Column: MICE & Smooth?

12 juni 2020 | David Bakker

Op dinsdag 2 juni, ruim een week geleden, was ik te gast in het Postillion Hotel in Amsterdam. Ik was een van de weinige gelukkige die het congres 'NXTMICE - State of the Industry' mocht bijwonen. Verdeeld over drie locaties in Amsterdam, Bunnik en Amersfoort, werd de toekomst van de congreswereld besproken en bediscussieerd. Maximaal dertig personen per locatie. Een dikke pluim richting Postillion. Ze laten zien wat wél kan.

Terug naar de inhoud. Aan het eind van het congres mochten de deelnemers, allen werkzaam in de MICE-wereld, zich verdelen in voor en tegenstanders van de volgende stelling: ‘De congreswereld moet zich focussen op de Nederlandse markt’. De voorstanders kwamen, even breed genomen, met de volgende onderbouwingen: snel omzet in zware periode, er is geen uitzicht op internationale gasten op de korte termijn, verbinding zoeken met de Nederlandse markt.

De tegenstanders van de stelling zien het minder pessimistisch in. Kort samengevat was bij hen de tendens: het congresaanbod is in Nederland te groot en de hevige concurrentie doet de prijs kelderen. Daarbovenop is de Nederlandse congresmarkt ingericht voor de internationale congressen: de IBC, het ESC Congres… Die volumes. De RAI heeft ruim 100.000 vierkante meter beschikbaar voor congressen, middenin de hoofdstad. Nederland is natuurlijk een heerlijk land voor iedere buitenlander: we spreken onze talen, zijn internationaal georiënteerd, hebben een uitstekend ingerichte infrastructuur én, niet geheel onbelangrijk, we kunnen fantastisch organiseren.

Dat valt nu allemaal weg. En dat doet pijn. Hoteliers die sterk internationaal georiënteerd zijn zullen een andere invulling aan hun vierkante meters moeten geven om omzet te genereren. Githa van Vilsteren, directeur van Landgoed De Wilmersberg in De Lutte, zegt in de aankomende editie van Hospitality Management dat je je als hotelier moet afvragen voor wie je er bent. Dat zal in deze tijd cruciaal zijn. De vraag is hoe en hoelang een koerswijziging eruit ziet. En of het wijsheid is. Ik denk dat alles weer terug naar het normale gaat. Het nieuwe normaal wordt al het tijdelijke abnormaal genoemd. Laten we het daar maar bij houden.

David Bakker is redacteur van uw vakblad Hospitality Management. Reageren? Graag! david.bakker@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Coronacrisis
CEO van Generator Hostels reageert op de quarantaineregels van het VK na verblijf in Nederland

Nederland is voor veel landen roodgekleurd, wanneer het corona betreft. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners is immers behoorlijk opgelopen in ons land, waardoor ons land een risicogebied is en enkel essentiële reizen door Britten naar ons land worden aangeraden. Britten die terugkeren ...

Economie Toerisme
Onderzoek: coronacrisis treft hotelindustrie zwaarder dan platforms zoals Airbnb

Op het hoogtepunt van de zomervakantie overtreffen de 'short-term rentals' op platforms zoals Airbnb de prestaties van de hotelmarkt. Deze platforms presteerden over het algemeen duidelijk beter dan vergelijkbare kwaliteitshotelconcurrenten, volgens een STR- en AirDNA-studie van 15 stedelijk...

Toerisme Coronacrisis
Nederlandse reizigers veranderen reisgedrag na corona: kleinere accommodaties en later boeken

Met het coronavirus in ons midden verandert ook ons reisgedrag. We kiezen voor kleinere accommodaties, stappen eerder in de auto dan het vliegtuig en kiezen massaal voor last minutes. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter. Kleinschalige accommodaties worden populairder Van de 1....

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Personalia
Hotelier Martin Lindelauf gaat met pensioen

Na ruim vierendertig jaar gaat Martin Lindelauf met pensioen. Een pensioen dat welverdiend is, maar velen vinden het toch jammer om hem te zien gaan. Collega, zakenpartner, leermeester of hoe je hem ook zou willen noemen, de man met het jaloersmakende cv gaat er definitief mee stoppen. Martin&rs...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: