Het internationale ontbijtoverzicht

22 mei 2015 | Redactie
Het internationale ontbijtoverzicht

Manager Erwin Meuldijk van het H2otel in Rotterdam zei het al eerder in deze F&B-special; het ontbijt is het laatste wat hotelgasten van je hotel meekrijgen. Zorg er dus voor dat het ochtendmaal een goede herinnering wordt door rekening te houden met de verschillende ontbijtvoorkeuren van uw gasten. Om goed in te kunnen spelen op specifieke ontbijttradities uit verschillende landen, presenteren we u daarom het internationale ontbijtoverzicht.

Nederland

Een traditioneel Nederlands ontbijt bestaat voornamelijk uit een lichte broodmaaltijd. Gasten wensen volkoren, bruin of witbrood en beleggen dit vaak met hartig beleg of zoet beleg. Typisch Nederlands zijn hagelslag en pindakaas. Dit mag dan ook zeker niet bij uw ontbijtbuffet ontbreken. Met beschuit, roggebrood, ontbijtkoek, krentenbrood, een gekookt ei en pap maakt u de Nederlandse gast ook blij.  

Verenigd Koninkrijk

Tot het traditionele Britse ontbijt behoren toast met (roer)eieren of gebakken eieren, plakjes uitgebakken bacon of spek, worstjes en witte bonen in tomatensaus, maar ook zoete cakejes. Als u Britse gasten verwacht, mogen deze gerechten dus zeker niet bij het ontbijtbuffet ontbreken. Het Britse ontbijt is ook bij niet-Britten, vooral bij mannen, populair en vormt dus eigenlijk altijd een prima onderdeel van het gehele ontbijtassortiment.

Verenigde Staten/Canada

In Canada en de Verenigde Staten wordt bij het ontbijt vaak geroosterd brood of wentelteefjes, ontbijtgranen zoals cornflakes met melk, wafels, pannenkoek of pancakes, flensjes en/of gebakken aardappelen (‘hash browns’) gegeten. Verder zijn ook plakjes uitgebakken bacon en gekookte of gebakken eieren populair.

China

Chinese gasten maak je blij met zoete of hartige pannenkoekjes, soep, gefrituurde broodstengels of Chinese donuts (youtiao), gestoomd brood (mantou), rijstepap en gefrituurde of in soep verwerkte noodles. Uiteraard mogen thee en sojamelk niet ontbreken.

Japan

Het traditionele Japanse ontbijt bestaat uit gestoomde witte rijst, miso soep en Japanse augurken (zoals takuan of umeboshi). Ook een rauw ei en eetbaar zeewier (nori) worden vaak geserveerd. Het rauwe ei wordt over de hete rijst gegoten, terwijl het zeewier wordt gebruikt om rond de rijst te wikkelen. Gegrilde vis en groene thee maken het Japanse ontbijt compleet.

Filippijnen

Een klassiek ontbijt uit de Filippijnen bestaat uit kleine broodjes, witte kaas, rijstepap met chocola en gefrituurde rijst met knoflook. Ook ontbijten Filippijnen vaak met vlees en vis, waarbij vooral gezouten en gedroogd witvis populair is. Verder worden er bij het ontbijt soms gezouten eendeneieren gegeten. Sterke koffie (kapeng barako) maakt het ochtendmaal compleet.

Israël

Het Israëlische ontbijt bestaat uit verschillende kazen met gesneden groenten en roerei. Brood met zoet beleg als honing of jam mag ook niet ontbreken. Olijven, haring, salades en humus kunnen tevens aan de ontbijttafel voorkomen. Een ontbijt kan gebaseerd zijn op melkproducten of op vleesproducten maar mag niet beiden bevatten, omdat dat niet koosjer is.

Frankrijk

De Fransen zijn ’s ochtends zoetekauwen en genieten dus vooral van croissants, brioches, chocoladebroodjes en rozijnenbroodjes. Ook witte kaas en yoghurt zijn populair. Wat betreft dranken kiezen de Fransen ook voor zoete, zachte dranken zoals koffie verkeerd en warme chocolademelk.

Hongarije

De Hongaren zijn goede eters ’s ochtends, want het traditionele ontbijt is zeer uitgebreid te noemen. De basis van het ochtendmaal is vers brood of toast met boter, kaas of verschillende smeerkazen zoals körözött. Ham, leverpaté, bacon, salami, mortadella en verschillende Hongaarse worsten, eieren en groenten maken het ontbijt compleet.

Polen

Het traditionele Poolse ontbijt bestaat uit veel verschillende gerechten die gegeten worden met brood of toast. Zo zijn de Poolse worst kielbasa, tomaten, Zwitserse kaas en gesneden augurken populair. Ook de Poolse kaas twaróg is een ontbijtklassieker. De kaas kan gegeten worden met zout, suiker of honing. Eieren zijn ook erg populair, vaak zachtgekookt of in de vorm van een roerei. In de winter genieten de Polen ook van warme havermoutpap waar soms cacao aan is toegevoegd.

Rusland

Pap is erg belangrijk bij het Russische ontbijt. Zowel pap op basis van boekweit als havermoutpap is populair. Ook pannenkoekjes, de zogenaamde blini’s, worden veel gegeten. Van buterbrod, een open sandwich met koude vleeswaren of kaas, krijgen de Russen ’s ochtends ook geen genoeg.

Turkije

Net als de Hongaren eten de Turken ’s ochtends erg uitgebreid. Zo eten ze brood, kaas, boter, olijven, eieren, tomaten, komkommer, jam, honing en kaymak (clotted cream). Ook de pittige Turkse worst Sucuk en soep is populair. Een typische Turkse ontbijtspecialiteit heet ‘menemen’ en wordt gemaakt met tomaten, groene pepers, uien, olijfolie en eieren. Ook verschillende soepen (corba) worden geserveerd.

HM302015

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
ibis Styles Delft City Centre verwelkomt haar eerste gast

ibis Styles Delft City Centre opent vanaf vandaag haar deuren. Het driesterren hotel telt 82 kamers en is gevestigd aan het Van Leeuwenhoekpark 2 in Delft. Het hotel bevindt zich in het hart van het centrum, vlakbij het station. Met de toevoeging van ibis Styles Delft City Centre aan het ibis Styles ...

Hotelbouwplannen
Bouw Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel vertraagd

De ambitie om nog dit jaar het Amrath Galaxy Jaarbeurs Hotel in Utrecht te openen, gaat niet worden gehaald. De bouw van het multifunctionele gebouw heeft vertraging opgelopen. Bijna drie jaar geleden startte de bouw van de 90 meter hoge toren. Het hotelgedeelte bestaat uit de eerste zeven verdie ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Corona
Terrassen gaan op 21 april niet open

De terrassen gaan op 21 nog niet open. De voorgenomen versoepelingen zijn met minstens een week opgeschoven, aangezien de besmettingscijfers nu nog te hoog zijn. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit bevestigd na het 'Catshuisoverleg' van zondag. De burgemeesters van ...

Toerisme Achtergronden
Oasis Parcs verandert naam in Oasis Premium Resorts

Het premium merk Oasis Parcs gaat verder onder de naam Oasis Premium Resorts. De nieuwe naam sluit beter aan bij het portfolio van uitsluitend luxe resorts met 4- en 5-sterren hotelfaciliteiten. De exploitant van luxe vakantieresorts beheert momenteel zeven resorts in Nederland, Curaçao, Oost ...

Achtergronden
Dit lees je in de gloednieuwe Hospitality Management

Een bijzonder speciale editie van Hospitality Management valt over een aantal dagen bij iedere hotelier op de mat. Ewout Hoogendoorn – al jaren als gewaardeerde columnist verbonden aan het blad – interviewt niemand minder dan John Fentener van Vlissingen, oprichter van zakenreisconcern B ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: