Column Ewout Hoogendoorn: Krijg nou de pest!

Auteur: ewout hoogendoorn
Columns Ewout Hoogendoorn 29 december 2023
Column Ewout Hoogendoorn: Krijg nou de pest!

Dat zal menigeen gedacht hebben direct na de verkiezingen van 22 november. De coalitiepartners van Rutte 4 omdat ze zich de pestpokken hadden gewerkt om – zo bleek achteraf – Geert Wilders in het zadel te helpen. GroenLinksPvdA omdat ze wel een paar zetels hebben gewonnen maar daar eigenlijk niets mee opschieten. Geert Wilders uit pure verbazing omdat hij de overwinning in de schoot kreeg geworpen. Maar degene die het waarschijnlijk het vaakst heeft gezegd zal Frans Timmermans zijn; hij wordt geen premier, zijn partij wordt niet de grootste, hij moet nu op de fiets naar zijn werk en dat is fractievoorzitter van een partij van twee partijen. Een verschrikkelijker baan is bijna niet voor te stellen!

Jesse Klaver’s natte droom om minister van iets te zijn is uit elkaar gespat én hij is geen fractievoorzitter meer. Maar het meest rampzalige is dat Frans Timmermans het ook daadwerkelijk voor elkaar heeft gekregen dat we allemáál de pest kunnen krijgen: als hij gewoon eurocommissaris was gebleven, was die belangrijke Europese antipesticidenwet echt wel aangenomen. Kijk, Wopke had best voor willen stemmen, maar hij was even afgeleid omdat hij midden in een Fortnite-game zat op zijn telefoon. Uit gewoonte en zonder na te denken stemde hij tegen. Nu duurt het weer tien jaar voordat er een zinnig voorstel op tafel kan komen te liggen! Glyfosaat mag al tien jaar langer ongestraft mensen de ziekte van Parkinson bezorgen, nu blijven daadwerkelijk ook alle andere pesticiden vrolijk en vrij verkrijgbaar. Politiek is ‘ja zeggen en nee doen’, dat is weer helemaal duidelijk geworden.

De pesticide voor hotels heet toeristenbelasting. Die is in Amsterdam voor 2024 opgevoerd naar maar liefst 12,5 procent! En wanneer dat geld nou zou worden gebruikt om  Amsterdam voor de toerist aantrekkelijker te maken, door bijvoorbeeld gratis vervoer voor hotelgasten of extra faciliteiten creëren voor de o zo gewenste ‘kwaliteitsgast’, nee, het wordt besteed aan welzijns- en jeugdorganisaties, buurtteams en Amsterdammers en Weespers die moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Prima doelen, maar eigenlijk verdwijnt de toeristenbelasting gewoon weer in de grote pot. Hotelgasten zijn bijna-criminelen en hoteliers zijn de echte criminelen. Die moeten met pek en veren de stad uit worden gejaagd. En net zoals het gebeurde met de formule ‘invoeren hotelstop’ zal ook deze formule wel weer opvolging krijgen in andere ‘grote’ steden. Krijg nou de toeristenbelasting!

Meer Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws