Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit

22 september 2015 |
Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit<

De keuken van de toekomst. We hebben er allemaal onze voorstellingen van, maar de veranderende wereld dwingt ons tot het maken
van aanpassingen. We leven immers in een wereld waar water steeds schaarser wordt, onze ecologische ‘footprint’ steeds kleiner moet worden om het nageslacht een leefbare aarde te geven en waar technologische snufjes zorgen voor meer efficiëntie.

Verrek, de ui is op en u kunt ook nog wel wat fond gebruiken. Met één druk op het werkblad, waarin een touchscreen is verwerkt, is de bestelling geplaatst. Tien minuten later komt de drone aan en kunt u weer verder. Dit klinkt futuristisch, maar in 2025 zijn autonome voertuigen betrekkelijk normaal in het straatbeeld en wordt er veel minder gewinkeld in fysieke winkels dan nu. IKEA presenteerde op de Milaan Design Week een keuken van de toekomst voor consumenten, waar in het werkblad een weegschaal en kookhulp zijn verwerkt. Dat kan natuurlijk ook in een professionele keuken. De koelkast houdt met RFID-chips bij wat de voorraad is en geeft direct ook een menusuggestie. Dit zorgt voor minder voedselverspilling. Welke snufjes worden de komende jaren daadwerkelijk geïntegreerd in de hotelkeuken? Een top tien:

1. Digitaal gecontroleerde inloopkoeling
Moderne inloopkoelingen combineren maximale opslagcapaciteit met energie-efficiëntie. Sensoren registreren allerlei gegevens, zoals temperatuur en de snelheid van de ventilator om energie te besparen. De verlichting bedient u met een smartphone en op diezelfde smartphone komen ook meldingen binnen, zoals wanneer de deur opengaat.

2. Kleinere en koudere vaatwassers
Vaatwasmachines gebruikten traditioneel veel hitte en stoom, en moesten daarom vaak in speciale ruimtes geplaatst worden. Nieuwe ‘ventilatorloze’, hittehergebruikende ‘warewashers’ recyclen de stoom en verwarmen binnenkomend koud water. Ze houden de keuken bovendien koeler. Snellere, programmeerbare, vaatwasmachines zorgen er bovendien voor dat er minder personeel nodig is.



3. Wearables
De kleding van de keukenbrigade krijgt speciale ‘ports’ voor oordopjes en zakken voor tablets en smartphones. Het personeel krijgt via deze apparatuur orders binnen, zoals bestellingen en opmaaksuggesties. Apps kunnen apparatuur aan- en uitzetten, reguleren thermostaten en kunnen bestellingen verwerken. De smartwatch is een stap voorwaarts op dit gebied.

4. Monitors in de keuken
In de keuken staan monitors, die gelinkt zijn met de POS-systemen. Wanneer de info die door de bediening met handhelds via deze monitors wordt doorgegeven, levert dit tijdwinst op.

5. Cold prep stations
Gekoelde, uitschuifbare lades. Gootstenen die in het werkblad weg kunnen zakken en het oppervlak daarvan kunnen laten bevriezen… De ‘iceless fish stations’ houden producten koud en veilig tijdens de bereiding. Ideaal.

6. Open plan
Een uitgebouwd kookeiland kan als alternatief dienen voor de pass tussen keuken en het restaurant. Het is tegelijkertijd een chef’s table en een uitgiftegebied.

7. Inductiekookplaat en automatische ventilatie
Enkele of multi-inductie units kunnen ingebouwd worden in bijna iedere mogelijke layout van de keuken. Met speciale ‘planchas’ kan het voedsel direct op het oppervlak bereid worden. Inductiekoken is energiezuinig, snel en veilig. Het oppervlak wordt zelf immers niet heet. Bovendien is de temperatuur zeer consistent. U hoeft niet langer zelf een knopje om te zetten voor goede ventilatie en afzuiging. Sensoren meten exact hoeveel afzuiging nodig is en geven dit door aan het systeem.

8. Schonere en veiligere frituurpannen
Frituurpannen hebben automatische recirculatie-afzuigkappen en ingebouwde veiligheidsbescherming tegen vuur. De frituur kan zodoende overal in de keuken worden geplaatst.

9. Hybride ‘broilers’
Broilers zijn een soort ondersteboven geplaatste grills. De nieuwe versies combineren een compact formaat met sublieme broilingresultaten, waardoor lagere energiekosten en een grotere kookprecisie worden bereikt. Uiteraard kan de broiler met een ‘wearable’ bediend worden en kunnen er recepten ingeladen worden in het apparaat.

10. Betere combi-ovens
Ze zijn al goed, maar worden steeds beter. Multifunctionele combi-ovens kunnen stomen, roken, dehydrateren, bakken… You name it. Alles kan straks met deze apparaten. Met een beetje geluk zit er ook een goed muziekje in.

Bron van de top 10: Restaurantbusinessonline.com, door: Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden
Welke beoordelingen ontvangen hotels en hoe uiten zij zich op social media?

Nog snel een vakantie boeken of dit najaar een weekendje weg in eigen land? Online ondernemersplatform Places.nl zocht voor u uit hoe hotels beoordeeld worden door klanten. En dat niet alleen: hoe presteren deze hotels eigenlijk op social media? Want wat is nou leuker dan foto’s bekijken om al...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Interview Longread
Michael Struck, Ruby Hotels: "Rotterdam staat op ons lijstje"

Ruby Hotels fonkelt aan het firmament van het Duitse hotellandschap en zal binnen niet al te lange tijd wereldwijd bekend zijn. Als we de drukke openingsagenda bekijken, zien we openingen in Londen, Frankfurt, Düsseldorf, Keulen, Helsinki, Zürich en enkele locaties in China op de planning....

Achtergronden Tech
Overname Winner Hotel Software door Mews

Mews, het snelst groeiende SaaS Property Management Systeem (PMS) voor hotels en hostels, heeft de grootste Belgische software-leverancier, Winner Hotel Software, overgenomen. De strategische samenwerking tussen de twee toonaangevende Property Management Systems draagt bij aan de uitbreiding van ...

Achtergronden Internationaal
Deze items worden door hotelgasten het vaakst gestolen uit het hotel

Het stelen van zeep of pennen lijkt voor veel hotelgasten onschuldig, maar sommige zijn zo brutaal dat ze tv's, piano's, matrassen of zelfs opgezette dieren uit het hotel dragen. Wellness Heaven heeft 1.157 hoteliers gevraagd welke items het meest worden gestolen. In het bijzonder zien we ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: