Column Hans van Spronsen: Doping of discipline?

Auteur: Redactie
Columns Hans van Spronsen 9 september 1999
Column Hans van Spronsen: Doping of discipline?

Hartaanval; dood langs de kant van de weg; niet meer kunnen lopen van de zadelpijn; onverantwoord gedrag. Dat kreeg ik allemaal te horen toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik deze zomer naar mijn vakantieadres in Frankrijk zou gaan fietsen. Daar komt natuurlijk bij dat ik al jaren niet meer op de fiets was gesignaleerd.

Toch leek het mij een goed idee om op deze wijze mijn accu op te laden. Gewoon ontspannen door een week lang fysiek bezig te zijn. En zo vreselijk ver was het helemaal niet: 880 kilometer vanaf Lille; de eerste 500 kilometer vlak terrein. Bovendien had ik vroeger veel gefietst. Kortom: ik was vastbesloten.

Het was geweldig: zeven dagen over het stille Franse land, door prachtige natuur en elke dag was het eindpunt een verrassing. Vermoeid geraakt tot op het bot en daardoor heerlijk geslapen. Weer besef van afstand gekregen. Uiteindelijk ruim 100 kilometer per dag afgelegd, dus mijn reisdoel niet helemaal gehaald. Het laatste stukje met de auto afgelegd.

En dan die dag dat het hotel dat ik had uitgekozen zomaar op woensdag gesloten was; het volgende hotel was 12 kilometer verderop. Ik had al 110 kilometer heuvelachtig Frankrijk in de benen. Vervolgens erachter komen dat je in dat hotel niet kan eten. Nog maar eens 5 kilometer naar een restaurant en weer terug. Kortom: je komt jezelf elke dag goed tegen. Een prachtige ervaring die ik iedereen toewens.

Niets van alle enge dingen die men mij voorhield toen ik mijn plan vertelde. Nergens last van gehad. Het ging zo als ik verwacht had, en waardoor? Simpelweg omdat ik wist dat ik voldoende gedisciplineerd ben om dit soort avonturen verantwoord en zonder grote risico’s te volbrengen. Vanuit een heldere doelstelling (een week ontspanning) door gedisciplineerde arbeid je doel bereiken. Niet de snelheid maar de duurzaamheid is hierbij van doorslaggevende betekenis. Niet voorbij gaan aan je doelstelling, dus 'jezelf niet voorbij fietsen' om indruk te maken op anderen. Het gaat immers niet om de anderen. Wat de wereld ervan vindt is niet relevant.

Zo werkt het ook in uw onderneming. Van eminent belang is een heldere doelstelling die goed te meten is. Niet zoiets als 'een leuk rendement', maar concrete getallen. Vanuit die heldere doelstelling dient de onderneming geleid te worden. Niet zozeer de korte termijn als wel de lange termijn is hierbij belangrijk. Niet zozeer wat men van uw bedrijf vindt als wel of u op de juiste koers. Alles draait daarbij om slechts één ding: discipline. Dat geldt voor iedereen binnen de onderneming, elke dag weer.

Zeker in het licht van het opstellen van nieuwe plannen voor het jaar 2000 adviseer ik u dit motto eens daadwerkelijk in uw onderneming te gaan toepassen. Ga desnoods eerst een weekje fietsen.

HM30JAAR HM301999

Overig nieuws