Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit

Auteur: Thijs Jacobs
F&B 22 september 2015
Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit

De keuken van de toekomst. We hebben er allemaal onze voorstellingen van, maar de veranderende wereld dwingt ons tot het maken van aanpassingen. We leven immers in een wereld waar water steeds schaarser wordt, onze ecologische ‘footprint’ steeds kleiner moet worden om het nageslacht een leefbare aarde te geven en waar technologische snufjes zorgen voor meer efficiëntie.

Verrek, de ui is op en u kunt ook nog wel wat fond gebruiken. Met één druk op het werkblad, waarin een touchscreen is verwerkt, is de bestelling geplaatst. Tien minuten later komt de drone aan en kunt u weer verder. Dit klinkt futuristisch, maar in 2025 zijn autonome voertuigen betrekkelijk normaal in het straatbeeld en wordt er veel minder gewinkeld in fysieke winkels dan nu. IKEA presenteerde op de Milaan Design Week een keuken van de toekomst voor consumenten, waar in het werkblad een weegschaal en kookhulp zijn verwerkt. Dat kan natuurlijk ook in een professionele keuken. De koelkast houdt met RFID-chips bij wat de voorraad is en geeft direct ook een menusuggestie. Dit zorgt voor minder voedselverspilling. Welke snufjes worden de komende jaren daadwerkelijk geïntegreerd in de hotelkeuken? Een top tien:

Moderne inloopkoelingen combineren maximale opslagcapaciteit met energie-efficiëntie. Sensoren registreren allerlei gegevens, zoals temperatuur en de snelheid van de ventilator om energie te besparen. De verlichting bedient u met een smartphone en op diezelfde smartphone komen ook meldingen binnen, zoals wanneer de deur opengaat.

Vaatwasmachines gebruikten traditioneel veel hitte en stoom, en moesten daarom vaak in speciale ruimtes geplaatst worden. Nieuwe ‘ventilatorloze’, hittehergebruikende ‘warewashers’ recyclen de stoom en verwarmen binnenkomend koud water. Ze houden de keuken bovendien koeler. Snellere, programmeerbare, vaatwasmachines zorgen er bovendien voor dat er minder personeel nodig is.

De kleding van de keukenbrigade krijgt speciale ‘ports’ voor oordopjes en zakken voor tablets en smartphones. Het personeel krijgt via deze apparatuur orders binnen, zoals bestellingen en opmaaksuggesties. Apps kunnen apparatuur aan- en uitzetten, reguleren thermostaten en kunnen bestellingen verwerken. De smartwatch is een stap voorwaarts op dit gebied.

In de keuken staan monitors, die gelinkt zijn met de POS-systemen. Wanneer de info die door de bediening met handhelds via deze monitors wordt doorgegeven, levert dit tijdwinst op.

Gekoelde, uitschuifbare lades. Gootstenen die in het werkblad weg kunnen zakken en het oppervlak daarvan kunnen laten bevriezen… De ‘iceless fish stations’ houden producten koud en veilig tijdens de bereiding. Ideaal.

Een uitgebouwd kookeiland kan als alternatief dienen voor de pass tussen keuken en het restaurant. Het is tegelijkertijd een chef’s table en een uitgiftegebied.

Enkele of multi-inductie units kunnen ingebouwd worden in bijna iedere mogelijke layout van de keuken. Met speciale ‘planchas’ kan het voedsel direct op het oppervlak bereid worden. Inductiekoken is energiezuinig, snel en veilig. Het oppervlak wordt zelf immers niet heet. Bovendien is de temperatuur zeer consistent. U hoeft niet langer zelf een knopje om te zetten voor goede ventilatie en afzuiging. Sensoren meten exact hoeveel afzuiging nodig is en geven dit door aan het systeem.

Frituurpannen hebben automatische recirculatie-afzuigkappen en ingebouwde veiligheidsbescherming tegen vuur. De frituur kan zodoende overal in de keuken worden geplaatst.

Broilers zijn een soort ondersteboven geplaatste grills. De nieuwe versies combineren een compact formaat met sublieme broilingresultaten, waardoor lagere energiekosten en een grotere kookprecisie worden bereikt. Uiteraard kan de broiler met een ‘wearable’ bediend worden en kunnen er recepten ingeladen worden in het apparaat.

Ze zijn al goed, maar worden steeds beter. Multifunctionele combi-ovens kunnen stomen, roken, dehydrateren, bakken… You name it. Alles kan straks met deze apparaten. Met een beetje geluk zit er ook een goed muziekje in.

HM302015
 

Overig nieuws