Nederlandse Hotelsteden Index 2023

Auteur: BASTIAAN DRIESSEN
Economie 29 maart 2024
Nederlandse Hotelsteden Index 2023

Invast Hotels stelt voor de vierde keer de Nederlandse Hotelsteden Index (NHI) samen. De NHI onderzoekt de prestatiecijfers van de twintig grootste hotelsteden van Nederland. 2023 was een jaar waarin de Nederlandse hotels volledig konden herstellen van de coronajaren.

Gemiddelde kamerprijzen en gemiddelde opbrengsten per kamer zijn op hogere niveaus dan in 2019. Daarom worden in dit onderzoek de resultaten van het jaar 2023 verzameld en geanalyseerd om als rapport geleverd te worden aan de deelnemende hotels.

Het onderzoek is gedaan door Invast Hotels met behulp van een online enquête die via email is en wordt verspreid naar hotels in de geselecteerde steden. De enquête bestaat uit maar 2 (!) vragen over het afgelopen jaar (2023):

1.     Gemiddelde bezettingsgraad (OCC) over 2023
2.     Gemiddelde kamerprijs (ADR) van 2023

(Vul deze nu al in via deze link)

Vorig jaar hebben 256 hotels geparticipeerd met in totaal 25.997 hotelkamers (ruim 30% van de hotels in de geselecteerde steden). Ons streven is dit te verbeteren. Momenteel liggen wij op koers om dit aantal zeker te bereiken, maar met uw participatie moet dat zeker gaan lukken. Hoe meer hotels meedoen, des te betrouwbaarder de uitkomsten en des te meer u zelf profijt heeft van de onderzoeksrapportage. 

Welke voordelen biedt meedoen aan de enquête?

Hoteliers die participeren krijgen het marktrapport over de eigen stad, maar ook over de overige Nederlandse steden. Daardoor kan getoond worden aan bijvoorbeeld de financier hoe goed u met uw hotel het zelf doet en dat is onder meer van belang bij het jaarlijks contact met de bank! Hoe beter uw cijfers ten opzichte van de gerapporteerde marktcijfers des te beter dit is voor uw positie bij de bankfinanciering.

Inzicht in lokale en andere steden:

Door deel te nemen aan het onderzoek krijgt u niet alleen inzicht in de prestaties van uw eigen hotel, maar ook in die van andere hotels in uw stad en in andere steden in Nederland. Deze vergelijkende informatie kan waardevol zijn bij het identificeren van trends en kansen binnen de markt.

Vertrouwelijkheid informatie:

Uw gegevens worden met niemand anders gedeeld, maar worden alleen samengevoegd met de gegevens van alle hotels. Daardoor is participatie voor elk individueel hotel mogelijk aangezien alleen totaal gegevens per sterrenklasse worden weergegeven.

Meedoen is belangrijk:

Hoe meer hotels participeren des te beter zijn de uitkomsten. Alle partijen die beslissingen nemen op basis van cijfers, zoals banken en gemeenten, vertrouwen op de resultaten van het onderzoek om onder meer te beslissen of meer hotels in een gemeente kunnen worden toegevoegd of dat een stad voor banken een gunstiger risicoprofiel heeft.

Meedoen is dus belangrijk en ook voor u direct van belang!

Wij rekenen op uw participatie en danken u alvast om de twee vragen via deze link te beantwoorden.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws