Column Ewout Hoogendoorn: Alternatieve feiten

3 maart 2017 | Ewout Hoogendoorn

Heerlijk, die Donald Duck van de VS. Wat een creatief talent! Met alternatieve feiten is het natuurlijk veel leuker om de wereld te besturen. Hoe bedoel je ‘de economie krimpt met twee procent’? Ik zeg dat het vijf procent groei is. Punt uit! Het ontwapenende van Trump is, dat hij gewoon eerlijk zegt dat hij liegt. Wilders is uiteraard de eerste die hem na-aapt met (uiteraard) een valse tweet over Pechtold, die daar als de ouderwets vermoorde onschuld weer garen bij spint. 

Zou dat nou de nieuwe manier zijn om de economie te laten groeien? Dat betekent dat we als Horwath HTL ook een ‘alternatieve HOSTA’ zouden kunnen uitgeven. Eentje waarin de hotellerie alleen maar groeit en mooier wordt. Waarin de hotelstop in Amsterdam complete onzin is! Mmm, wacht even; dat is-ie in de gewone wereld ook al. In een alternatieve HOSTA heeft een gemiddeld hotel in Nederland een bezettingsgraad van 85 procent en een gemiddelde kamerprijs van zeker 200 euro. Toch verdienen de medewerkers van de hotels bakken met geld. In Amsterdam zouden ze in de werkelijke wereld dat soort getallen maar matig vinden. Nee, laten we toch maar met de beentjes op de grond blijven en gewoon opschrijven wat volgens ons de werkelijkheid is. Dat betekent helaas dat klanten dikwijls niet blij zijn. Als het goed gaat met de economie, zoals nu, krijgen we heel vaak te horen: jullie zijn veel te pessimistisch. Als het slecht gaat met de economie, zoals over twee jaar, als de ‘Trumpbel’ wordt doorgeprikt door de realiteit, krijgen we te horen: jullie zijn veel te optimistisch. Zo werd er in het begin van recente crisis gesproken over de ‘goudlokje-economie’ van de jaren daarvoor. 

Toch blijven ook deze waarheden naast elkaar bestaan. Onze visie is doorgaans gericht op een termijn van tien jaar en afgaande op die termijn krijgen we aan het eind wel gelijk. Maar als je nu je hotel koopt of verkoopt - en je tegenpartij kijkt alleen maar een jaar vooruit - dan kun je zeker een betere prijs krijgen. De paradox van de Kretenzer Epimenides zegt: ‘Alle Kretenzers liegen altijd, ik ben een Kretenzer!’ Dat lijkt het motto te zijn van de Amerikaanse president, dus we gaan spannende tijden tegemoet!

Deze column staat in de nieuwe editie van Hospitality Management. Klik hier om deze te downloaden!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Columns
Column: Het post-corona tijdperk

Hoe ziet de wereld eruit in een post-corona tijdperk? Dat is een vraag die mij de laatste tijd erg bezighoudt. Vliegen we nog net zoveel als twee maanden geleden? Blijven er maatregelen bij evenementen boven de 100 personen? Hoe gaan mensen om met fysiek contact? Draagt een hostess achter de recepti...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: