Column Ewout Hoogendoorn: Alternatieve feiten

3 maart 2017 | Ewout Hoogendoorn

Heerlijk, die Donald Duck van de VS. Wat een creatief talent! Met alternatieve feiten is het natuurlijk veel leuker om de wereld te besturen. Hoe bedoel je ‘de economie krimpt met twee procent’? Ik zeg dat het vijf procent groei is. Punt uit! Het ontwapenende van Trump is, dat hij gewoon eerlijk zegt dat hij liegt. Wilders is uiteraard de eerste die hem na-aapt met (uiteraard) een valse tweet over Pechtold, die daar als de ouderwets vermoorde onschuld weer garen bij spint. 

Zou dat nou de nieuwe manier zijn om de economie te laten groeien? Dat betekent dat we als Horwath HTL ook een ‘alternatieve HOSTA’ zouden kunnen uitgeven. Eentje waarin de hotellerie alleen maar groeit en mooier wordt. Waarin de hotelstop in Amsterdam complete onzin is! Mmm, wacht even; dat is-ie in de gewone wereld ook al. In een alternatieve HOSTA heeft een gemiddeld hotel in Nederland een bezettingsgraad van 85 procent en een gemiddelde kamerprijs van zeker 200 euro. Toch verdienen de medewerkers van de hotels bakken met geld. In Amsterdam zouden ze in de werkelijke wereld dat soort getallen maar matig vinden. Nee, laten we toch maar met de beentjes op de grond blijven en gewoon opschrijven wat volgens ons de werkelijkheid is. Dat betekent helaas dat klanten dikwijls niet blij zijn. Als het goed gaat met de economie, zoals nu, krijgen we heel vaak te horen: jullie zijn veel te pessimistisch. Als het slecht gaat met de economie, zoals over twee jaar, als de ‘Trumpbel’ wordt doorgeprikt door de realiteit, krijgen we te horen: jullie zijn veel te optimistisch. Zo werd er in het begin van recente crisis gesproken over de ‘goudlokje-economie’ van de jaren daarvoor. 

Toch blijven ook deze waarheden naast elkaar bestaan. Onze visie is doorgaans gericht op een termijn van tien jaar en afgaande op die termijn krijgen we aan het eind wel gelijk. Maar als je nu je hotel koopt of verkoopt - en je tegenpartij kijkt alleen maar een jaar vooruit - dan kun je zeker een betere prijs krijgen. De paradox van de Kretenzer Epimenides zegt: ‘Alle Kretenzers liegen altijd, ik ben een Kretenzer!’ Dat lijkt het motto te zijn van de Amerikaanse president, dus we gaan spannende tijden tegemoet!

Deze column staat in de nieuwe editie van Hospitality Management. Klik hier om deze te downloaden!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: