Ewout Hoogendoorn: Quantified Self en 42, het antwoord op alles

1 december 2015 | Roy Spijker

Op HotelTech 2015 waren er voor mij toch veel nieuwe inzichten, die kennelijk voor anderen alweer bijna verjaard zijn. 'Quantified Self is een beweging die zich bezighoudt met het fenomeen dat de mens in toenemende mate technologie integreert in zijn leven, met het doel informatie te verzamelen over zichzelf en hiervan te leren.' Sinds ik een maand geleden een nieuwe telefoon heb gekocht, waar spontaan ook de app 'S Health' op staat, ben ik ook begonnen met het voor de aardigheid registreren van mijn bewegingen, mijn hartslag en meer van dat soort onzin. Onzin, maar wel grappig om te doen, want onwillekeurig word je toch gestimuleerd om te zien hoe je bij de volgende meting weer scoort.  Als je dan op zo’n site kijkt, schrik je toch wel van hoe serieus veel mensen daarmee bezig zijn. Er zijn werkelijke ‘QS Groups’ die regelmatig ‘Meetups’ hebben waar veel mensen naartoe komen, omdat er door wetenschappelijke ‘QS’ers’ diepgaande analyses worden gegeven. 

'Data is the new oil'. Ook zo’n leuk inzicht dat ik van HotelTech meenam. Tja, als de olie opraakt dan moet je toch ergens je geld mee verdienen. En waar is meer van in overvloed beschikbaar dan data? De grap is bovendien dat data een ‘bron’ is die alleen maar groeit, in plaats van opdroogt. U zult het begrijpen, Big Data is de basis van alles. IBM blijkt 'Cognitive Cooking' met Chef Watson te hebben bedacht. De computer leest en interpreteert zo’n 200 miljoen pagina’s aan recepten, analyses en commentaren en presenteert geheel geautomatiseerd 'het beste' daaruit. Het beste? Jawel, deze computer kan leren en creatief denken. 

Vanuit het beperkte hotelwereldje is er dus heel veel aan de hand in de grote, boze buitenwereld waar we nog in geen velden of wegen van hebben gehoord. Gelukkig bleek er ook de 'Hitchhikers Guide to the Galaxy' te zijn, die het antwoord weet te geven op alles. Dat boek is verschenen in 1979, en had toen al het antwoord op alles bedacht. Het antwoord is dus '42'. De truc is dat je alleen de vraag nog even moet verzinnen. Ik kom daar bijna 36 jaar later pas achter, maar gelukkig is dat in de hotellerie weer ruimschoots op tijd en kunnen we daarmee geheel gerustgesteld het nieuwe jaar in!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: The Godfather

"Misschien wel de bekendste hotelier van Nederland”, zo noemde de hoofdredacteur van dit blad hem in een recent interview. Laat dat ‘misschien’ maar weg, want wie Nederlandse hotellerie zegt, zegt Roberto Payer. Karakterhotelier pur sang. Altijd gesoigneerd, altijd scherp en h...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Louvre Hotels Group lanceert wereldwijd nieuwe kamer voor Golden Tulip in Nederlandse stijl

De Franse hotelorganisatie Louvre Hotels Group zet de schijnwerpers op Nederland bij de vernieuwing van Golden Tulip hotels. In 2016 lanceerde de hotelketen een geheel nieuwe merkstrategie en -uitstraling voor het hotelmerk en recent is besloten om de Nederlandse roots wereldwijd te benadrukken in d...

Events Hoteltech
LiveBlog tijdens HotelTech 2019 - Het volledige programma

Maandag is het zover: HotelTech 2019. Nieuw dit jaar is de liveblog die de redactie van Hospitality Management tijdens het congres bij zal houden. Mocht u er niet bij kunnen zijn, hou dan de website scherp in de gaten om op de hoogte te blijven. Hieronder worden de hoofdrolspelers van HotelTech 2019...

Amsterdam Opening
Groot feest voor toekomstige werknemers nhow Amsterdam RAI

In het eerste kwartaal van 2020 opent nhow Amsterdam RAI haar deuren. Dit spraakmakende hotel gelegen naast RAI Amsterdam beschikt over 650 kamers en is daarmee het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux. Dit vraagt om hospitality toptalenten die een essentiële bijdrage leveren aan het verb...

Advertorial
Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche?

Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche? Daar heeft HÜPPE een aantal praktische oplossingen voor. Zodat de warmte beter in de doucheruimte blijft hangen en er minder water op de vloer komt. Tevens zijn de oplossingen ook toepasbaar op andere merken. Vast of beweegbaar segment voor in...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: