Hotels (ver)bouwen op volle kracht

2 januari 2017 | Jorien Slager

Het aantal in 2016 gepresenteerde plannen voor de bouw of renovatie van hotels overstijgt de cijfers van de afgelopen jaren in ruime mate. De afgelopen twee jaar stegen de bezettingsgraad en de kamerprijzen waarbij Amsterdam uitzonderlijk goed presteert. Nu de vooruitzichten beter en stabiel zijn, is dat duidelijk te merken aan de hoeveelheid plannen: het hoogste aantal sinds 2011. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de tweemaandelijkse nieuwsbrief Hotelbouwplannen. Het geeft maar weer aan hoe cyclisch de hotellerie is.

Vergaderen en wellness

Opvallend is het grote aantal hotels waar nieuwe congres- en vergaderfaciliteiten worden gerealiseerd. Sinds 2009 werden er niet zo veel zalen bijgebouwd of gerenoveerd. Het groeiende aanbod aan wellnessfaciliteiten springt eveneens in het oog. Bij 38 (al dan niet nieuw te bouwen) hotels moeten zwembaden, fitnessruimtes, sportzalen of soortgelijke voorzieningen verrijzen. Dat zijn er meer dan ooit. De statistieken van Hotelbouwplannen gaan terug tot 1999.

Grens bereikt

De toename aan hotels lijkt niet te stoppen. Toch vindt de gemeente Amsterdam dat er een grens is bereikt. In grote delen van de stad mogen er na 1 januari 2017 geen aanvragen voor de bouw van nieuwe hotels meer worden ingediend. De 78 (!) lopende plannen kunnen wel worden uitgevoerd. De grote vraag voor de komende jaren is of de randgemeenten nu een kans zien om de toeristen en zakelijke overnachtingen binnen hun grenzen te halen.

2016 in cijfers: 233 plannen

Hotelbouwplannen inventariseerde in 2016 in totaal:
•    233 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 158 nieuwbouw en 75 verbouw;
•    14.645 kamers worden gerenoveerd, verbouwd of nieuw gebouwd  – dat is een gemiddelde van 63 kamers per (ver)bouwplan;
•    bij 59 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat;
•    in 46 plannen zijn congres- en/of vergaderzalen in de bouwplannen opgenomen;
•    bij 38 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

Over Hotelbouwplannen

Hotelbouwplannen is het overzicht van (ver)bouwplannen in de Nederlandse hotellerie en is een uitgave van Uitgeverij PS: bv. De redactie houdt door het jaar heen per regio de plannen bij en inventariseert hoeveel initiatieven er in Nederland zijn om hotels te (ver)bouwen. De Hotelbouwplannen worden sinds 1999.

Over Uitgeverij PS: bv

Uitgeverij PS: bv geeft vakbladen uit voor de horecabranche in Nederland. Titels zijn Hospitality Management, Lunchroom, De RestaurantKrant, Bed & Breakfast, De CaféKrant en Hotelbouwplannen. Verder geeft Uitgeverij PS: bv een aantal specials uit, zoals Hotel & F&B, Hotel & Design, De CuliTip. Daarnaast worden zijn er jaarlijkse events zoals het Lekkerste Lunchroombroodje en Hoteltech.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Sprakel, uitgever. Tel. (030) 251 22 70, e-mail: paul.sprakel@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: