Column Hans van Spronsen: Branchevervaging.com

Auteur: Redactie
Columns Hans van Spronsen 29 september 2003
Column Hans van Spronsen: Branchevervaging.com

Nog even en alle barrières van branchevervaging zijn opgeheven. Althans, zo lijkt het. Vanaf 1 januari 2004 mogen benzinestations allerlei vormen van horeca gaan exploiteren en horecabedrijven mogen benzine gaan verkopen. Gezien de enorme ontwikkeling van het reisverkeer, biedt deze branchevervaging grote mogelijkheden voor de hotellerie.

Waarom gaan wij niet onze dienstverlening uitbreiden met een vorm van reisbemiddeling? In plaats van het initiatief te laten bij reisbureau’s en agentschappen nemen wij zelf het heft in handen. Wij maken afspraken met luchtvaartmaatschappijen, kopen stoelen op en regelen de verschillende vluchten. In plaats van standaard hotelarrangementen maken we er een totaal verzorgde reis van. Zeker binnen ketens kun je op deze wijze heel interessante reizen aanbieden. Twee dagen Amsterdam, met easyJet, of twee dagen naar Londen en vervolgens nog eens twee dagen Praag of Parijs. Dit alles bieden wij aan via internet; voor telefonische informatie kan men bellen met de verkoopafdeling van het hotel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is in een volledig verzorgd arrangement te stoppen.

Juist de compleetheid van de reis geeft de klant een extra voordeel. Vanuit het hotel kunnen we doelgericht klanten werven. Juist dat is vaak een probleem bij hotelmarketing: men is voor wat betreft het recreatief reisverkeer afhankelijk van derden. Wat bieden de touroperators wel en niet aan in de verschillende segmenten? Staat Amsterdam of Rotterdam centraal in de verkoop van de verschillende touroperators, of geven zij dit jaar meer aandacht aan Berlijn en Barcelona? 

Trouwens, het zou best een idee kunnen zijn om bij uw hotel een benzinepomp te installeren, of een wasstraat voor auto’s. ‘s Ochtends tijdens het ontbijt wordt je auto even snel gewassen en de benzinetank gevuld. Wat zou je nog meer toe kunnen voegen aan het product hotel, om zo de moderne, gemakzuchtige gast te verleiden? Zou je een landelijke schoonmaakservice kunnen opzetten? Ik stel mij zo voor dat gedurende mijn verblijf in het hotel mijn huis een grote schoonmaakbeurt krijgt. Als ik dan weer thuis kom, is alles glanzend schoon. En de bezorgservice van AH heeft mijn koelkast gevuld, zodat ik niet gelijk boodschappen hoef te doen. En wat te denken van de vakantiewas? Kan die ook niet in het arrangement?

Dromerijen? Al te fantastisch? Maar hebben die telecombedrijven dan voor niets zoveel geld geïnvesteerd in UMTS? Alles wordt in de komende tien jaar automatisch en veel gemakkelijker. Laten we daar dan nu al een voorschot op nemen.

HM302003

Overig nieuws