"Ik wil Hofftrammm op de kaart zetten"

Auteur: Redactie
F&B 5 maart 2015
"Ik wil Hofftrammm op de kaart zetten"

In het Tobacco Theater in Amsterdam werd tijdens het jaargala van de AF&BM eind januari bekend wie zich F&B Professional of the Year 2015 mag noemen: Bobby van Galen. Hij is oprichter en eigenaar van het rijdende tramrestaurant Hoftrammm in Den Haag. Wij spreken met Bobby over deze overwinning en over hoe hij zijn toekomst ziet.

Een aantal maanden geleden hoorde Bobby van Galen dat hij was voorgedragen voor de titel F&B Professional of the Year 2015. Via de site hospitality-management.nl kon er op de in totaal vijf genomineerden gestemd worden. De kanshebbers waren commercieel F&B manager bij Fletcher Hotels Arjan van Dalen, F&B manager Hilton Schiphol Airport Kimberley Krebs, F&B manager Van der Valk Hoorn Lex Moerke, chef Stenden University Leeuwarden Albert Kooy en de uiteindelijke winnaar Bobby van Galen.

Bobby: “Toen er op hospitality-management.nl gestemd kon worden, heb ik mensen enthousiast proberen te maken om op mij te stemmen via Facebook, Twitter en mijn eigen site Hoftrammm.nl. Daarnaast heb ik vooral veel bekenden uit mijn eigen ‘zachte’ netwerk gevraagd om op mij te stemmen. Ik denk dat uiteindelijk 50 procent van de stemmen uit mijn eigen netwerk is gekomen.”

Onverwacht in top 3

Toen Bobby na de stemronde bij de laatste drie bleek te zitten, kreeg hij aandacht van Omroep West waar hij zowel op de radio als op televisie aan het woord kwam. De Haagse ondernemer had niet verwacht bij de laatste drie te eindigen. “De andere genomineerden richten zich echt op het F&B-gedeelte, terwijl ik ook eigenaar en manusje-van-alles ben bij mijn eigen onderneming. F&B is daarnaast echt een begrip uit de hotellerie, dus ik had niet verwacht bij de laatste drie te eindigen.” Van Galen denkt dat het een voordeel is dat hij totaalverantwoordelijk is. “Als ondernemer zie je het bredere plaatje. Ik koop zelf in en hoef dus niet te overleggen met een baas. Doordat ik alles zelf overzie, heb ik een F&B- beleid dat perfect bij mijn onderneming past.”

Een week voor het jaargala presenteerden de drie door stemming verkozen genomineerden, Kimberley Krebs, Albert Kooy en Bobby van Galen, zich aan de jury. “Ik wilde vooral een oprecht verhaal vertellen en geen ‘presentatie om een presentatie’ geven. Ik heb verteld wie ik ben, wat ik doe en waarom ik dat doe. Mijn eigen verhaal stond dus centraal. Met weinig beelden en vooral mijn eigen beleving heb ik geprobeerd de jury te overtuigen.” Met succes, want op 30 januari hoorde Van Galen dat hij verkozen is tot F&B Professional of the Year 2015.

Bobby ziet de benoeming vooral als waardering. “Ik ga door met hoe ik nu tegen F&B en hospitality aankijk. Gastheerschap kan volgens mij in Nederland namelijk wel naar een hoger niveau getild worden. Vaak wordt hier in mijn optiek te makkelijk over gedacht. Alles moet kloppen. Vanaf de reservering tot het naar huis gaan moet de gast centraal staan. Optimaal op de wensen van de gast inspelen, dat is waar het om gaat. In het totaalplaatje van de gastbeleving speelt de F&B manager een heel belangrijke rol.”

Van Galen heeft een duidelijke visie op de toekomst van De Hoftrammm. “Ik wil vooral een stabiel bedrijf. Ik wil mijn zaak niet alleen op de kaart zetten, maar ook op de kaart houden. Over vijf jaar moet de Hoftrammm net zo leuk en aantrekkelijk zijn als nu. Daarnaast hoop ik dat onze nieuwe vorm van lunchen dat wij ‘Dunchen’ noemen, aanslaat. Dunchen is een combinatie van een lunch en diner. Wij serveren Dunchgerechten op diverse zondagen in maart en april tijdens een middagrit van twaalf tot twee uur. Mijn droom is om uit te breiden naar tramsteden als Amsterdam en Rotterdam. Dit mag echter nooit ten koste gaan van Den Haag, waar het allemaal begonnen is.”

Tramrestaurant Hoftrammm rijdt sinds mei 2014 door de straten van Den Haag. Het ontstaan van dit unieke restaurant vindt zijn oorsprong in 2011. Tijdens een reis in het buitenland kwam Bobby een gelijksoortig concept tegen. Vanaf dat moment heeft hij alles in het werk gesteld om deze bijzondere combinatie, een diner in een rijdende tram, te kunnen realiseren in Den Haag. Na goedkeuring van Gemeente Den Haag en openbaarvervoersbedrijf HTM, is de crowdfunding voor dit project in oktober 2013 gestart.

Over de tram

De Hoftrammm is een rijdende Haagse tram (model GTL8-1, nummer 3035) dat van binnen is omgebouwd tot een modern restaurant, geheel voorzien van alle (restauratieve) voorzieningen, inclusief een professionele keuken en een toilet. Tramrestaurant Hoftrammm rijdt op vaste tijden, tussen de normale dienstregeling van HTM. Tijdens deze culinaire rit wordt een viergangendiner, samengesteld door executive chef Pierre Wind, in de tram bereid en uitgeserveerd. Kijk voor meer informatie ook op www.hoftrammm.nl.

Restaurant Hoftrammm in cijfers:

De culinaire rondrit door Den Haag duurt 2 uur en een kwartier

Voor een 4-gangendiner inclusief drank betalen gasten 74,50 euro

De tram heeft plaats voor 44 gasten

Het restaurant heeft 8 vierpersoonstafels en 6 tweepersoonstafels

Tijdens een rit zijn 6 tot 7 medewerkers aan boord: De trambestuurder, de chef-kok, een
hulpkok, een maître en twee á drie kelners.

HM302015

Overig nieuws