Hotel Ryder in de startblokken

Auteur: David Bakker
Hotel Ryder in de startblokken Eigenaresse Marloes van de Wiel

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Marloes van de Wiel (35). Zij opent aan het einde van dit jaar Hotel Ryder, gelegen tussen Den Bosch en Vught. Een monoloog.

“De verbouwwerkzaamheden zijn nu in volle gang. Hotel Ryder wordt ontwikkeld in een monumentaal pand aan de rand van Den Bosch, op het voormalig kazerneterrein Fort Isabella dat volledig wordt herontwikkeld. Hotel Ryder wordt een boutiquehotel met dertig kamers, een vergaderruimte een grote lobby en een bar. Lunch en diner organiseren we niet. Het hele kazerneterrein wordt opnieuw ontwikkeld en er is veel ruimte voor de horeca. Er komt onder andere een foodhall en een biercafé. Het project wordt ontwikkeld door Tjeerd Saatrube van de Isabella Groep.”

“Ongeveer anderhalf jaar geleden kwamen we voor het eerst in contact. De plannen om hier een hotel te ontwikkelen bestonden al langer en de Isabella Groep zocht een exploitant. Ik heb de afgelopen jaren ervaring opgedaan als general manager bij The Duke Hotel, maar er waren grotere partijen in de running om de exploitatie op zich te nemen. Ik denk dat mijn enthousiasme in combinatie met het businessplan dat ik heb gepresenteerd, de doorslag hebben gegeven. Het businessplan en mijn pitch waren goed. De volgende stap was de financiering rond krijgen.”

Financiering

“Dat was best een spannende periode. Nederland was nog in lockdown toen ik te horen kreeg dat ik de exploitatie zou mogen doen. De banken stonden niet te springen om een hotelexploitatie te financieren. En ondanks het feit de Isabella Groep de exploitatie aan mij toevertrouwde vanwege het gedegen en professionele businessplan, was het niet mogelijk om volledige financiering bij de banken te krijgen. Dan ga je op zoek naar alternatieven. We hebben een lijst opgesteld met daarop ondernemers uit de regio en zijn contact met ze gaan zoeken. Het heeft mij ontzettend veel energie gegeven om te zien hoe andere ondernemers geloofden in mijn plannen en mijn ondernemerschap. Uiteindelijke is er een ondernemer uit de regio bereid geweest om een groot deel te financieren.”

Opening

“Initieel was het de bedoeling dat we in het voorjaar van 2023 de deuren zouden openen. Het hele proces heeft vertraging opgelopen vanwege het vergunningstraject. Nu gaan we ervan uit dat we de eerste gasten in december van dit jaar mogen ontvangen. Eind januari van dit jaar waren de vergunningen rond en zijn we bekend gaan maken dat Hotel Ryder eind dit jaar de deuren opent. Het betekent ook dat we nu op zoek zijn om het team compleet te krijgen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er ongeveer 6 tot 7 FTE werkzaam is in het hotel. Ik ben als general manager veel op de vloer te vinden, housekeeping besteden we uit en ik ben nu voornamelijk op zoek naar een assistent general manager. Het valt mij op dat we veel sollicitaties binnenkrijgen. Ik denk dat het een voordeel is dat we ‘pas’ over ruim een halfjaar open gaan.”

Concept

“Het volledige Kazerneterrein wordt opnieuw ontwikkeld en er is ruimte voor wonen, werken en recreëren. Er komt naast verschillende horeca ook het Vitaalplein, waar ondernemers werken die zich richten op mentale en fysieke vitaliteit. Ook wij zetten in op de zakelijke markt met een relatieve klein vergaderzaal die we de Social Chamber hebben genoemd. Een plek waar flexwerkers kunnen werken, maar ook kan worden afgehuurd voor private dining. We willen een ‘open’ hotel zijn. We hebben ervoor gekozen om de lobby ruimtelijk en open te houden en zoveel mogelijk barrières weg te halen en om een huiselijke sfeer te kunnen creëren.”

Doelgroep

“Hoewel het hotel officieel in Vught staat, is de binnenstad van Den Bosch op 20 minuten loopafstand en zitten we in het groene hart tussen de steden Vught en Den Bosch. Gasten kunnen hier genieten van het groen en de drukte opzoeken als ze daar behoefte aan hebben. We hebben vijf verschillende kamers ontwikkeld variërend van de kleinste kamer Easy Ryder van 23 vierkante meter tot de Suitespot van 37 vierkante meter. De naam van het hotel komt uit de tijd dat de kazerne nog echt een kazerne was. In de Tweede Wereldoorlog was hier het Regiment Wielryders gelegerd die daadwerkelijk hebben gevochten in de oorlog. We vonden het een mooie ode aan de geschiedenis van het terrein.”

Ambities

“Voor nu ligt de volledige focus op de opening van Hotel Ryder. Het is voor mij een droom die uitkomt. Als klein meisje las ik het boek ‘Eloise in het Plaza Hotel’, nu wordt dat werkelijkheid voor mij. In de nabije toekomst zou ik het mooi vinden om het hotel uit te breiden met bijvoorbeeld een pop-up glamping. Ik ben niet lang geleden ook moeder geworden, dus het is een hectische en bijzonder mooie tijd. Eerst werken we toe naar de opening in december van dit jaar. En daar heb ik bijzonder veel in zin.”

Facts&Figures

  • Naam: Marloes van de Wiel
  • Leeftijd: 35
  • Hotel: Hotel Ryder
  • Plaats: Vught
  • Aantal kamers: 30
  • Functie: Eigenaar

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws