Studenten aan het woord: Rares Popescu

26 december 2020 | Redactie

De jeugd heeft de toekomst. In deze zesdelige serie laat Hospitality Management zes studenten in de hospitalitybranche aan het woord. Zij geven hun visie over de gevolgen van COVID-19, hoe de toekomst van de branche eruitziet en hoe ze hun eigen carrière voor zich zien. Vandaag Rares Popescu (23), vierdejaarsstudent Hotel Management aan de Breda University of Applied Sciences.

Waarom heb je gekozen voor een studie binnen de hospitalitybranche?

"Mijn moeder was Front Office Manager en zij vertelde mij verhalen over hoe ze de tarieven voor elk van haar gasten in het hotel van dag tot dag veranderde. Hoewel revenu management in de jaren ’90 in de Westerse wereld opkwam, had het hotel van mijn moeder er nog nooit van gehoord toen ze rond 2010 werkte in een hotel in Constanta in Roemenië. Ze was revenue manager en front office manager in één."

"We hadden een revenue managementproject in jaar twee van mijn opleiding Hotel Management aan de Breda University of Applied Science, wat ik erg leuk vond omdat we verschillende tarieven en strategieën moesten bedenken voor een hotel in Amsterdam na het handmatig analyseren van een Excel Spreadsheet van ongeveer 1GB. Dat klinkt misschien niet als veel voor een PC-spelletje, maar voor een Excel-bestand - nou ja - laten we maar zeggen dat niet veel computers het aankunnen."

Heb je, ondanks COVID-19, vertrouwen in het vinden van een geschikte baan zodra je afstudeert?

"Ja, zolang de hotels openblijven, zal de mogelijkheid om eerst een revenue management functie in een hotelbedrijf te vinden, nog steeds aanwezig zijn. Ik weet het, want ik ben er al naar op zoek en de arbeidsmarkt ziet er veelbelovend uit."

Wat zijn je ambities? Denk je dat je over 10 jaar (nog steeds) in de hotelbranche gaat werken?

"Dat hangt ervan af. Volgend jaar na mijn afstuderen solliciteer ik bij de luchtmacht, omdat ik altijd al van helikopters hield en ik mij van jongs af aan aangetrokken voel tot het plichtsgevoel. Maar natuurlijk heb je altijd een plan B nodig voor het geval de dingen niet werken zoals je wil. Daarom ben ik er vrij zeker van dat ik de komende tien jaar in het hotelwezen zal werken als revenue manager, asset manager of wie weet, CEO... als de luchtmacht mij niet geschikt vindt voor de functie."

Denkt je dat de COVID-19-crisis blijvende veranderingen zal brengen in de hospitalitybranche?

"Dat doet het al. De pandemie heeft ons online aankoopgedrag al versneld, waarvan hotels alleen maar kunnen profiteren om het tijdperk van gepersonaliseerde prijzen en producten voor elke gast in te luiden, terwijl ook de persoonlijke gegevens van hun klanten worden beschermd. Het is nu al spannend om deel uit te maken van de vierde Industriële Revolutie en ik heb het gevoel dat COVID-19 het alleen maar sneller voor ons ontwikkelt."

Rares Popescu is 23 en vierdejaarsstudent International Hotel Management aan de Breda University of Applied Sciences.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Ondernemen
Jonge Honden: Michelle Zandbergen ziet eerste hotel niet als eindstation

De hotellerie is net als iedere andere branche. Veteranen vertrekken en jong ambitieus talent staat te trappelen om hun ontwikkelde visie uit te rollen. Hoe kijkt de jonge generatie hotelmanagers tegen deze dynamische branche aan? In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge ho ...

Tech Longread
Kunstmatige intelligentie in de hotellerie (deel 2)

Veel horecamanagers erkennen de potentie van kunstmatige intelligentie voor hun bedrijfstak, maar zijn terughoudend bij het daadwerkelijk implementeren ervan, zo schreven wij onlangs op deze website. Ze twijfelen welke toepassing het beste past bij hun bedrijfsmodel of concept en hebben niet alti ...

Hotelketens Internationaal
Faena en Accor gaan wereldwijde samenwerking aan

Faena, een van 's werelds meest invloedrijke merken in de luxe levensstijl en horeca-industrie, en Accor, een toonaangevende hospitalitygroep met een uitgebreide merkenportefeuille en meer dan 5.000 accommodaties in 110 landen, zijn een samenwerking aangegaan om het Faena merk uit te breiden naa ...

Achtergronden Internationaal
Amsterdams gezin haalt anderhalve ton op voor de realisatie van hotel op Sardinië

De ondernemers achter Soul Valley hebben inmiddels ruim 150.000 euro opgehaald dankzij een crowdfunding via het platform CrowdAboutNow. Hiermee is het minimale streefbedrag behaald en wordt het conscious hotel volledig duurzaam gebouwd en ingericht. Daarmee gaat hun droom om een plek te creëren ...

Hotel & Recht
Huurrecht en onvoorziene omstandigheden; 3 uitspraken

Na de eerste lockdown en reeks van daaropvolgende procedures tussen huurders en verhuurders, bespraken wij in ons artikel van augustus 2020 een kort geding vonnis van de rechtbank Amsterdam. Kortgezegd oordeelde de rechter daarin voorlopig – en grotendeels in lijn met de overige uitspraken to ...

Economie Corona
Swissôtel op Damrak dwingt huurkorting af

Het Swissôtel op het Amsterdamse Damrak dwingt bij rechter 50 procent huurkorting af, zo lezen we op de website van het Parool. Het hotel telt 114 kamers en een restaurant. De huur bedraagt jaarlijks ruim één miljoen euro. Het hotel stelt dat het hard wordt getroffen door de coro ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: