Robotisering in de hotellerie [Video's]

4 september 2019 | Marthijn van Oostveen

Er komen steeds meer robots in de horeca en hotellerie. Door technologische ontwikkelingen en kunstmatige intelligentie zijn robots steeds meer in staat om taken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het openhouden van de deur voor gasten, stoelen aanschuiven, het serveren van eten, koken of een cocktail bereiden zonder te knoeien. Het is ook geen gek idee dat je misschien over een tijdje wel in je eigen horecagelegenheid of hotel een robot hebt die je ondersteunt met diverse taken.

In dit artikel lees je alles over deze robots, die klanten helpen en je ondersteunen in de keuken en de bediening. 

Geautomatiseerd dineren met Penny de robot

Het klinkt misschien als sciencefiction, maar wil je dat jouw hotelrestaurant (deels) wordt gerund door robots, dan is dit in theorie mogelijk met de robots van Bear Robotics. Zij ontwerpen robots die naast de menselijke obers werken als een soort van assistent.

Het Koreaanse restaurant Kang Nam Tofu in Californië was het eerste restaurant die de robot van Bear Robotics heeft uitgeprobeerd.

Bear Robotics ontwierp Penny de robot. Deze compacte robot navigeert door een restaurant door gebruik te maken van sensoren om obstakels te vermijden. Het is wel van belang dat de restauranteigenaar van te voren programmeert op welke locatie elke tafel, elke stoel en alle andere obstakels staan. Als je dit hebt gedaan, dan kun je jouw robot naar een tafel sturen. Je obers kunnen zich dan richten op hun gasten, terwijl Penny de robot heen en weer rent om het eten serveren.

Een hulpje in de bar of keuken? Het kan met deze robots

Je herkent het vast zelf wel. Je hebt je handen vol in het restaurant van je horecagelegenheid of hotel en eigenlijk kom je handen te kort. Deze robots kunnen je een handje helpen in de keuken. Bijvoorbeeld wanneer je hamburgers aanbiedt in je restaurant.

Het Creator restaurant in San Fransisco ontwierp een robot die de hamburgers voor zijn gasten maakt.

Het bereidingsproces van de hamburger is volledig automatisch. Het Creator restaurant is in juni 2018 gelanceerd en misschien is deze robot wel het eerste voorproefje waar we in de toekomst naartoe gaan. Doordat de hamburgers nu gemakkelijk worden gemaakt door de hamburger-robot, kan Creator meer geld uitgeven aan de kosten van ingrediënten. Dit biedt alleen maar voordelen, want hun gasten kunnen nu genieten van een kwalitatief hoogstaande hamburger tegen een betaalbare prijs.

Een ander voorbeeld is een robot achter de bar. In Las Vegas werd de Tipsy Robot bar geopend. De gasten van deze cocktailbar kunnen via een tablet op tafel hun eigen cocktail samen stellen. Wanneer je een cocktail hebt uitgekozen, gaan de robots voor je aan de slag. Het is een hele belevenis, want de gerobotiseerde barkeepers bootsen namelijk menselijke acties na, zoals mixen, snijden en schenken.

Robots in de hotellerie

In Azië en Amerika werken al robots in de roomservice of werken ze achter de balie. Vooralsnog zijn er nog weinig tot geen robots in Nederlandse hotels gesignaleerd. Maar de kans is dat dit op termijn wel zal gaan veranderen. Er zijn steeds meer Nederlandse hotels die interesse tonen in een robot. Een goed voorbeeld hiervan was het Hamsphire hotel. Zij hebben een project gedraaid met robot Hugo. De robot is slechts 57 centimeter hoog en is ontwikkeld door het Belgische Zora Bots. Het bedrijf ontwikkelde eerder zorgrobot Zora.

De robots zijn niet bedoeld om mensen te vervangen. Je kunt het meer zien als een extra beleving voor de gasten in de horeca- en hospitalitybranche. Robot Hugo geeft informatie over bezienswaardigheden in de buurt en hoe gasten daar kunnen komen. Hij kan sleutelkaarten overhandigen en kan een taxi bestellen.

Hotel Yotel heeft recent een nieuwe collega mogen verwelkomen. Het gaat om robot YO2D2. Deze robot levert bijvoorbeeld extra handdoeken wanneer je deze nodig hebt. Het is een opmaat geprogrammeerde Relay-robot die door het Californische technologiebedrijf Savioke is aangepast naar de wensen van het hotel. YO2D2 kan naast het veilig navigeren naar de plek van bestemming ook autonoom op het liftknopje drukken en gasten verwelkomen.

Gasten kunnen door de Yotel-app of hun mobiel de robot YO2D2 oproepen. Vervolgens krijg je een melding wanneer hij is aangekomen. De gast kan door middel van de touchscreen het item wat hij heeft aangevraagd uit het opbergvlak halen. Savioke ontwikkelde ook voor hotel Crowne Plaza hotel een robot die items kan afleveren bij hun gasten. 

De robots van het Sheraton Los Angeles San Gabriel hotel staan gestationeerd in de lobby van het hotel. Hotelgasten die opzoek zijn naar het steak-restaurant van het hotel kunnen gebruik maken van een robot. Op het scherm van de robot kunnen ze aangeven naar welke locatie ze willen, vervolgens worden ze naar de juiste plaats genavigeerd. Bij aankomst van het steakrestaurant zorgt de robot door middel van een WiFi connectie dat de deuren automatisch geopend. Het hotel heeft ook nog andere robots, zoals een robot voor de roomservice en een robot die de koffers naar de hotelkamer brengt.

Onderzoek heeft aangetoond dat 90 procent van het bereiden en uitserveren van consumpties voorspelbaar is.  Je kunt concluderen dat zulke activiteiten dus gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden. Het is daarom geen verkeerd idee om te kijken naar de mogelijkheden om robots in jouw hotel of horecagelegenheid te plaatsen.

Door slim in te spelen op de technologische ontwikkelingen kunnen horecaondernemers hun gasten een betere service bieden en tegelijkertijd hun omzet verhogen. Daarnaast kan de beleving en loyaliteit van terugkerende bezoekers worden vergroot. Overweeg jij nu ook om een robot aan te schaffen?

Dit artikel is geschreven door Marthijn van Oostveen, content marketeer bij Offerte.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Independent Hotel Show afgelast en verplaatst naar 2021

De Independent Hotel Show is vanwege de aanhoudende coronapandemie afgelast, zo laat de organisatie weten. Ruim drie weken geleden werd het hotelevent in de Amsterdamse RAI al verplaatst van halverwege maart naar eind juni. Nu heeft de organisatie ook besloten om de uitegestelde Independent Hotel Sh...

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: