Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit

22 september 2015 |
Zo ziet de hotelkeuken van 2025 eruit<

De keuken van de toekomst. We hebben er allemaal onze voorstellingen van, maar de veranderende wereld dwingt ons tot het maken
van aanpassingen. We leven immers in een wereld waar water steeds schaarser wordt, onze ecologische ‘footprint’ steeds kleiner moet worden om het nageslacht een leefbare aarde te geven en waar technologische snufjes zorgen voor meer efficiëntie.

Verrek, de ui is op en u kunt ook nog wel wat fond gebruiken. Met één druk op het werkblad, waarin een touchscreen is verwerkt, is de bestelling geplaatst. Tien minuten later komt de drone aan en kunt u weer verder. Dit klinkt futuristisch, maar in 2025 zijn autonome voertuigen betrekkelijk normaal in het straatbeeld en wordt er veel minder gewinkeld in fysieke winkels dan nu. IKEA presenteerde op de Milaan Design Week een keuken van de toekomst voor consumenten, waar in het werkblad een weegschaal en kookhulp zijn verwerkt. Dat kan natuurlijk ook in een professionele keuken. De koelkast houdt met RFID-chips bij wat de voorraad is en geeft direct ook een menusuggestie. Dit zorgt voor minder voedselverspilling. Welke snufjes worden de komende jaren daadwerkelijk geïntegreerd in de hotelkeuken? Een top tien:

1. Digitaal gecontroleerde inloopkoeling
Moderne inloopkoelingen combineren maximale opslagcapaciteit met energie-efficiëntie. Sensoren registreren allerlei gegevens, zoals temperatuur en de snelheid van de ventilator om energie te besparen. De verlichting bedient u met een smartphone en op diezelfde smartphone komen ook meldingen binnen, zoals wanneer de deur opengaat.

2. Kleinere en koudere vaatwassers
Vaatwasmachines gebruikten traditioneel veel hitte en stoom, en moesten daarom vaak in speciale ruimtes geplaatst worden. Nieuwe ‘ventilatorloze’, hittehergebruikende ‘warewashers’ recyclen de stoom en verwarmen binnenkomend koud water. Ze houden de keuken bovendien koeler. Snellere, programmeerbare, vaatwasmachines zorgen er bovendien voor dat er minder personeel nodig is.



3. Wearables
De kleding van de keukenbrigade krijgt speciale ‘ports’ voor oordopjes en zakken voor tablets en smartphones. Het personeel krijgt via deze apparatuur orders binnen, zoals bestellingen en opmaaksuggesties. Apps kunnen apparatuur aan- en uitzetten, reguleren thermostaten en kunnen bestellingen verwerken. De smartwatch is een stap voorwaarts op dit gebied.

4. Monitors in de keuken
In de keuken staan monitors, die gelinkt zijn met de POS-systemen. Wanneer de info die door de bediening met handhelds via deze monitors wordt doorgegeven, levert dit tijdwinst op.

5. Cold prep stations
Gekoelde, uitschuifbare lades. Gootstenen die in het werkblad weg kunnen zakken en het oppervlak daarvan kunnen laten bevriezen… De ‘iceless fish stations’ houden producten koud en veilig tijdens de bereiding. Ideaal.

6. Open plan
Een uitgebouwd kookeiland kan als alternatief dienen voor de pass tussen keuken en het restaurant. Het is tegelijkertijd een chef’s table en een uitgiftegebied.

7. Inductiekookplaat en automatische ventilatie
Enkele of multi-inductie units kunnen ingebouwd worden in bijna iedere mogelijke layout van de keuken. Met speciale ‘planchas’ kan het voedsel direct op het oppervlak bereid worden. Inductiekoken is energiezuinig, snel en veilig. Het oppervlak wordt zelf immers niet heet. Bovendien is de temperatuur zeer consistent. U hoeft niet langer zelf een knopje om te zetten voor goede ventilatie en afzuiging. Sensoren meten exact hoeveel afzuiging nodig is en geven dit door aan het systeem.

8. Schonere en veiligere frituurpannen
Frituurpannen hebben automatische recirculatie-afzuigkappen en ingebouwde veiligheidsbescherming tegen vuur. De frituur kan zodoende overal in de keuken worden geplaatst.

9. Hybride ‘broilers’
Broilers zijn een soort ondersteboven geplaatste grills. De nieuwe versies combineren een compact formaat met sublieme broilingresultaten, waardoor lagere energiekosten en een grotere kookprecisie worden bereikt. Uiteraard kan de broiler met een ‘wearable’ bediend worden en kunnen er recepten ingeladen worden in het apparaat.

10. Betere combi-ovens
Ze zijn al goed, maar worden steeds beter. Multifunctionele combi-ovens kunnen stomen, roken, dehydrateren, bakken… You name it. Alles kan straks met deze apparaten. Met een beetje geluk zit er ook een goed muziekje in.

Bron van de top 10: Restaurantbusinessonline.com, door: Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
''Afwaardering en leegstand op komst in hotelsector''

De hotelmarkt verkeert in zwaar weer door de coronacrisis. De bezettingsgraden lagen in april en mei onder de 10% en verschillende hotels zijn al failliet gegaan. Nu het toerisme weer op gang komt, lijkt het weer de goede kant op te gaan. Dat idee is echter onterecht, omdat het zakelijk bezoek voorl...

Wellness Coronacrisis
Wellness van Amrâth Hotel & Thermen Born-Sittard weer open

Per 1 juli is het wellness complex van Amrâth Hotel & Thermen Born-Sittard weer geopend. Na de verplichte sluiting van ruim 3 maanden zijn management en medewerkers blij om weer gasten te mogen ontvangen. General Manager Yvanka Vos is enthousiast dat ze na lang wachten haar gasten weer ...

Branded Content
Vrouwelijke ondernemers en managers gaan post-lockdown ‘unwinden’ op de Veluwe

Vrouwelijke ondernemers en managers in onze branche hebben het de afgelopen maanden extra zwaar gehad. Ze moesten in de lockdown vaak meerdere ballen in de lucht houden. Via zoom-meetings moesten ze hun teams blijven aansturen en motiveren. Ondertussen drukte ook de continue aandacht voor kinderen ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

BUAS Coronacrisis
Hotelpersoneel onder het vergrootglas tijdens de coronapandemie

De uitbraak van het SARS-CoV-2 virus (coronavirus) in het eerste kwartaal van 2020 bood een unieke kans voor onderzoek: welke impact heeft een dergelijke pandemie op de tevredenheid van hotelgasten? Karlien Stokman schreef voor haar opleiding aan de BUAS haar scriptie over dit onderwerp. De belangri...

Toerisme Den Haag
Den Haag is een perfecte Staycation bestemming

In maart en april vlogen de annuleringen binnen bij de hotels. Het leek een dramatisch jaar te worden. Ondertussen zitten hotels aan de kust weer helemaal vol en profiteren ze van het feit dat veel Nederlanders dit jaar voor een vakantie in eigen land gaan. – Aankomend weekend nog last minu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: