Robotisering in de hotellerie [Video's]

4 september 2019 | Marthijn van Oostveen

Er komen steeds meer robots in de horeca en hotellerie. Door technologische ontwikkelingen en kunstmatige intelligentie zijn robots steeds meer in staat om taken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het openhouden van de deur voor gasten, stoelen aanschuiven, het serveren van eten, koken of een cocktail bereiden zonder te knoeien. Het is ook geen gek idee dat je misschien over een tijdje wel in je eigen horecagelegenheid of hotel een robot hebt die je ondersteunt met diverse taken.

In dit artikel lees je alles over deze robots, die klanten helpen en je ondersteunen in de keuken en de bediening. 

Geautomatiseerd dineren met Penny de robot

Het klinkt misschien als sciencefiction, maar wil je dat jouw hotelrestaurant (deels) wordt gerund door robots, dan is dit in theorie mogelijk met de robots van Bear Robotics. Zij ontwerpen robots die naast de menselijke obers werken als een soort van assistent.

Het Koreaanse restaurant Kang Nam Tofu in Californië was het eerste restaurant die de robot van Bear Robotics heeft uitgeprobeerd.

Bear Robotics ontwierp Penny de robot. Deze compacte robot navigeert door een restaurant door gebruik te maken van sensoren om obstakels te vermijden. Het is wel van belang dat de restauranteigenaar van te voren programmeert op welke locatie elke tafel, elke stoel en alle andere obstakels staan. Als je dit hebt gedaan, dan kun je jouw robot naar een tafel sturen. Je obers kunnen zich dan richten op hun gasten, terwijl Penny de robot heen en weer rent om het eten serveren.

Een hulpje in de bar of keuken? Het kan met deze robots

Je herkent het vast zelf wel. Je hebt je handen vol in het restaurant van je horecagelegenheid of hotel en eigenlijk kom je handen te kort. Deze robots kunnen je een handje helpen in de keuken. Bijvoorbeeld wanneer je hamburgers aanbiedt in je restaurant.

Het Creator restaurant in San Fransisco ontwierp een robot die de hamburgers voor zijn gasten maakt.

Het bereidingsproces van de hamburger is volledig automatisch. Het Creator restaurant is in juni 2018 gelanceerd en misschien is deze robot wel het eerste voorproefje waar we in de toekomst naartoe gaan. Doordat de hamburgers nu gemakkelijk worden gemaakt door de hamburger-robot, kan Creator meer geld uitgeven aan de kosten van ingrediënten. Dit biedt alleen maar voordelen, want hun gasten kunnen nu genieten van een kwalitatief hoogstaande hamburger tegen een betaalbare prijs.

Een ander voorbeeld is een robot achter de bar. In Las Vegas werd de Tipsy Robot bar geopend. De gasten van deze cocktailbar kunnen via een tablet op tafel hun eigen cocktail samen stellen. Wanneer je een cocktail hebt uitgekozen, gaan de robots voor je aan de slag. Het is een hele belevenis, want de gerobotiseerde barkeepers bootsen namelijk menselijke acties na, zoals mixen, snijden en schenken.

Robots in de hotellerie

In Azië en Amerika werken al robots in de roomservice of werken ze achter de balie. Vooralsnog zijn er nog weinig tot geen robots in Nederlandse hotels gesignaleerd. Maar de kans is dat dit op termijn wel zal gaan veranderen. Er zijn steeds meer Nederlandse hotels die interesse tonen in een robot. Een goed voorbeeld hiervan was het Hamsphire hotel. Zij hebben een project gedraaid met robot Hugo. De robot is slechts 57 centimeter hoog en is ontwikkeld door het Belgische Zora Bots. Het bedrijf ontwikkelde eerder zorgrobot Zora.

De robots zijn niet bedoeld om mensen te vervangen. Je kunt het meer zien als een extra beleving voor de gasten in de horeca- en hospitalitybranche. Robot Hugo geeft informatie over bezienswaardigheden in de buurt en hoe gasten daar kunnen komen. Hij kan sleutelkaarten overhandigen en kan een taxi bestellen.

Hotel Yotel heeft recent een nieuwe collega mogen verwelkomen. Het gaat om robot YO2D2. Deze robot levert bijvoorbeeld extra handdoeken wanneer je deze nodig hebt. Het is een opmaat geprogrammeerde Relay-robot die door het Californische technologiebedrijf Savioke is aangepast naar de wensen van het hotel. YO2D2 kan naast het veilig navigeren naar de plek van bestemming ook autonoom op het liftknopje drukken en gasten verwelkomen.

Gasten kunnen door de Yotel-app of hun mobiel de robot YO2D2 oproepen. Vervolgens krijg je een melding wanneer hij is aangekomen. De gast kan door middel van de touchscreen het item wat hij heeft aangevraagd uit het opbergvlak halen. Savioke ontwikkelde ook voor hotel Crowne Plaza hotel een robot die items kan afleveren bij hun gasten. 

De robots van het Sheraton Los Angeles San Gabriel hotel staan gestationeerd in de lobby van het hotel. Hotelgasten die opzoek zijn naar het steak-restaurant van het hotel kunnen gebruik maken van een robot. Op het scherm van de robot kunnen ze aangeven naar welke locatie ze willen, vervolgens worden ze naar de juiste plaats genavigeerd. Bij aankomst van het steakrestaurant zorgt de robot door middel van een WiFi connectie dat de deuren automatisch geopend. Het hotel heeft ook nog andere robots, zoals een robot voor de roomservice en een robot die de koffers naar de hotelkamer brengt.

Onderzoek heeft aangetoond dat 90 procent van het bereiden en uitserveren van consumpties voorspelbaar is.  Je kunt concluderen dat zulke activiteiten dus gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden. Het is daarom geen verkeerd idee om te kijken naar de mogelijkheden om robots in jouw hotel of horecagelegenheid te plaatsen.

Door slim in te spelen op de technologische ontwikkelingen kunnen horecaondernemers hun gasten een betere service bieden en tegelijkertijd hun omzet verhogen. Daarnaast kan de beleving en loyaliteit van terugkerende bezoekers worden vergroot. Overweeg jij nu ook om een robot aan te schaffen?

Dit artikel is geschreven door Marthijn van Oostveen, content marketeer bij Offerte.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: The Godfather

"Misschien wel de bekendste hotelier van Nederland”, zo noemde de hoofdredacteur van dit blad hem in een recent interview. Laat dat ‘misschien’ maar weg, want wie Nederlandse hotellerie zegt, zegt Roberto Payer. Karakterhotelier pur sang. Altijd gesoigneerd, altijd scherp en h...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Louvre Hotels Group lanceert wereldwijd nieuwe kamer voor Golden Tulip in Nederlandse stijl

De Franse hotelorganisatie Louvre Hotels Group zet de schijnwerpers op Nederland bij de vernieuwing van Golden Tulip hotels. In 2016 lanceerde de hotelketen een geheel nieuwe merkstrategie en -uitstraling voor het hotelmerk en recent is besloten om de Nederlandse roots wereldwijd te benadrukken in d...

Events Hoteltech
LiveBlog tijdens HotelTech 2019 - Het volledige programma

Maandag is het zover: HotelTech 2019. Nieuw dit jaar is de liveblog die de redactie van Hospitality Management tijdens het congres bij zal houden. Mocht u er niet bij kunnen zijn, hou dan de website scherp in de gaten om op de hoogte te blijven. Hieronder worden de hoofdrolspelers van HotelTech 2019...

Amsterdam Opening
Groot feest voor toekomstige werknemers nhow Amsterdam RAI

In het eerste kwartaal van 2020 opent nhow Amsterdam RAI haar deuren. Dit spraakmakende hotel gelegen naast RAI Amsterdam beschikt over 650 kamers en is daarmee het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux. Dit vraagt om hospitality toptalenten die een essentiële bijdrage leveren aan het verb...

Advertorial
Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche?

Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche? Daar heeft HÜPPE een aantal praktische oplossingen voor. Zodat de warmte beter in de doucheruimte blijft hangen en er minder water op de vloer komt. Tevens zijn de oplossingen ook toepasbaar op andere merken. Vast of beweegbaar segment voor in...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: