemende aantal aanbieders én aanbiedingen is het steeds moeilijker geworden om door de bomen het telecombos te kunnen zien. Enige oplettendheid kan de horecaondernemer echter tientallen procenten op de internationale telefoonnota besparen. Met een BelBasis- of BelPlus-abonnement van PTT Telecom bijvoorbeeld, kan iedereen gebruik maken van zogeheten carrierselectaanbieders. Zo’n aanbieder is Telegroup Global Access. Via een landelijk inbelpunt en na het invoeren van een code kan internationaal getelefoneerd worden tegen lagere tarieven dan PTT Telecom hanteert. Afhankelijk van het gekozen land varieert de korting van 14% tot 49% ten opzichte van de reguliere PTT-tarieven. Er zijn echter meer aanbieders die via dit systeem werken.

Collectief voordeelcontract

EnerTel gaat nog een stapje verder. Ook zij bieden belmogelijkheden volgens het carrierselectsysteem, maar het inbellen hoeft niet meer. Via een speciaal doosje, de EnerBox, dat tussen het telefoontoestel en de telefoonaansluiting wordt geplaatst, kan rechtstreeks tegen voordelige tarieven naar het buitenland worden gebeld. Voor nationale gesprekken is de korting minder interessant. Om in aanmerking te komen voor de gratis EnerBox moet voor minimaal honderd gulden (exclusief  BTW) per maand gebeld worden. Een nog voordeliger tarief heeft EnerTel voor telefonie naar onze buurlanden (Duitsland, België en Engeland); als de gesprekskosten tenminste meer dan duizend gulden per maand bedragen.

Ook PTT Telecom heeft aanbiedingen voor zakelijk telefoonverkeer (Countryline Plus en Worldline), die afhankelijk zijn van het verbruik. Met Koninklijk Horeca Nederland heeft PTT Telecom overigens een collectief voordeelcontract afgesloten, waarvan uitsluitend leden van de bond kunnen profiteren.

Auteur: Erik Paulis

HM30JAAR HM301998

Overig nieuws