Column Ewout Hoogendoorn: Uberkameel

25 april 2017 | Roy Spijker

Voor het eerst in Marrakesh. Met een Uberkameel in een half uur van het vliegveld naar het hotel. Ideaal. Bij het schrijven van je referentie moet je wel opletten. Kamelen onthouden alles. Laatst was een kameel op zijn eigenaar gaan zitten omdat die haar veulen te snel had verkocht. Is ook niet verstandig, want ook dat veulen heeft dat in zijn referentie staan en zodra hij familie van de eigenaar van zijn moeder vervoert, heeft die een probleem. Laatst had er één een hoofd van een klant afgebeten, ben toch wel benieuwd wat voor referentie die klant had geschreven. Toch is dat een veel natuurlijker vorm van duurzaamheid.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

In Nederland spreken we over duurzaamheid en als ultieme vorm daarvan krijgen we in het meest duurzame restaurant penen en een complete koeienpoot voorgezet die in hetzelfde afwaswater drie uur hebben getrokken. Als je door de kleine straatjes van de medina loopt, dan zie je daar geen in Nederland gekweekte bloemkool of asperges. Die zijn er gewoon niet, want alles wat je eet komt daar vanzelf al van binnen een straal van minder dan 50 kilometer. Die Uberkameel wordt aan het eind van zijn leven via UberMeat weer bij de mensen thuisbezorgd. Dat is pas circulaire economie.

Maar in Nederland hebben we wel allerlei lekkere, interessante en leuke dingen van over de hele wereld. Ik blijf dat fascinerend vinden en kan daar bijzonder van genieten. Dat moet blijven vind ik, dus ik onderschrijf nadrukkelijk onze interpretatie van circulaire economie waarin, bijvoorbeeld voor al materiaal dat wordt gebruikt in de bouw, rekening wordt gehouden met het mogelijke hergebruik. 

In de Hosta-enquête dit jaar gaan we daarom  een focus leggen op het thema duurzaamheid en dat ook gebruiken voor het Hotel Event dat we voor onze klanten organiseren op de Tweede Dinsdag van September. Dat doen we dit jaar voor de 22e keer. De afgelopen 21 jaar is dat gesponsord door ING Bank. We zijn hen daar zeer erkentelijk voor, maar ING Bank heeft besloten een andere weg in te slaan. We prijzen ons gelukkig dat we een fantastische nieuwe hoofdsponsor hebben gevonden. Wie dat is zullen we bekend maken op de PROVADA begin juni. Maar dan wel zonder kamelen.

Oude columns van Ewout Hoogendoorn teruglezen? Klik hier!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: