‘La Futur est proche’

19 juni 1995 | Redactie

Gastvrijheid ‘Hotel van de Toekomst’ rijkt tot ver na 2000

Voor sommige mensen zal Chriet Tietulaer voor altijd vereenzelvigd worden met het televisieprogramma ‘de Wondere Wereld’. Maar Tietulaer heeft meer in zijn mars dan sterren en planeten. De laatste jaren blinkt hij vooral uit door innovatieve projecten als het ‘Huis van de Toekomst’ en ‘Kantoor van de Toekomst’. In september 1996 komt daar het ‘Hotel van de Toekomst’ bij: een futuristisch gebouw vol technisch vernuft op gastvrijheidsgebied. Alvast een kijkje in de keuken.

In een rustige woonwijk in het landerige dorpje Houten, onder de rook van Utrecht, staan enorme schotelantennes op het dak van een garage. Het kan niet missen: hier huist Chriet Tietulaer Produkties. Ook binnenin draagt het kantoor alle sporen van een ongebreidelde interesse in techniek. Tietulaers werkkamer staat vol schaalmodellen van raketten en satellieten. In de garage schuilt een waar mediacentrum, compleet met AV-editsuite, honderden videobanden en opzienbarende technische gadgets. Aan de muur prijkt ‘s werelds eerste digitale polshorloge met calculator. Een symbolisch object want de tijd dringt: daags na het interview zullen de eerste heipalen de grond ingaan langs de A27 in Houten. Dan start de bouw van zijn nieuwste en grootste project tot nog toe: Het Hotel van de Toekomst.

Futuristisch

Dat Hotel van de Toekomst belooft een groots innovatief centrum te worden voor de Horeca: een hypermoderne herberg waar het nieuwste van het nieuwste op het gebied van hospitality management, milieu- en energiebeheer, automatisering en telecommunicatie bijeenkomt. Meer dan 250 demonstraties van vindingrijkheid, afkomstig van een groot aantal bedrijven die in het project participeren. Deze participanten leveren gratis, of tegen kostprijs, een bijdrage aan de bouw, inrichting of bedrijfsvoering. In ruil hiervoor kunnen ze hun nieuwste producten tonen. Tietulaer: ”Het Hotel biedt bedrijven een kans om zich te profileren in een internationale, innovatieve omgeving”. Het initiatief staat inderdaad volop in de belangstelling. Aan participanten heeft Tietulaer dan ook geen tekort: zo’n 145 organisaties hebben zich reeds verbonden voor een periode van zeven jaar, variërend van bouwbedrijven, projectinrichters tot foodproducenten. Nog tijdens het interview wordt een deal gesloten met koelkastfabrikant Electrolux. Zij zullen voor een aantal kamers minibars ontwikkelen die automatisch de consumpties registreren.

Hoe ver loopt het Hotel eigenlijk op de tijd vooruit? Tietulaer: “De meeste producten zijn actueel op de markt beschikbaar, anders konden wij ze niet gebruiken. De kracht zit vooral in de verzameling van vernieuwingen, het geheel geeft een zeer futuristisch beeld“. De bijdragen van participanten zullen regelmatig worden ververst oftewel: aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen. Hiermee wordt voorkomen dat het innovatieve karakter wordt ingehaald door een belangrijke protagonist van het project: de toekomst.

Duurzaam

De huisvesting van het Hotel kan voorlopig de tand der tijds weerstaan. Het gebouw, een ontwerp van de Utrechtse architect C. Verkade, ziet er niet alleen futuristisch uit maar kent zelf ook talloze innovaties om een efficiëntere bedrijfshuishoudig te garanderen. Verkade baseerde zijn constructie op “het streven naar een duurzame verhouding tussen tijd en cultuur, economie en ecologie”. Die duurzaamheid blijkt bijvoorbeeld uit de dakbedekking. Als eerste gebouw in Europa zal de overkapping bekleed zijn met Titanium, een optimaal duurzaam materiaal dat vrijwel geen erosie kent. Er rust een garantie op van 500 jaar (!) tegen invloeden van weer en wind. Andere bouwmaterialen zijn juist zeer recyclebaar of starten al een ‘tweede leven’. Het complex is opgebouwd uit een combinatie van hoogbouw en laagbouw. Het hotelgedeelte telt twaalf verdiepingen. Aan de top, zijdelings buiten de verticale structuur, is een opvallende schijf bevestigd: een extra etage van 80 m2. Deze ruimte zal langzaam roteren en biedt zo een spectaculair uitzicht, een bijzondere zaal dus voor recepties en kleine partijen. De laagbouw bestaat uit drie verdiepingen, te beginnen met een open, overzichtelijk plein met restaurants, keukens en recreatievoorzieningen. Een etage hoger is een ruime lobby gepland die ruimte biedt aan de entree, de receptie, en een wandelgebied. Nog hoger, direct onder de overkappende koepel, worden conferentiezalen ingericht.

Snufjes

Chriet Tietulaer betrekt de nodige Horecakennis voor dit initiatief van twee van zijn partners: Karel Want en Hein Joosten van HP ProjectSelect. Eerder zette zij hotels op als Nobis Asten en Parkhotel Vechel. Bovendien is een uitgebreide Raad van Advies geformeerd met organisaties als Horeca Nederland, Alliance Gastronomique en het bedrijfschap Horeca. Het Hotel van de Toekomst zal volledig operationeel draaien met, naar verwachting, de conferentie- en vergaderfaciliteiten als grootste profit center. Door de innovatieve uitstraling en de aanwezige audiovisuele gimmicks, zijn deze faciliteiten bijzonder geschikt voor o.a. produktpresentaties. De restaurantvoorzieningen vormen de tweede bron van inkomsten: per jaar zullen ongeveer 150.000 maaltijden worden geserveerd.

Voor de diverse restaurants, waarvan de grootste 175 zitplaatsen telt, zal vooral gebruik gemaakt worden van een ‘operationele keuken’ van 250 m2. In deze keuken zullen vele technische snufjes op het gebied van voedselbereiding en koeling toepassing vinden. Zo zal een geavanceerd ELRO kookeiland worden geplaatst dat verschillende warmtebronnen combineert: inductie, halogeen, infrarood en gas. Leventi levert convectie/ stoomovens met regeneratie- en sous vide technieken. De koelingen worden uitgerust met een centraal waterkoelingssysteem. In het plafond komt een krachtige afzuiginstallatie met centrale warmte-terug-winning. Ook de vaatwasmachines van Hobart sparen energie door warmte te recycelen. Duidelijk is dus dat milieubeheer een belangrijke rol zal spelen in de bedrijfshuishouding.

Naast de operationele keuken krijgt de witte brigade beschikking over een proef- en demonstratiekeuken van 60 m2. Hierin kunnen zowel nieuwe kookapparatuur als kersverse food-produkten en recepten worden getest. Dit testen is een belangrijke nevenfunctie van het Hotel van de Toekomst: in verschillende afdelingen zullen pas ontwikkelde producten op hun merites worden onderzocht. Voor deze zogenaamde TNO-functie zijn bijvoorbeeld twee hotelkamers ingericht: vol van technisch vernuft en met een zeer futuristische uitstraling. 

In hoger sferen

Sfeerbeleving blijft essentieel, ook in een high-tech hotel. Ruime aandacht wordt dan ook besteed aan het interieur, in het bijzonder de inrichting en stoffering van de gastverblijven. Het Hotel telt in totaal 60 tweepersoons kamers waaronder 3 suites. Elke kamer draagt een uniek karakter, niet alleen in stijl maar ook in technische voorzieningen. Zo zijn sommige kamers uitgerust met infrarood gestuurde kranen, andere met designerbedden vol moderne media. Drie kamers worden uitgerust met spiegels die warmte afgeven. ” Deze waren oorspronkelijk ontwikkeld om condensvorming tegen te gaan maar ze bleken een hele kamer te kunnen verwarmen”.

Digitale communicatie neemt in de huidige en toekomstige samenleving een grote vlucht. De kamers zijn daarom uitgerust met alle (tele-)communicatie voorzieningen die een gast zich maar wensen kan: fax, CD-i, cd-rom, ‘video on demand’ en ‘pay-per day’ TV. Aansluiting op het ISDN netwerk maakt het mogelijk om supersnel faxen te versturen en brengt zelfs beeldtelefoongesprekken binnen bereik. Bijzonder is ook het ‘electronische behang’ van Holland Behang: rustgevende achtergrondbeelden zoals een waterval of een open haard vuur die via de receptie op TV zijn te bestellen. Op alle kamers staan PC’s die directe communicatie met de front office mogelijk maken, bijvoorbeeld voor het oproepen van de actuele menulijst of het plaatsen van bestellingen. De gast kan desgewenst een overzicht van zijn rekening opvragen of ‘on-line’ uitchecken en betalen. Ook berichten sturen naar andere kamers behoort tot de mogelijkheden. Maar het gaat verder: de PC’s zijn uitgerust met Internet aansluitingen zodat wereldwijd gecommuniceerd kan worden.

HM30JAAR HM301995

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelketens
Palace Hotel neemt afscheid van de Radisson Hotel Group

Per 1 januari 2021 maakt het Palace Hotel uit Noordwijk aan Zee geen deel meer uit van de Radisson Hotel Group. Sinds 2014 was het hotel op basis van een franschisecontract aangesloten bij het merk Radisson Blu. Afgelopen zomer is de keuze gemaakt om als zelfstandig hotel verder te gaan. Andr&eac ...

Longread
De GM-AM-relatie in brand-managed hotels

Het afgelopen jaar werden op de Hoge Hotelschool in Breda twee scripties geschreven, vanuit verschillend perspectief, maar over hetzelfde onderwerp: wat zijn ‘best practices’ voor het creëren en in stand houden van een vruchtbare werkrelatie tussen asset managers (verder: AM’s ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start ‘restaurant take over’

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Personalia
QL Hotels presenteert nieuwe Managing Director

Het team van QL Hotels & Restaurants wordt per 1 december versterkt met Mathilde van der Weerd die in de rol van Managing Director de uitrol van een ambitieuze nieuwe strategie gaat aansturen. Mathilde van der Weerd maakte eerder carrière bij onder meer Postillion Hotels en is actief als ...

Personalia Personeel
Nieuwe gezichten bij Carlton Hotel Collection

Bij Carlton Hotel Collection staan de ontwikkelingen niet stil, ook niet in deze roerige tijden. Ondernemerschap en innovatie zijn al jaren centrale pijlers binnen de groep en juist nu zetten de hotels hier vol op in. Met vier prachtkansen in de vorm van vier nieuw vervulde posities geeft Carlton Ho ...

Columns
Column Jantiene Berg: #OpenToWork

Het is inmiddels bijna zes maanden geleden dat ik samen met mijn compagnon de deur van ons urban boutique hotel moest sluiten. Het uitspreken van het faillissement ging in een recordtijd van twee minuten via de telefoon. Een ultrasnelle flitsscheiding. De start van een nieuw begin? In eerste instant ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: