Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit

22 september 2015 |
Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit<

De keuken van de toekomst. We hebben er allemaal onze voorstellingen van, maar de veranderende wereld dwingt ons tot het maken
van aanpassingen. We leven immers in een wereld waar water steeds schaarser wordt, onze ecologische ‘footprint’ steeds kleiner moet worden om het nageslacht een leefbare aarde te geven en waar technologische snufjes zorgen voor meer efficiëntie.

Verrek, de ui is op en u kunt ook nog wel wat fond gebruiken. Met één druk op het werkblad, waarin een touchscreen is verwerkt, is de bestelling geplaatst. Tien minuten later komt de drone aan en kunt u weer verder. Dit klinkt futuristisch, maar in 2025 zijn autonome voertuigen betrekkelijk normaal in het straatbeeld en wordt er veel minder gewinkeld in fysieke winkels dan nu. IKEA presenteerde op de Milaan Design Week een keuken van de toekomst voor consumenten, waar in het werkblad een weegschaal en kookhulp zijn verwerkt. Dat kan natuurlijk ook in een professionele keuken. De koelkast houdt met RFID-chips bij wat de voorraad is en geeft direct ook een menusuggestie. Dit zorgt voor minder voedselverspilling. Welke snufjes worden de komende jaren daadwerkelijk geïntegreerd in de hotelkeuken? Een top tien:

1. Digitaal gecontroleerde inloopkoeling
Moderne inloopkoelingen combineren maximale opslagcapaciteit met energie-efficiëntie. Sensoren registreren allerlei gegevens, zoals temperatuur en de snelheid van de ventilator om energie te besparen. De verlichting bedient u met een smartphone en op diezelfde smartphone komen ook meldingen binnen, zoals wanneer de deur opengaat.

2. Kleinere en koudere vaatwassers
Vaatwasmachines gebruikten traditioneel veel hitte en stoom, en moesten daarom vaak in speciale ruimtes geplaatst worden. Nieuwe ‘ventilatorloze’, hittehergebruikende ‘warewashers’ recyclen de stoom en verwarmen binnenkomend koud water. Ze houden de keuken bovendien koeler. Snellere, programmeerbare, vaatwasmachines zorgen er bovendien voor dat er minder personeel nodig is.



3. Wearables
De kleding van de keukenbrigade krijgt speciale ‘ports’ voor oordopjes en zakken voor tablets en smartphones. Het personeel krijgt via deze apparatuur orders binnen, zoals bestellingen en opmaaksuggesties. Apps kunnen apparatuur aan- en uitzetten, reguleren thermostaten en kunnen bestellingen verwerken. De smartwatch is een stap voorwaarts op dit gebied.

4. Monitors in de keuken
In de keuken staan monitors, die gelinkt zijn met de POS-systemen. Wanneer de info die door de bediening met handhelds via deze monitors wordt doorgegeven, levert dit tijdwinst op.

5. Cold prep stations
Gekoelde, uitschuifbare lades. Gootstenen die in het werkblad weg kunnen zakken en het oppervlak daarvan kunnen laten bevriezen… De ‘iceless fish stations’ houden producten koud en veilig tijdens de bereiding. Ideaal.

6. Open plan
Een uitgebouwd kookeiland kan als alternatief dienen voor de pass tussen keuken en het restaurant. Het is tegelijkertijd een chef’s table en een uitgiftegebied.

7. Inductiekookplaat en automatische ventilatie
Enkele of multi-inductie units kunnen ingebouwd worden in bijna iedere mogelijke layout van de keuken. Met speciale ‘planchas’ kan het voedsel direct op het oppervlak bereid worden. Inductiekoken is energiezuinig, snel en veilig. Het oppervlak wordt zelf immers niet heet. Bovendien is de temperatuur zeer consistent. U hoeft niet langer zelf een knopje om te zetten voor goede ventilatie en afzuiging. Sensoren meten exact hoeveel afzuiging nodig is en geven dit door aan het systeem.

8. Schonere en veiligere frituurpannen
Frituurpannen hebben automatische recirculatie-afzuigkappen en ingebouwde veiligheidsbescherming tegen vuur. De frituur kan zodoende overal in de keuken worden geplaatst.

9. Hybride ‘broilers’
Broilers zijn een soort ondersteboven geplaatste grills. De nieuwe versies combineren een compact formaat met sublieme broilingresultaten, waardoor lagere energiekosten en een grotere kookprecisie worden bereikt. Uiteraard kan de broiler met een ‘wearable’ bediend worden en kunnen er recepten ingeladen worden in het apparaat.

10. Betere combi-ovens
Ze zijn al goed, maar worden steeds beter. Multifunctionele combi-ovens kunnen stomen, roken, dehydrateren, bakken… You name it. Alles kan straks met deze apparaten. Met een beetje geluk zit er ook een goed muziekje in.

Bron van de top 10: Restaurantbusinessonline.com, door: Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: