Column Ewout Hoogendoorn: Uberkameel

25 april 2017 | Roy Spijker

Voor het eerst in Marrakesh. Met een Uberkameel in een half uur van het vliegveld naar het hotel. Ideaal. Bij het schrijven van je referentie moet je wel opletten. Kamelen onthouden alles. Laatst was een kameel op zijn eigenaar gaan zitten omdat die haar veulen te snel had verkocht. Is ook niet verstandig, want ook dat veulen heeft dat in zijn referentie staan en zodra hij familie van de eigenaar van zijn moeder vervoert, heeft die een probleem. Laatst had er één een hoofd van een klant afgebeten, ben toch wel benieuwd wat voor referentie die klant had geschreven. Toch is dat een veel natuurlijker vorm van duurzaamheid.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

In Nederland spreken we over duurzaamheid en als ultieme vorm daarvan krijgen we in het meest duurzame restaurant penen en een complete koeienpoot voorgezet die in hetzelfde afwaswater drie uur hebben getrokken. Als je door de kleine straatjes van de medina loopt, dan zie je daar geen in Nederland gekweekte bloemkool of asperges. Die zijn er gewoon niet, want alles wat je eet komt daar vanzelf al van binnen een straal van minder dan 50 kilometer. Die Uberkameel wordt aan het eind van zijn leven via UberMeat weer bij de mensen thuisbezorgd. Dat is pas circulaire economie.

Maar in Nederland hebben we wel allerlei lekkere, interessante en leuke dingen van over de hele wereld. Ik blijf dat fascinerend vinden en kan daar bijzonder van genieten. Dat moet blijven vind ik, dus ik onderschrijf nadrukkelijk onze interpretatie van circulaire economie waarin, bijvoorbeeld voor al materiaal dat wordt gebruikt in de bouw, rekening wordt gehouden met het mogelijke hergebruik. 

In de Hosta-enquête dit jaar gaan we daarom  een focus leggen op het thema duurzaamheid en dat ook gebruiken voor het Hotel Event dat we voor onze klanten organiseren op de Tweede Dinsdag van September. Dat doen we dit jaar voor de 22e keer. De afgelopen 21 jaar is dat gesponsord door ING Bank. We zijn hen daar zeer erkentelijk voor, maar ING Bank heeft besloten een andere weg in te slaan. We prijzen ons gelukkig dat we een fantastische nieuwe hoofdsponsor hebben gevonden. Wie dat is zullen we bekend maken op de PROVADA begin juni. Maar dan wel zonder kamelen.

Oude columns van Ewout Hoogendoorn teruglezen? Klik hier!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom eigenlijk?

Booking-topman Glenn Fogel reageert gepikeerd op de vraag of hij vanwege de crisis de commissies gaat verlagen. Hij heeft een ander idee: hotels moeten de kamerprijzen verlagen. Wees daar heel voorzichtig mee. Het verlagen van kamerprijzen is echt onwenselijk, ook al kan het helaas wel eens onvermij...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Interview Coronacrisis
Overlevingskansen voor je hotel: "Het glipt nu tussen je vingers door"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit elfde hoofdstuk bes...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Branded Content Coronacrisis
Gratis scan voor onafhankelijke hotels en B&B's

Het nieuwe platform Scanjehotel.nl is een initiatief om hoteleigenaren van onafhankelijke hotels en B&B’s te helpen met het mogelijk - tijdelijk - verlagen van de maandelijkse kosten. Van energieleveranciers tot TV - en internetaanbieders en afvalkosten: alle maandelijkse vaste lasten ...

Interview Coronacrisis
"De onduidelijkheid vanuit de overheid is vermoeiend"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit tiende hoofdstuk be...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: