Hoteliers planten samen eerste eigen bos op Landgoed Zuylestein

Auteur: Redactie
Duurzaamheid 20 februari 2023
Hoteliers planten samen eerste eigen bos op Landgoed Zuylestein

Hotels for Trees werkt deze winter samen met haar hotelpartners en bebossingspartner Trees for All aan het herstel van de bossen van Landgoed Zuylestein in Leersum. Dat is hard nodig, want een groot deel van dit monumentale bos is in juni 2021 beschadigd door heftig noodweer. Afgelopen vrijdag stak de stichting samen met verschillende hoteliers de handen uit de mouwen en werden de eerste 500 van in totaal 11.500 bomen geplant.

Eerste eigen boomplantdag

De boomplantdag in Leersum was voor Hotels for Trees het eerste geheel eigen boomplantevenement sinds de start van het initiatief in de zomer van 2021. Voor Floris Licht, Chief Tree Planting Officer was dit een bijzonder moment: “We hebben al aan verschillende boomplantdagen van bebossingspartner Trees for All mee mogen doen, maar het was voor ons heel speciaal deze keer voor het eerst onze geheel eigen dag te organiseren en een geheel eigen Hotels for Trees bos te kunnen planten. Het was geweldig om samen met onze partners Blycolin, Mews, Lacoly en zo veel enthousiaste hotelcollega’s aan de slag te kunnen gaan. De resultaten die je via onze website kunt volgen zijn fantastisch maar op een boomplantdag wordt pas echt goed zichtbaar wat voor impact we samen maken.”

Bomen ipv kamerschoonmaak

Het herstel van de bossen van Landgoed Zuylestein wordt mogelijk gemaakt door hotelgasten van de meer dan 140 hotelpartners in 20 landen die zich bij Hotels for Trees hebben aangesloten. Zij kozen er tijdens hun hotelverblijf voor om de tussentijdse schoonmaak van de kamer over te slaan in ruil voor het planten van een boom. Deze groene keuze bespaart de hotels niet alleen energie, water en schoonmaakmiddelen maar levert ook een financiële besparing op, die de deelnemende hotels deels omzetten in de donatie van een boom. Hierdoor zijn sinds de start van dit initiatief al meer dan 100.000 bomen gedoneerd en kon de stichting aan 16 (internationale) bebossingsprojecten bijdragen.

Bebossing nodig door noodweer

Het bebossingsproject in Leersum is nodig, omdat het landgoed op 18 juni 2021 getroffen werd door een zogenaamde valwind. Tijdens noodweer in grote delen van Nederland stortte een enorme hoeveelheid koude lucht uit een intensieve buienwolk in Leersum omlaag. Zware windstoten en extreme neerslag veranderden grote delen van het bos op Landgoed Zuylestein in een ravage. Een groot deel van de bomen is hierbij omgewaaid, ontworteld of afgebroken. De bomen die nog overeind stonden, zijn gescheurd of zwaar beschadigd. De situatie was zo onveilig, dat de provincie Utrecht per direct een kapvergunning voor een aantal percelen heeft verleend. Dankzij de donaties van Hotels for Trees kan dit bos nu hersteld worden.

Over Hotels for Trees

Hotels for Trees is met hulp van Founding Partner Blycolin in juli 2021 gestart en sindsdien met hulp van o.a. strategische partners Proposales en Mews verder gegroeid. Het is een stichting met ANBI status, hetgeen betekent dat donaties aan de stichting belastingaftrekbaar zijn. De stichting wordt aangestuurd door een bestuur, overzien door een Raad van Toezicht en heeft geen winstoogmerk. Alle donaties worden uitgegeven aan bebossingsprojecten van samenwerkingspartner Trees for All of aangewend voor het runnen en verder laten groeien van de stichting. De lange termijn ambitie van de stichting is om vanaf 2015 minstens 1 miljoen bomen per jaar te planten.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws