Is in Amerika alles groter en beter?

10 november 2014 |
Is in Amerika alles groter en beter?<

In Amerika is alles veel groter. Na een vakantie in New England, een ‘Indian Summer’ door zes staten, heb ik geleerd dat die stelling vaak klopt, maar toch
ook vaak niet. De afstanden zijn mega: je kunt uren op een snelweg rijden en met cruise control aan tussendoor een boek lezen. Dat is in het geval van New England niet slim, omdat je dan juist al je tijd wilt gebruiken om naar buiten te kijken naar de schitterende kleuren en natuur. Langs die route zijn ook verbazend veel kleine hotels, Inns, met bijzondere charme en door families gerunde hotels van 20 of 30 kamers. Ik wist niet dat zoiets een levensvatbaar concept zou kunnen zijn in de VS. Zowaar vaak een uitstekende keuken ook! Ook weer zoiets vreemds. Wanneer je in een meer stedelijke omgeving terechtkomt, krijg je namelijk weer het intens smerige voer dat bij Amerikanen hoort. Veel, vet en smakeloos. Als je niet uitdrukkelijk aangeeft dat je bij je ontbijt geen gebakken aardappels, uien en tomaten wilt, dan krijg je er een bord vol van.

Tot mijn verbazing kwamen we op het eilandje Martha’s Vineyard de ‘gingerbread houses’ tegen. Nu hebben we op de Waddeneilanden ook heel kleine huisjes, maar dat lijken Amerikaanse kastelen vergeleken bij deze, bijna werkelijk uit gemberkoek opgetrokken, huisjes met dat verschil dat er daadwerkelijk mensen in wonen. Een heel dorp van die krengen, op zo’n poppenhuisschaal dat je er acuut claustrofobische visioenen van krijgt. Op geen enkele manier had ik me dergelijke kleine huizen voorgesteld in de VS. Dat leidt dan toch ook weer tot reflectie. Als ‘gewone’ Amerikanen naar Nederland en vooral Amsterdam komen, dan verbazen zij zich op hun beurt over het feit dat hier alles zo bijzonder kleinschalig is en vragen zich net zo hard af hoe wij in dat soort huisjes en grachtenpandjes kunnen wonen.

Ook moet ik nog mijn verbazing kwijt over de hotels en de badkamers. Nieuw gebouwde, bijzonder luxe bedoelde hotelkamers, waar kennelijk volstrekt niet is nagedacht over geluidisolatie. De kieren bij de kamerdeur zijn zo groot dat je ’s nachts eigenlijk zo’n ogenbedekker uit het vliegtuig voor wilt doen om een beetje te kunnen slapen. En waar wij allang zijn overgestapt op een luxe uitgevoerde douche, is het daar nog gewoon om in een veel te klein bad te staan douchen, met als klap op de vuurpijl het hier ook al vrijwel verbannen douchegordijn! Maar goed, de bezettingsgraden en kamerprijzen zijn daar toch al wel jaren hoger dan hier, dus wie doet het beter?

Ewout Hoogendoorn

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: