Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit

22 september 2015 |
Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit<

De keuken van de toekomst. We hebben er allemaal onze voorstellingen van, maar de veranderende wereld dwingt ons tot het maken
van aanpassingen. We leven immers in een wereld waar water steeds schaarser wordt, onze ecologische ‘footprint’ steeds kleiner moet worden om het nageslacht een leefbare aarde te geven en waar technologische snufjes zorgen voor meer efficiëntie.

Verrek, de ui is op en u kunt ook nog wel wat fond gebruiken. Met één druk op het werkblad, waarin een touchscreen is verwerkt, is de bestelling geplaatst. Tien minuten later komt de drone aan en kunt u weer verder. Dit klinkt futuristisch, maar in 2025 zijn autonome voertuigen betrekkelijk normaal in het straatbeeld en wordt er veel minder gewinkeld in fysieke winkels dan nu. IKEA presenteerde op de Milaan Design Week een keuken van de toekomst voor consumenten, waar in het werkblad een weegschaal en kookhulp zijn verwerkt. Dat kan natuurlijk ook in een professionele keuken. De koelkast houdt met RFID-chips bij wat de voorraad is en geeft direct ook een menusuggestie. Dit zorgt voor minder voedselverspilling. Welke snufjes worden de komende jaren daadwerkelijk geïntegreerd in de hotelkeuken? Een top tien:

1. Digitaal gecontroleerde inloopkoeling
Moderne inloopkoelingen combineren maximale opslagcapaciteit met energie-efficiëntie. Sensoren registreren allerlei gegevens, zoals temperatuur en de snelheid van de ventilator om energie te besparen. De verlichting bedient u met een smartphone en op diezelfde smartphone komen ook meldingen binnen, zoals wanneer de deur opengaat.

2. Kleinere en koudere vaatwassers
Vaatwasmachines gebruikten traditioneel veel hitte en stoom, en moesten daarom vaak in speciale ruimtes geplaatst worden. Nieuwe ‘ventilatorloze’, hittehergebruikende ‘warewashers’ recyclen de stoom en verwarmen binnenkomend koud water. Ze houden de keuken bovendien koeler. Snellere, programmeerbare, vaatwasmachines zorgen er bovendien voor dat er minder personeel nodig is.



3. Wearables
De kleding van de keukenbrigade krijgt speciale ‘ports’ voor oordopjes en zakken voor tablets en smartphones. Het personeel krijgt via deze apparatuur orders binnen, zoals bestellingen en opmaaksuggesties. Apps kunnen apparatuur aan- en uitzetten, reguleren thermostaten en kunnen bestellingen verwerken. De smartwatch is een stap voorwaarts op dit gebied.

4. Monitors in de keuken
In de keuken staan monitors, die gelinkt zijn met de POS-systemen. Wanneer de info die door de bediening met handhelds via deze monitors wordt doorgegeven, levert dit tijdwinst op.

5. Cold prep stations
Gekoelde, uitschuifbare lades. Gootstenen die in het werkblad weg kunnen zakken en het oppervlak daarvan kunnen laten bevriezen… De ‘iceless fish stations’ houden producten koud en veilig tijdens de bereiding. Ideaal.

6. Open plan
Een uitgebouwd kookeiland kan als alternatief dienen voor de pass tussen keuken en het restaurant. Het is tegelijkertijd een chef’s table en een uitgiftegebied.

7. Inductiekookplaat en automatische ventilatie
Enkele of multi-inductie units kunnen ingebouwd worden in bijna iedere mogelijke layout van de keuken. Met speciale ‘planchas’ kan het voedsel direct op het oppervlak bereid worden. Inductiekoken is energiezuinig, snel en veilig. Het oppervlak wordt zelf immers niet heet. Bovendien is de temperatuur zeer consistent. U hoeft niet langer zelf een knopje om te zetten voor goede ventilatie en afzuiging. Sensoren meten exact hoeveel afzuiging nodig is en geven dit door aan het systeem.

8. Schonere en veiligere frituurpannen
Frituurpannen hebben automatische recirculatie-afzuigkappen en ingebouwde veiligheidsbescherming tegen vuur. De frituur kan zodoende overal in de keuken worden geplaatst.

9. Hybride ‘broilers’
Broilers zijn een soort ondersteboven geplaatste grills. De nieuwe versies combineren een compact formaat met sublieme broilingresultaten, waardoor lagere energiekosten en een grotere kookprecisie worden bereikt. Uiteraard kan de broiler met een ‘wearable’ bediend worden en kunnen er recepten ingeladen worden in het apparaat.

10. Betere combi-ovens
Ze zijn al goed, maar worden steeds beter. Multifunctionele combi-ovens kunnen stomen, roken, dehydrateren, bakken… You name it. Alles kan straks met deze apparaten. Met een beetje geluk zit er ook een goed muziekje in.

Bron van de top 10: Restaurantbusinessonline.com, door: Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Hoteltech
Annemarie van Gaal: "Ook de hotellerie kan nieuwe verdienmodellen aanboren"

Toen Wayne Gretzki, de wereldberoemde Canadese ijshockeyer, gevraagd werd naar de reden van zijn succes, antwoordde hij: “Ik skate naar waar de puck heen gaat en niet naar waar hij vandaan komt.” En zo is het. Veel ondernemers en managers borduren nog steeds voort op het verleden, op ...

Events Hoteltech
Programma HotelTech: Annemarie van Gaal, Jeroen Smit en nog veel meer

Het programma van HotelTech 2019, dat op 18 november plaatsvindt in Bunnik, is definitief. De namen zijn bekend en hierbij lichten we een tipje van de welbekende sluier op. DAGVOORZITTER Jeroen Smit Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en &#...

Fletcher Opening Hotelketens
Honderdste hotel voor Fletcher

Met de bouw van een volledig nieuw hotel in het Zeeuwse Burgh Haamstede, zet Fletcher Hotels de teller op 100 hotels in Nederland. Dit is in Nederland uitzonderlijk, nog niet eerder is er een hotelketen geweest met zoveel ‘unieke’ hotels onder dezelfde vlag en volledig in eigendom. Voor ...

Hotelketens
Eden Hotels omarmt Dutch Cuisine

Eden Hotels gaat als eerste hotelketen van Nederland het ontbijt verduurzamen op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Vanochtend tekende Eden Hotels directeur Léon Dijkstra in Hotel Babylon in Den Haag de overeenkomst met Dutch Cuisine. Dit is het eerste hotel van Eden Hotels wa...

Awards Mensen
Leonardo Royal Hotel Amsterdam ontvangt  700e Green Key certificaat van Nederland

Het onlangs geopende Leonardo Royal Hotel in Amsterdam heeft vandaag het 700e Green Key certificaat uitgereikt gekregen. Het hotel in Amsterdam heeft met hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen het hoogst haalbare niveau weten te behalen, namelijk ni...

Awards Internationaal
Het Schgaguler Hotelwint de Hotel Property Award 2019

De 'Hotel Property Award 2019' ging dit jaar naar het Schgaguler Hotel in Castelrotto/Kastelruth, Zuid-Tirol. De prijs werd uitgereikt op de hotelforum-gala-avond op 9 oktober. Andreas Martin, directeur van hotelforum management GmbH, zei: "Aan de ene kant onderscheidt de prijswinnaar v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: