Column Ewout Hoogendoorn: Ik eis een minister van Toerisme!

Auteur: ewout hoogendoorn
Columns Ewout Hoogendoorn 17 oktober 2023
Column Ewout Hoogendoorn: Ik eis een minister van Toerisme!

Ieder jaar wordt er wel door een of andere instantie geroepen dat er een minister van Toerisme moet komen. In 2019 riep Jos Vranken van het NBTC op NPO1: “Er is totaal geen regie over het toerisme in Nederland. Er wordt teveel in postzegeltjes gedacht. Het wordt tijd voor een minister van Toerisme, met een uitgebreid mandaat, die het birdseye-overzicht heeft.” In 2020 vraagt Koninklijke Horeca Nederland om een minister van Horeca & Toerisme, die met een actieplan ervoor moet zorgen dat toerisme over verschillende regio’s wordt verspreid, want het aantal toeristen groeit van 42 miljoen in 2017 naar 60 miljoen in 2030. In 2021 stelt HISWA-RECRON dat het tijd is voor een minister van Toerisme en Gastvrijheidseconomie omdat ‘watersport, recreatie en gastvrijheid’ hoger op de politieke agenda moeten komen.

Op Prinsjesdag 2022 wordt er zelfs een Ondernemerskabinet opgericht met Annemarie van Gaal als premier en Saskia Griep als minister van Toerisme: “We moeten kijken naar het belasten van vliegreizen.” Allemaal initiatieven die direct de dag na publicatie dood neervallen. Ik heb er in dit jaar nog geen gezien, dus met de verkiezingen in aankomst doe ik het maar: ik eis een minister van Toerisme!! En weet 100 procent zeker dat die er niet komt.

Ik ben een hardgrondig tegenstander van een minister of staatssecretaris van toerisme. In eerdere columns (‘Statussecretaris’, februari 2003, ‘Staatssecretaris of Schemerlamp?’, november 2006) heb ik me daar al druk om gemaakt. De sector gaat helemaal naar de donder als er zo’n functie komt. Schrikbeelden komen vooral van het Ministerie van Landbouw dat met visquota, boterbergen en melkplassen hele generaties ondernemers gek heeft gemaakt. Wees blij dat de belangrijke onderwerpen van toerisme over minstens zeven ministeries zijn verdeeld. Brancheorganisaties kunnen daardoor heerlijk verdeel en heerspolitiek toepassen.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we al wel een echte en waarlijk briljante staatssecretaris van Toerisme hebben gehad: Mona Keijzer! Niemand weet dat, maar zij had Toerisme in haar portefeuille van 2017 tot 2021 toen ze met kop en kont door Rutte uit het kabinet werd gelazerd. Zogenaamd omdat ze tegen het coronabeleid was, maar ze had in 2020 ook al zeven moties aan haar jurk gekregen omdat ze volgens de kamer te weinig regie over toerisme nam. Daar zijn we dus langs de rand van de afgrond gegaan. Maar…. Mona is back, ze duwde gelijk Caroline over het randje en wil premier worden! Dat is gelukkig net zo’n onmogelijkheid als een minister van Toerisme, met de BBB zijn we voorlopig gered!

Meer Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws