Columns Hans van Spronsen: Eerst dat doelpunt

Auteur: Hans van Spronsen
Columns 17 februari 2004
Columns Hans van Spronsen: Eerst dat doelpunt

Het aantal van 355.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Een groots evenement in een belangrijke periode van het jaar: een periode waarin de hotellerie altijd wel een oppepper kan gebruiken. Het Rotterdams filmfestival is een goed voorbeeld van hoe je - door middel van evenementen - de totale horeca kunt stimuleren. En dan dit jaar nog met de wereldpremière van een documentaire over Johan Cruyff. Dat levert nog eens extra promotie op voor Nederland.

Wat men op nationaal niveau en internationaal niveau, middels dit filmfestival, tot stand brengt, kan men natuurlijk ook op kleinschaliger basis in een regio realiseren. Volgens mij is het een goed idee om juist in het winterhalfjaar veel meer evenementen en activiteiten te organiseren. Dit kan op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

Maar is het dan zo eenvoudig? Kennelijk niet. Want er zijn genoeg instanties en ondernemers die dit allang hebben verzonnen. Waar gaat het dan fout? Zijn we te individualistisch bezig; is ons totale product niet sterk genoeg? Of laten ondernemers het te veel over aan anderen? Zijn het de regels die elke vorm van enthousiasme nekken? Waren wij Nederlanders niet altijd de handelaars en kooplieden die altijd oplossingen vonden?

Gaat het te goed met dit landje? Zijn niet alleen onze topvoetballers volgevreten vedetten, maar geldt dat voor de volledige natie? Ik kan het bijna niet geloven. Aan de andere kant, als de managers van dit land zich gaan bezighouden met satire over het koningshuis, lijkt het er wel erg op wij ons slechts bezighouden met bijzaken.

Aangenomen dat wij ons nu eenmaal niet kunnen vergelijken met de grote Europese landen... Amsterdam is geen Berlijn, Parijs of Londen. Ik vind nochtans, dat wij ons wel degelijk moeten willen vergelijken met de grote landen. ‘Het begint met ambitie,’ luidt de reclameslogan van een bedrijf dat een aardig partijtje meespeelt. Laten wij ons nu eens vergelijken met de grote jongens om van hen te leren. Laten wij onze merkwaardige mengeling van arrogantie en bescheidenheid nu eens van ons afgooien en beseffen dat we gezamenlijk veel actiever zullen moeten worden bij het opstarten en aantrekken van grote evenementen.

Waarom zou de hotelbranche geen voortrekkersrol kunnen gaan vervullen? Leer van het filmfestival: klein begonnen, maar nu een serieus genomen speler. Het begon ook daar met ambitie. Dit is het moment. En zoals HIJ sprak: ‘Als je geen doelpunt maakt, kun je niet winnen.’

HM302004

Overig nieuws