Verhoging lage btw-tarief desastreus voor horeca

18 september 2017 | Thijs Jacobs

KHN vindt het onacceptabel dat er plannen zijn om het lage btw-tarief te verhogen, zonder dat daarbij rekening wordt gehouden met de negatieve gevolgen voor horecaondernemers. De VVD, D66, CDA en CU onderhandelen over een coalitieakkoord en er zijn plannen om het lage btw-tarief van 6 procent naar 8 procent te verhogen. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Wij zijn hier fel op tegen. Het lijkt een kleine stap, maar de impact is groot. Want horecaondernemers werken met kleine marges."

"Het gaat eindelijk beter in onze branche. Mensen besteden weer meer in de horeca en daardoor ontstaat extra werkgelegenheid. Dat komt met deze maatregel in één keer op de tocht te staan.”

Dagje uit duurder

KHN neemt het initiatief om met de partners in het samenwerkingsverband Gastvrij Nederland te pleiten voor behoud van het lage 6 procent btw-tarief en voor lagere lasten op arbeid. Robèr Willemsen: "Als de btw omhoog gaat, wordt het simpelweg duurder om uit eten te gaan, te overnachten of een dagje uit te gaan. Een kabinet verkoopt dan knollen voor citroenen, want per saldo gaat dit ten koste van de werkgelegenheid in en het imago van onze branche. De horeca wordt dan afgeremd in ontwikkeling, innovatie en investeren in gastvrijheid; iets waar we net weer mee op stoom beginnen te raken. Ik heb daarom ook VNO-NCW opgeroepen om aan te geven dat deze btw-verhoging onacceptabel is."

Minder omzet en geen groei

Bij afschaffing van het 6 procent btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur naar verwachting zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in. Bij gelijke bestedingen van de consument, betekent dit dat er in de horeca circa één miljard euro aan omzet wegvalt. 

Herziening belastingstelsel

Uitgangspunt van het nieuwe belastingstelsel is minder lasten en netto meer overhouden. Een belangrijke zet als je de werkgelegenheid voorop stelt. Je kunt als overheid niet aan de btw-knop draaien, zonder maatregelen te treffen rond lastenverlaging op lager betaalde arbeid.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Events Coronacrisis
Independent Hotel Show afgelast en verplaatst naar 2021

De Independent Hotel Show is vanwege de aanhoudende coronapandemie afgelast, zo laat de organisatie weten. Ruim drie weken geleden werd het hotelevent in de Amsterdamse RAI al verplaatst van halverwege maart naar eind juni. Nu heeft de organisatie ook besloten om de uitegestelde Independent Hotel Sh...

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: