Het internationale ontbijtoverzicht

Auteur: Redactie
F&B 22 mei 2015
Het internationale ontbijtoverzicht

Manager Erwin Meuldijk van het H2otel in Rotterdam zei het al eerder in deze F&B-special; het ontbijt is het laatste wat hotelgasten van je hotel meekrijgen. Zorg er dus voor dat het ochtendmaal een goede herinnering wordt door rekening te houden met de verschillende ontbijtvoorkeuren van uw gasten. Om goed in te kunnen spelen op specifieke ontbijttradities uit verschillende landen, presenteren we u daarom het internationale ontbijtoverzicht.

Nederland

Een traditioneel Nederlands ontbijt bestaat voornamelijk uit een lichte broodmaaltijd. Gasten wensen volkoren, bruin of witbrood en beleggen dit vaak met hartig beleg of zoet beleg. Typisch Nederlands zijn hagelslag en pindakaas. Dit mag dan ook zeker niet bij uw ontbijtbuffet ontbreken. Met beschuit, roggebrood, ontbijtkoek, krentenbrood, een gekookt ei en pap maakt u de Nederlandse gast ook blij.  

Verenigd Koninkrijk

Tot het traditionele Britse ontbijt behoren toast met (roer)eieren of gebakken eieren, plakjes uitgebakken bacon of spek, worstjes en witte bonen in tomatensaus, maar ook zoete cakejes. Als u Britse gasten verwacht, mogen deze gerechten dus zeker niet bij het ontbijtbuffet ontbreken. Het Britse ontbijt is ook bij niet-Britten, vooral bij mannen, populair en vormt dus eigenlijk altijd een prima onderdeel van het gehele ontbijtassortiment.

Verenigde Staten/Canada

In Canada en de Verenigde Staten wordt bij het ontbijt vaak geroosterd brood of wentelteefjes, ontbijtgranen zoals cornflakes met melk, wafels, pannenkoek of pancakes, flensjes en/of gebakken aardappelen (‘hash browns’) gegeten. Verder zijn ook plakjes uitgebakken bacon en gekookte of gebakken eieren populair.

China

Chinese gasten maak je blij met zoete of hartige pannenkoekjes, soep, gefrituurde broodstengels of Chinese donuts (youtiao), gestoomd brood (mantou), rijstepap en gefrituurde of in soep verwerkte noodles. Uiteraard mogen thee en sojamelk niet ontbreken.

Japan

Het traditionele Japanse ontbijt bestaat uit gestoomde witte rijst, miso soep en Japanse augurken (zoals takuan of umeboshi). Ook een rauw ei en eetbaar zeewier (nori) worden vaak geserveerd. Het rauwe ei wordt over de hete rijst gegoten, terwijl het zeewier wordt gebruikt om rond de rijst te wikkelen. Gegrilde vis en groene thee maken het Japanse ontbijt compleet.

Filippijnen

Een klassiek ontbijt uit de Filippijnen bestaat uit kleine broodjes, witte kaas, rijstepap met chocola en gefrituurde rijst met knoflook. Ook ontbijten Filippijnen vaak met vlees en vis, waarbij vooral gezouten en gedroogd witvis populair is. Verder worden er bij het ontbijt soms gezouten eendeneieren gegeten. Sterke koffie (kapeng barako) maakt het ochtendmaal compleet.

Israël

Het Israëlische ontbijt bestaat uit verschillende kazen met gesneden groenten en roerei. Brood met zoet beleg als honing of jam mag ook niet ontbreken. Olijven, haring, salades en humus kunnen tevens aan de ontbijttafel voorkomen. Een ontbijt kan gebaseerd zijn op melkproducten of op vleesproducten maar mag niet beiden bevatten, omdat dat niet koosjer is.

Frankrijk

De Fransen zijn ’s ochtends zoetekauwen en genieten dus vooral van croissants, brioches, chocoladebroodjes en rozijnenbroodjes. Ook witte kaas en yoghurt zijn populair. Wat betreft dranken kiezen de Fransen ook voor zoete, zachte dranken zoals koffie verkeerd en warme chocolademelk.

Hongarije

De Hongaren zijn goede eters ’s ochtends, want het traditionele ontbijt is zeer uitgebreid te noemen. De basis van het ochtendmaal is vers brood of toast met boter, kaas of verschillende smeerkazen zoals körözött. Ham, leverpaté, bacon, salami, mortadella en verschillende Hongaarse worsten, eieren en groenten maken het ontbijt compleet.

Polen

Het traditionele Poolse ontbijt bestaat uit veel verschillende gerechten die gegeten worden met brood of toast. Zo zijn de Poolse worst kielbasa, tomaten, Zwitserse kaas en gesneden augurken populair. Ook de Poolse kaas twaróg is een ontbijtklassieker. De kaas kan gegeten worden met zout, suiker of honing. Eieren zijn ook erg populair, vaak zachtgekookt of in de vorm van een roerei. In de winter genieten de Polen ook van warme havermoutpap waar soms cacao aan is toegevoegd.

Rusland

Pap is erg belangrijk bij het Russische ontbijt. Zowel pap op basis van boekweit als havermoutpap is populair. Ook pannenkoekjes, de zogenaamde blini’s, worden veel gegeten. Van buterbrod, een open sandwich met koude vleeswaren of kaas, krijgen de Russen ’s ochtends ook geen genoeg.

Turkije

Net als de Hongaren eten de Turken ’s ochtends erg uitgebreid. Zo eten ze brood, kaas, boter, olijven, eieren, tomaten, komkommer, jam, honing en kaymak (clotted cream). Ook de pittige Turkse worst Sucuk en soep is populair. Een typische Turkse ontbijtspecialiteit heet ‘menemen’ en wordt gemaakt met tomaten, groene pepers, uien, olijfolie en eieren. Ook verschillende soepen (corba) worden geserveerd.

HM302015

Overig nieuws