Hotelketen uitgelicht: Virgin Hotels

Auteur: Thijs Jacobs
Hotelketen uitgelicht 12 augustus 2021
Hotelketen uitgelicht: Virgin Hotels

Virgin Hotels heeft op dit moment vier geopende hotels, die allemaal gelegen zijn in de Verenigde Staten. In Las Vegas, Dallas, Nashville en Chicago kan men er terecht, maar er staan verschillende openingen gepland.

Ook buiten de VS. In New York opent aankomende winter een Virgin hotel met 463 kamers, terwijl in Miami in 2025 een nieuw hotel de deuren opent. Het hotel in New Orleans opent op 1 september. Dit hotel telt straks 225 kamers, een rooftop zwembad met bar, een gym en verschillende ruimtes voor meetings en events. In Edinburgh en Glasgow verwacht het hotelbedrijf in 2022 hotels te openen.

Virgin Hotels startte in 2011, toen het 27 verdiepingen tellende Old Dearborn Bank Building in de wijk The Loop van Chicago voor 14,8 miljoen dollar van Urban Street Group LLC werd overgenomen. Op 15 januari 2015 opende in dit gebouw het eerste Virgin Hotel.

In februari 2019 opende Virgin Hotels haar tweede locatie in San Francisco, op 4th street, in de buurt van Yerba Buena Gardens. Een onderdeel van het bedrijfsplan van Virgin Hotels was om tijdens de vastgoedcrisis goedkoop noodlijdend vastgoed in Noord-Amerika te verwerven, maar banken besloten noodlijdende vastgoedactiva vast te houden in plaat van ze te verkopen tot de markt weer opveerde. Hierdoor liep het hotelbedrijf lange tijd achter op het geplande en gewenste tijdpad. Het laatstgeopende hotel van Virgin Hotels, het hotel in Las Vegas, bevindt zich in het hotel dat daarvoor door het leven ging als het Hard Rock Hotel & Casino. Virgin Hotels kocht het pand samen met enkele investeerders in 2018, waarna ze een ‘rebranding’ en renovatie aankondigden. Begin 2020 sloot het hotel vanwege deze verbouwingen en heropende op 25 maart 2021 als Virgin Hotels Las Vegas, Curio Collection by Hilton.

Curio Collection by Hilton is een wereldwijd portfolio van bijna 100 hotels en resorts. Curio Collection-hotels bieden reizigers authentieke, persoonlijke ervaringen door middel van een duidelijk lokaal aanbod en hoogwaardige voorzieningen, maar ook door het gastenloyaliteitsprogramma Hilton Honors.

De hotelgroep, die onder leiding staat van de bekende ondernemer Richard Branson, heeft meermaals verklaard in 2025 twintig hotels geopend te willen hebben. Branson over de operatie van zijn hotelbedrijf, dat zich volgens hem richt op de vrouwelijke zakenreiziger: “Er zullen geen verborgen kosten zijn, en je zult geen tien dollar in rekening gebracht krijgen voor een chocoladereep waarvan je weet dat je die in een winkel voor 2 dollar kunt kopen.”

Diervriendelijke kamers

Virgin Hotels hebben ‘hondvriendelijke’ kamers ingericht en bieden amenities voor huisdieren aan. Er zijn geen restricties wat betreft ras en grootte. Op de kamer vindt men een hondenbed dat net zo comfortabel is als een bed voor mensen. Voor de kamerdeur staat een porseleinen ‘wachthond’, op de kamer kan de viervoeter genieten van hondenvoer, hondensnoepjes en vers water en is er zelfs een Virgin Hotels bandana beschikbaar voor honden die goed voor de dag willen komen.

Richard Branson

De oprichter van Virgin Hotels is de Brit Richard Branson. Onder de naam Virgin Limited Edition is Sir Richard Branson's collectie van retraites actief. Qua hospitality gaat de ondernemer dus verder dan de hotels alleen. Virgin Limited Edition heeft een privé-eiland, een bergverblijf, een wildreservaat, een lodge, een tentenkamp, een wijngaard en villa's in het bestand.

Branson’s eerste bedrijf startte hij in 1970 op twintigjarige leeftijd. Het was het platenlabel Virgin Records, dat direct met de eerste plaat, die gemaakt werd door multi-instrumentalist Mike Oldfield, een wereldwijd verkoopsucces te pakken had. Later bracht het label ook werk uit van bands als de Sex Pistols, Genesis en Culture Club.

In 1984 startte de ondernemer zijn vliegmaatschappij Virgin Atlantic. In 1999 richtte hij Virgin Mobile, een telecombedrijf, op. Branson is niet alleen een succesvol ondernemer, maar ook een bekende mediapersoonlijkheid. Hij trad zelfs op in televisieshows, zoals Friends en Baywatch. In de realityserie ‘The Rebel Billionaire’ testte hij zestien kandidaten op hun ondernemerstalenten, maar ook op hun avontuurlijke instelling. In 2010 betrad Virgin racing de Formule 1-wereld, maar het werd in 2011 al overgenomen door het Russische bedrijf Marussia.

Branson is een bevlogen vliegenier. Hij heeft enkele keren – overigens zonder succes – geprobeerd de wereld rond te vliegen in een luchtballon. Het bedrijf Virgin Galactic moet in de toekomst betalende passagiers de ruimte in brengen. Het ‘moederschip’ Eve werd in 2009 gepresenteerd. Het bedrijf heeft sinds 2019 een notering aan de New York Stock Exchange en hoopt dit jaar te starten met officiële lanceringen.

De pijplijn van Virgin Hotels

Opening 2021: Virgin Hotels New York City (New York, Verenigde Staten)

Het hotel telt 463 kamers, verschillende F&B-outlets, een ‘Commons Club’ en The Pool Club.

Opening 2021: Virgin Hotels New Orleans (New Orleans, Verenigde Staten)

Het hotel telt 225 kamers, een rooftop pool & bar, een ‘Commons Club’, vergader- en evenementenzalen en The Pool Club.

Opening 2022: Virgin Hotels Edinburgh (Edinburgh, Schotland)

Het hotel telt 222 kamers en verschillende F&B-outlets, waaronder een ‘Commons Club’.

Opening 2022: Virgin Hotels Glasgow (Glasgow, Schotland)

Het hotel telt 242 kamers en verschillende F&B-outlets, waaronder een ‘Commons Club’. Er komt ook een Funny Library Coffee Shop, een gemeenschappelijke werkruimte waar men de keuze heeft uit een breed assortiment boeken en spellen.

Opening 2025: Virgin Hotels Miami (Miami, Verenigde Staten)

Het hotel telt 225 kamers en verschillende F&B-outlets, waaronder een ‘Commons Club’. Dit hotel krijgt eveneens een spa en verschillende vergader- en evenementenzalen. Je vindt er straks ook de social club, een livemuziekclub die ingericht is als biertuin, en een Funny Library Coffee Shop.

Overig nieuws