Kaatje bij de Sluis viert vijftigjarig bestaan

Auteur: redactie
jubileum Gastronomie 17 mei 2024
Kaatje bij de Sluis viert vijftigjarig bestaan

Vandaag, precies vijftig jaar geleden op 17 mei 1974, werd Kaatje bij de Sluis geboren in Blokzijl. Fons en Anneke van Groeningen stichtten het restaurant aan de Brouwerstraat 20. Anneke en Fons waren beide werkzaam bij de Filosoof van Joop Braakhekke, waarna ze besloten voor zichzelf te beginnen in dat prachtige pand bij de sluis van Blokzijl.

Ondernemend waren ze; ludieke acties als de bekende eetbare roos die landelijke pers haalde, modeshows door het restaurant en de huldiging van de immens populaire popgroep Kayak. Alles om het restaurant in de pers te krijgen. Maar ook de prachtige legende van Kaatje werd geboren.

Dat werkte. Niet alleen door de pers, maar vooral op culinair gebied waren Fons en Anneke voorlopers. Het voor Nederland ongekende tiengangenmenu, Haricots Verts en paddestoelen uit Frankrijk opgehaald, de felbegeerde eerste Michelinster in 1978 en de tweede die volgde in 1992 met chef-kok André Mol. Mol werkte meer dan 25 jaar in de keuken bij Kaatje.

Al die gasten, die niet met de boot kwamen, moesten natuurlijk ergens slapen. Daarom werd een oud pand tegenover Kaatje, aan de andere kant van de sluis, opgekocht en groots verbouwd in 1981. Kaatje werd een Restaurant & Hotel.

Ondernemende compagnons

In Kaatje zijn nu Thomas Deli en Lotte Veldman (32) de jonge ondernemende compagnons. Zij namen Kaatje over van Harald Hovenkamp (maître) en Peter Postma (chef-kok). Hovenkamp en Postma werden ingewerkt door de oprichters van Kaatje en hebben van 2004 tot 2022 de kwaliteit en waarderingen van gasten weten te behouden. Door te ondernemen en flexibel te zijn hebben zij ondanks alle economische crises Kaatje naar middelbare leeftijd weten te brengen.

Veldman (maître): “Vanaf 2022 zijn Thomas en ik nu ondernemers met alle uitdagingen die daarbij komen”. De taken en afspraken zijn verdeeld. Deli (chef-kok): “Keuken doe ikzelf met een enthousiast jong team, Lotte verzorgt de voorkant inclusief hotel, wijnen en bedieningsteam. Afspraken en overleg zijn belangrijk maar ondernemen is natuurlijk het mooiste wat je kan bereiken. Ondernemerschap ervaren we als heel uitdagend en interessant.”

 “Al jaren staat dit restaurant aan de top in de Nederlandse gastronomie. Een hele mooie eervolle uitdaging en mooi doel voor ons om dit niveau te houden, te verbeteren waar mogelijk”, zegt Deli. Veldman: “Uiteindelijk hebben wij hetzelfde doel als al onze voorgangers; alles voor de gasten!”

Kaatje en Blokzijl

Veldman en Deli werken en wonen al 12 jaar in Blokzijl. “Wij waarderen vooral de relatie met onze vrienden, buren, ondernemers in Blokzijl. Fijne en goede contacten zorgen ervoor dat wij samen Blokzijl steeds onder de aandacht kunnen brengen. Dat doen niet alleen de ondernemers, maar ook vooral de ‘Blokzieligers’ zelf wanneer zij bezoekers van Blokzijl ontvangen en benaderen”, zegt Thomas. “Dat begint al met tegen een onbekend iemand vriendelijk ‘dag’ te zeggen. Een gastvrij gebaar waardoor toeristen elke keer weer blij verrast worden. Dat is ook het mooie van Blokzijl”, lacht Veldman.

Wie jarig is trakteert

Iedereen is erg begaan met Kaatje. Het Theaterspektakel nam contact op met Kaatje voor toestemming om een voorstelling te maken over het vijftigjarig bestaan van Kaatje bij de Sluis. Een geweldig spektakel in de sluis in Blokzijl, voor het restaurant. Veldman: “Acht juni-avonden komt in het Zuiderzeestadje een drijvend podium te liggen, waarop de openluchtvoorstelling Kaatje bij de Sluis te zien zal zijn. Dat vonden wij al hele mooie aandacht voor ons restaurant. Wij zien en horen dat uit enthousiasme ook kleine onofficiële activiteiten ontstaan. Wij sluiten daar als eigenaren niet bij aan, maar wel mooi om te zien hoe Kaatje nog leeft onder oud-medewerkers”.

De combinatie van vijftig jaar met het Theaterspektakel vonden de twee een mooie eerste stap in festiviteiten. “Ondernemen is uitdagend, spannend, vooral als de nieuwe beginnende ondernemers die we zijn”, zegt Veldman. Met net twee jaar ondernemen willen zij alles stap-voor-stap aanpakken. Speciaal voor deze dag hebben ze een eigen label laten maken voor een witte-, rosé- en rode wijn. Een pracht wijnhuis waar we al jaren mee samenwerken. Alle gasten krijgen vanavond ook een fles mee naar huis als cadeau! Want wie jarig is, trakteert!

“Een officiële reünie komt in de nabije toekomst”, zegt Veldman. “Als we die organiseren moet het in onze tijd, wanneer wij en Kaatje er klaar voor zijn. In al die vijftig jaar was Kaatje gastvrij, open naar gasten én medewerkers. Onze reünie gaan we ook zo opzetten: toegankelijk voor iedereen die bij Kaatje gewerkt heeft.”

Hoe gaan de jonge uitbaters de avond vieren? “Wij? Wij gaan met ons geweldige team een goed glas champagne drinken. En morgen meteen door; op naar de volgende vijftig jaar!”

Overig nieuws